Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

Betyg 3 av 5

Att Nicole Kidman och Hugh Grant är det minst intressanta med en tv-serie trodde jag aldrig jag skulle säga, även om detta faktum inte hindrar HBO Nordics miniserie The Undoing från att bli ett spännande psykologiskt familje- och kriminaldrama när en oväntad tragedi händer i det rika New York-paret Frasers närhet.

De säger att de avskyr den värld de lever i, hon pratar om att de ska flytta medan han hånar den tillställning de är på väg till, samtidigt som de sitter i sin chaufförskörda bil till privat-skolan de så gärna har sitt barn i.

Retro-introt med Kidmans rollfigur som barn i huvudrollen känns oerhört bekant, men jag vet inte från var, kan det vara Sharp Objects som förnims? Eller kanske är den lite ödesmättade, tillbakablickande stämningen helt enkelt inne just nu. Och vad säger det oss egentligen, att vi får följa lilla Grace i introt, och att boken som serien bygger på heter I Should Have Known?

Producent David E. Kelley och regissör Susanne Bier bjuder in oss till en rik enbarnsfamilj på Manhattan. Hon, Grace, är på väg till en planering inför en välgörenhetstillställning. Han, Jonathan, är läkare, lite äldre och helt okunnig om vad dagen barn, hans egen tween, gillar, men han försöker vara cool och svär lite grand. Hon är nästan för läcker där hon lite nonchalant ordnar i köket ackompanjerad av ett livligt violinstycke. Det känns gammalt snarare än retro, men kanske är detta avsiktligt – ett par som inte riktigt är i kontakt med verkligheten? 
UND_103_05062019_NT_849508-medium
New York-miljön som visas upp är väldigt flott och Grace och Jonathan passar in perfekt även om de låtsas vara lite hippare, lite mer moderna än sin miljö. Hon kallar honom gulligt för »smartass«. De säger att de avskyr den värld de lever i, hon pratar om att de ska flytta medan han hånar den tillställning de är på väg till, samtidigt som de sitter i sin chaufförskörda bil till tjusiga privat-skolan de så gärna har sitt barn i.

Det visar det sig att Grace är psykolog, yrket för alla yrkesverksamma, intellektuella akademiker-kvinnor i tv-serier (Casual, Gypsy och Wanderlust är exempel). En psykolog i det här fallet som gillar att ge sina patienter svar i stället för att låta dem själva komma på vart skorna klämmer. Jonathan är barncancerläkare.

Dialogen är inte alltid bra och som sagt, paret Fraser är rätt slätstrukna figurer, men de är fortfarande fantastiska att se, och det finns även annat gott. Sonen Henry (Noah Jupe) är riktigt bra. Han är sin egen person, inte tonårigt stereotyp alls, utan agerar och reagerar på sätt som inte är konstigt men inte heller förutsägbart. Flera personer runt Grace och Jonathan gör härliga porträtt – en vän spelad av Lily Rabe från American Horror Story och en advokat spelas av Noma Dumezweni. Ingen mindre än Donald Sutherland dyker upp som Grace pappa och är som vanligt karismatisk. 

Kidman gör inte sin bästa rolltolkning, mer på grund av materialet än hennes förmåga, naturligtvis. Hennes ändlösa promenader runt New York i någon av sina färglada sammetskappor är en intagande syn, men det räcker inte för att riktigt känna hennes djupt bekymrade sinne, även om vi blir nyfikna. Vilka hemligheter finns inom äktenskapet och i hennes egen familj?

Grant är inte heller som bäst. Rollen kräver viss charm, ändå spelar den annars så oerhört charmige Grant ner den nästan helt för att göra karaktären mer verklig och lite mörkare antar jag, men det gör också Jonathan mer svårbegriplig.

Spännande blir det ändå, med klurigt händelseförlopp och oväntade vändningar. The Undoing är framför allt en välgjord whodunnit-historia, utan så mycket djup, men som tillsammans med det intrikata familjedramat som urskönjas efter några avsnitt, blir en serie man längtar att få se nästa avsnitt av.  

Miniserien The Undoing har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel