Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

Betyg 4 av 5

The Great är en relativt rolig, smått satirisk och ganska grym ohistorisk skildring av Katarina den Stora av Ryssland, eller Catherine the Great, och hennes make Peter, the not so great som det visar sig. Hon drömmer romantiskt om ett fantastiskt, kärleksfullt äktenskap och sedan idealistisk om ett fantastiskt, modernt Ryssland när hon inser att det första inte kommer att ske.

Det finns inget att klaga på, The Great är smart, välgjord och oändligt mer underhållande än den hopplösa historia som Helen Mirren var inblandad i förra året.

Filmmakaren Peter Greenaway dyker upp i huvudet när jag börjar titta på Tony McNamaras serie – en kostymfilm med absurda inslag som den är – och läser sen att The Favourite, filmen som McNamara skrev men Yorgos Lanthimos regisserade inspirerades bland annat av Tecknarens kontrakt. Nu har McNamara själv regisserat och skådespelarna hanterar han utan anmärkning. Elle Fanning och Nicolas Hoult är utmärkta som Catherine och Peter. Hoult anlägger lite Remington Steele-manér tycker jag. Tal och rörelse syftar jag då på, absolut inte personlighet. Peter är en mycket kallhamrad snubbe.

TGR_103_OU_00200RT-medium
»I’m something of a romantic«, berättar Catherine och det är utan tvekan så, men även hon blir beräknande när hon inser att hon hamnat i ett hemskt äktenskap om hon inte kan ta sig ur, men måste hantera på något sätt. Hon försöker navigera – fast misslyckas grymt ibland – bland hovdamer, militär, kyrka och sin make och hans närmaste, för att få makten att förändra Ryssland, hennes nya kärlek. Jag fattar också tycke för Sacha Dhawan och Phoebe Fox i rollerna som Catherines confidants, den akademiske greven Orlov och bittra hovdamen Marial som hjälper henne smida planer. Och ju fler avsnitt jag ser, ju mer sympati känner jag för Peters så kallade vänner, Grigor (Gwilym Lee) och Georgina (Charity Wakefield).

Som sagt, The Great skriver om historien både här och där för att skruva till den. Peter III var inte kejsare när han gifte sig med Catherine och Peter the Great var inte hans far som det antyds. Andra Romanovs finns dyker upp i omstöpt form, som kejsarinnan Elizabeth och den unge Ivan. Peter, i serien åtminstone, lider av gravt mindervärdeskomplex för att han inte är lika »stor« som sin var. Han fick inte sin fars kärlek och beundran, vilket väl ska förklara varför han är så kall och brutal. Han är besatt av att bekämpa »those evil blonde Swedish fucks«, vilket är lite roligt, i alla fall ett tag.

Det finns inget att klaga på, The Great är smart, välgjord och oändligt mer underhållande än den hopplösa historia som Helen Mirren var inblandad i förra året då hon som 70+-åring spelade 30+-årig kejsarinna som betedde sig som en tonåring. Men jag är den som känner mer för serier som mer griper tag, suger in eller ruskar om än vad The Great gör, även om äkta känslor letar sig fram när människorna runt omkring honom gör sitt bästa för att överleva den tyranniska kejsaren.

The Great har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel