En Queer as Folk för 2010-talet

HBO, bristande mångfald och nya bögserien Looking

När jag var 14 visste jag att jag var bög. Det var ingen som helst smärtsam insikt för mig. Jag var faktiskt ytterst bekväm med den delen av mig själv. Men jag hade ändå förstått av vad jag hade läst och hört i mitt unga liv att det var bäst att jag höll det för mig själv. För att skydda mig själv från en omvärld som kanske inte skulle förstå.

Så jag utforskade den delen av min identitet i smyg genom att plöja igenom all bögrelaterad populärkultur jag kunde komma över. Jag minns att det en kväll, när jag gick i nian, började sändas en ny tv-serie på SVT, brittiska Queer as Folk, som skildrade några bögars liv i Manchester. Jag minns att den sändes sent på kvällen så jag låtsades alltid gå och lägga mig, för att sedan sitta där i mörkret med tv:n på lägsta volym så att inte pappa skulle höra.

Det var något spännande att smyga in i den seriens värld. Att se en tonårig Charlie Hunnam spela skolpojken Nathan som blir kär i den äldre och sextokiga Stuart. Att se hur Stuarts tönt till bästa kompis, Vince, i hemlighet trånar efter honom. Och se hur Manchesters bögscen såg ut i början av 2000-talet.

Jag minns att den sändes sent på kvällen så jag låtsades alltid gå och lägga mig, för att sedan sitta där i mörkret med tv:n på lägsta volym så att inte pappa skulle höra.

Jag hade aldrig sett bögar skildras på det sättet tidigare. Där deras berättelser var i centrum. Där jag, på något sätt, därmed också var i centrum. Att jag senare, när jag blev äldre, inte kände igen mig så mycket i seriens bögtillvaro spelar mindre roll. Där och då betydde den jättemycket för mig. För den gjorde att mitt 14-åriga jag kände sig lite mindre ensamt i sitt annorlundaskap.

14 år senare och ingen liknande serie har gjorts där bögars liv står i centrum. Eller visst, det gjordes en amerikansk remake av Queer as Folk men den var mest plågsamt såpig. Och svenska Torka aldrig tårar utan handskar har förvisso bögar i fokus men skildrar mer tidsperioden då »bögpesten« skapade aidspanikens Sverige. Det var därför jag blev exalterad när jag först läste att HBO skulle utveckla en serie vid namn Looking, om några bögars liv i San Francisco. Med begåvade Jonathan Groff  i huvudrollen dessutom.

Nu har den första trailern kommit och jag måste tyvärr konstatera att jag är lite besviken. Det går så klart inte att säga så mycket utifrån ett 30 sekunders-klipp, men känslan jag får är: har inget mer hänt sedan Queer as Folks dagar? Bastuklubbar, promiskuitet och andra vanliga bögmarkörer i populärkulturen dyker upp i trailern. Och den verkar, precis som båda versionerna av Queer as Folk, koncentrera sig på vita medelklassmän trots att den utspelar sig i mångfaldens San Francisco. Det får varningsklockorna att ringa. HBO har de senaste åren fått kritik för brist på mångfald i sina serier. Nu senast omtalade Girls som lyckas framställa smältdegeln New York som om den är en homogen småstad.

Jag hade förväntat mig något mer av första smakprovet av Looking. Något att bli exalterad över. Jag vet inte vad egentligen. Bara något annat än det jag såg redan som 14-åring i mitt pojkrum. Men som sagt ska jag inte döma ut serien ännu. Speciellt inte eftersom seriens exekutiva producent är Andrew Haigh, vars hyllade långfilm Weekend häromåret gav ett berörande och realistiskt sken över två mäns kortvariga relation i 2010-talets Nottingham. Om någon kan skapa något engagerande i tv-form om bögars liv så är det nog Andrew Haigh.

Problemet är bara att precis lika ensam som Queer as Folk var i tablån på sin tid så riskerar Looking att i sin ensamhet synas extra hårt. Den kommer, hur den än gör, få kritik för hur bra eller dåligt den representerar olika sorters bögar. Det är vad som sker när en enda serie berättar historier som borde skildras på så många fler och olika sätt. Det är såklart synd att det är så, samtidigt som det finns en poäng att vara kritisk till att (bög)serier gång på gång bara intresserar sig för samma typ av vita medelklassnubbars liv. Hur som helst hoppas mitt 28-åriga jag på det bästa. Att Looking är mer än vad den ser ut att vara.

Looking förväntas ha premiär på HBO Nordic och C More den 20 januari 2014.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Dagens karantäntips – »Radioten« Fleksnes

6 april, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Night of the Comet (1984)

6 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Fantastiskt landskap & mordiska öbor i fina Shetland

5 april, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Deutschland 83-skaparens vackra Netflix-drama Unorthodox

5 april, 2020
Streamingtips

Four Weddings and a Funeral funkar utmärkt som fyndig förströelse

4 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – mysiga hämndmelodramen Itaewon Class

4 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Hemmabiospecial med Intresseklubben Antecknar

3 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Studio Ghiblis filmskatt på Netflix

2 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Kärlekens olidliga skörhet i »På Chesil Beach«

1 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Bara goda nyheter med John Krasinski

31 mars, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Road House (1948)

30 mars, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Netflix helt bananas doku-serie Tiger King

30 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel