TVdags listar film- och tv-året 2015

Hateff Mousaviyan rankar årets 10 bästa tv-avsnitt

Jag gillar att se på tv-avsnitt som små konstverk i sin egen rätt. Visst, ibland kan det bli det spretigt när man växlar manusförfattare och regissör från ett avsnitt till ett annat. Men ibland blir det också fantastiskt bra. Små egenheter och nyansskillnader i regi och dialog gör sig uppenbara och skapar mervärde för nördar som dig och mig.

Här listar jag mina 10 favoritavsnitt från 2015.

1. The Leftovers: International Assassin

Tv-årets mest vågade dramatimme stod The Leftovers för. Det är så mycket tittaren måste köpa i premissväg för att International Assassin överhuvudtaget ska flyga. Först och främst: det faktum att Kevin Garvey är död, men ändå inte? Den typen av metafysiska våghalsigheter brukar i regel finta bort en stor andel tittare. Ändå sitter man som på nålar. Man vill förstå. Vad i hela fridens namn är det här för hotell? Kommer mordförsöket gå vägen? Vad gör Holy Wayne här? Och så får vi inte glömma den berömda scenen i brunnen. Ann Dowd var genomgripande bra över hela säsongen. Men det här. Wow, vilken tour de force-insats.

2. The Knick: This Is All We Are

Steven Soderbergh knöt ihop säckar på stiligast möjliga manér i den här säsongsavslutningen. Men det är Thackerys operation på sig själv man kommer att tänka tillbaks på. Det var ett äckligt under till scen där praktiskt taget allt klickade. Kameraarbetet, minspelet, musiken. Svårglömt.

3. Hannibal: Digestivo

1920

Det fanns mer än en handfull avsnitt i den tredje och avslutande säsongen av Hannibal som var visuellt fulländade. Jag håller dock det händelserika sjundeavsnittet Digestivo högre än något av de konceptuella Red Dragon-avsnitten. Ålen, ansiktsswapen, surrogatgrisen – ni som vet, ni vet.

4. Mad Men: Person to Person

madmenfinal-1356x763

Ett avsnitt som tar en tv-serie av Mad Mens kaliber i mål på ett tillfredställande sätt måste in på den här listan, så är det bara. Vill man grotta ner sig i vad vi tyckte om det sista avsnittet kan man gå tillbaks och läsa redaktionens samlade, obligatoriska terapisnack. Saknaden är stor.

5. The Affair: Säsong 2 episod 10

Vilken uppryckning vi såg av The Affair den här säsongen. Jag tycker att serien peakar när Noah snackar ut om sina livsdilemman i det tionde avsnittet. 30 minuters rak dialog hos hjärnskrynklaren, starka In Treatment-vibbar (Hagai Levi som skrev avsnittet har varit med och skrivit båda serierna). Vuxet, med The Affair-mått mätt, snack om skillnaden mellan bra och riktigt bra män. Dessutom övertygande skådespeleri från Dominic West här.

6. Mr. Robot: Mirroring

150902-news-mr-robot

Det här var avsnittet där polletten föll ner – inte för oss tittare, men för Elliot. Mycket välregisserat avsnitt, sånär som på det lökiga låtvalet (man måste inte ha med Pixies Where is my mind så fort någons psyke svajar).

7. Homeland: Our Man in Damascus

Säsongsavslutningen av Homeland verkar ha varit en stor besvikelse för många. Lite synd, kan tyckas, eftersom det näst sista avsnittet var så rafflande bra. Allisons multipla luringar. Scenerna på Hauptbahnhof. Quinns orala blodfontän. Det var ju den perfekta uppbyggnaden, egentligen. I sin kontext räcker det gott och väl för att kvala in här.

8. UnREAL: Return

Constance-Zimmer-1356x903

En av årets starkaste nykomlingar. Bländande bra och välskrivet förstaavsnitt med högt tempo, fräck jargong och en stor dos rävspelscynism. Och ja, jag vidhåller fortfarande att huvudrolls-Rachel är en av de mest komplexa antihjältinnorna vi har sett på tv någonsin.

9. Fortitude: Pilot

fortitude1280-jpg

Dubbelavsnittet som kickade igång Fortitude var starkt, mystiskt och medryckande. Det tog inte många minuter innan det lilla Svalbard-samhället kändes riktigt klaustro. När Stanley Tuccis kalkylerande DCI Morton sedan gjorde entré i avsnittets andra hälft var jag helsåld.

10. Fargo: Rhinoceros

Ett av säsongens händelserikaste avsnitt med släktfejd, maktkamp och allehanda katt-och-råtta-lekar. Men det är ju i all ärlighet Nick Offerman och hans mässande glappkäft som gör det hela minnesvärt. Årets mest rationella fyllo?

Annat jag tyckte om i år (utan inbördes ordning)

Anthony Bourdain: Parts Unknown, Show Me a Hero, You're the Worst, Person of Interest, The Comedians, Last Week Tonight with John Oliver, Master of None, Key & Peele, Silicon Valley, Bloodline, Girls, Chef's Table och Broad City.

Serier jag önskar att jag hade hunnit se klart/se överhuvudtaget:

The Man in the High Castle, Babylon, Masters of Sex, The Americans och Making a Murderer.

Just nu på TVdags

Klipp

Hur gulligt? Kit Harington provspelar för roll i Draktränaren 3

14 december, 2018
Recension

Animerade Spider-Man – en fin & rörande superhjältefilm du inte visste att du saknade

14 december, 2018
Recension

Aquaman-premiär! Fantastiska specialeffekter – fruktansvärd dialog

14 december, 2018
Klipp

Ajajaj … århundradets hockeymål & jobbigaste pungskott på samma gång

13 december, 2018
Nyhet

Den gliiider in i mål-känslan nu! SVT gör dokumentärserie om svensk ishockeys historia

13 december, 2018
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i januari – Sexutbildning med Gillian Anderson & städhjälp av Marie Kondo

13 december, 2018
Premiär

Nu på C More: John Le Carrés smarta & snillrika The Little Drummer Girl

13 december, 2018
Nyhet

Trump träffade Christian Bale – trodde han pratade med Bruce Wayne

13 december, 2018
Kommentar

Det förväntade nejet – om Baby It's Cold Outside & Nashville

13 december, 2018
Streamingtips

Hobbybakare pysslar på vinterhögtidstema – Nailed It firar helgerna!

12 december, 2018
Streamingtips

Får män sörja sitt hår? Tack för ännu ett berörande avsnitt, Edit

11 december, 2018
Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel