Spoilerspecial

Här är allt du kan ha missat i Guardians of the Galaxy vol 2!

Det har gått ett par veckor sen premiären och det dags att snacka om allt som hände i Guardians of the Galaxy Vol. 2, från vad vi gillade mest, till genomgångar av alla referenser och cameos! Om du missat vår recension finns den här.

Filmens bästa karaktärer

guardians201

I en film full av roliga och sköna karaktärer så var nytillskottet Mantis den största överraskningen när det kommer till komedin. Karaktären, som skapades av serieförfattaren Steve Englehart 1973 i The Avengers, har en väldigt komplicerad historia. Efter att Englehart lämnade Marvel några år senare så fortsatte han använda Mantis i serietidningar han skrev för DC Comics, någonting som vanligtvis inte skulle tillåtas, men han bytte namn på henne och gjorde bara vaga referenser till hennes bakgrund. Några år senare använde han karaktären under ännu ett annat namn för ett tredje serieförlag, Eclipse Comics, innan Mantis berättelse fortsatte i Marvels serietidningar under åttiotalet. Hon har dock aldrig varit känd för sin humor, och precis som de andra karaktärerna i Guardians-filmerna har hon ändrats en hel del från generisk seriefigur till en individ med en mycket mer unik personlighet.

Jag blev också väldigt imponerad av Nebula som kändes väldigt platt och ointressant i första filmen. Här hade de tagit hennes enformiga argsinthet ett steg längre så att det blev väldigt roligt. Karen Gillans subtila reaktioner och miner är utmärkta och väldigt underhållande.

Kurt Russell var verkligen en planet

ego
Ego i Fantastic Four-serien från 90-talet.

När det först kom ut att Kurt Russell skulle spela Peter Quills pappa och samtidigt vara Ego, den levande planeten från serietidningarna, så lät det minst sagt som en konstig idé. Att de ville utforska vem Peters pappa var kunde man lätt förstå från första filmen, men hur och varför Ego? Jag kunde helt enkelt inte föreställa mig att deras version av Ego skulle vara både en levande planet, OCH Kurt Russell i mänsklig form. Jag tyckte dock när jag fick se det spela ut att hela grejen var oerhört smart gjord och tillfredsställande, från hur planeten skapat sin mänskliga form, till hur han i tusentals år försökt skapa en avkomma som bär hans gener. Det är även kul hur de leker med karaktärens utseende från serietidningarna, till exempel vid ett tillfälle när Kraglin sitter själv i rymdskeppet och vi ser ett stort ansikte på planeten Ego, precis så ful och härlig som serieläsarna är vana att se honom.

I den tecknade Guardians-serien från Disney Channel som annars är mer baserad på filmen, så gick de sin egen väg med vem Peter Quills pappa är. De följde istället serietidningarna eftersom de inte gärna kunde göra samma sak som den andra filmen planerade att göra. Vi förstår nu också varför de i tv-serien var tvungna att hitta på en ny karaktär i avsnittet Bad Moon Rising där gänget stöter på den levande månen Mandala. Det kändes väldigt märkligt då, att de hittade på en karaktär nästan identisk till Ego istället för att använda den levande planeten, men det var förstås för att Ego skulle användas i den andra filmen. Tydligen stoppade inte det dem från att ha med sin egen version av Mantis i tv-serien, där hon är helt annorlunda och bara en tråkig skurk som är medlem i en ond sekt.

Stan Lees viktigaste cameo hittills

guardians203

Att den legendariska serietidningsförfattaren och redaktören Stan Lee dyker upp i film- och tv-produktioner baserade på hans karaktärer är något som sträcker sig så långt tillbaka som tv-filmen The Trial of the Incredible Hulk som följde Hulkens otecknade tv-serie 1989. Sen dess har han synts till i nästan alla Marvel-filmer, från de tidiga X-Men, Spider-Man, Daredevil och Fantastic Four, till alla Avengers-medlemmars filmer, Doctor Strange, och tv-serierna Agents of SHIELD och Agent Carter. Det har länge funnits en skämtsam teori om att Stan Lee faktiskt spelar samma karaktär i alla filmer och att det skulle vara den klassiska seriefiguren Uatu, bättre känd som The Watcher. Uatu kommer från en ras kosmiska varelser vars uppdrag är att observera allt som händer i universum, så det skulle vara en förklaring till varför så många identiska gubbar i Marvel-filmernas universum.

I Guardians 2 får vi se Stan Lee sitta på en asteroid där han berättar om de olika identiteter han haft på jorden för en grupp andra Watchers. Det är bara en kort scen vi får se i förbifarten mitt i filmen, men implikationerna är ju enorma. Med risk att låta jättenördig så kan jag erkänna att jag första gången jag såg filmen satt med munnen öppen och stirrade på bioduken i säkert en minut efter att Stan Lee dykt upp och försvunnit, för en bekräftelse av den teorin hade jag aldrig förväntat mig. Stan Lee är alltså Uatu, eller i alla fall en Watcher i människoform, eller kanske bara någon annan intergalaktisk varelse, men Marvel-chefen Kevin Feige har bekräftat att Stan Lee hur som helst är samma karaktär i alla filmer. Lee har tydligen redan filmat cameos till kommande filmerna Spider-Man: Homecoming, Thor: Ragnarok och Avengers: Infinity War så vi får hålla lite extra utkik efter vad hans roller är i dessa.

guardians204

I serietidningarna är Uatu alltid närvarande vid viktiga händelser i vår historia, från katastrofer till bröllopet mellan Storm och Black Panther. Det är meningen att han bara ska observera och aldrig lägga sig i på något sätt, men denna regel har Uatu brutit hur många gånger som helst sen karaktären skapades av Stan Lee och tecknaren Jack Kirby 1963. Jag gör min gissning redan nu – i en av de två kommande Avengers-filmerna, där vi kan förvänta oss en konflikt större än någonting vi tidigare sett, kommer Stan Lee komma till undsättning och rädda någon av våra hjältar från säker död.

Howard the Duck

guardians205
Till vänster: Howard i första numret av hans egna serietidning, där han tillsammans med Spider-Man slåss mot vampyrkor. Till höger: Howard i första Guardians-filmen.

Det är förstås många som aldrig hört talas Howard the Duck, men till och med bland de som känner till filmen med samma namn från 1986 så är det nog många som inte känner till att han är en Marvelkaraktär. Den cigarrökande ankan hade sin egen satiriska serietidning på 70- och 80-talet efter att från början dykt upp i skräckserien Man-Thing som ett skämt. George Lucas producerade filmen som inte fick bra kritik när den kom ut, men personligen som någon som nyligen sett om Howard the Duck samt Spider-Man-trilogin, de första X-Men-filmerna och Fantastic Four, så är Howard the Duck faktiskt den som hållit sig bäst – helt klart en film som kom före sin tid.

guardians206
Ingen plockar Howard, som filmen hette på svenska.

Karaktären dök upp redan i första Guardians-filmen, där han var en del av The Collectors samling med värdefulla och ovanliga föremål och varelser, men det är ändå oerhört kul att se honom igen i Guardians 2. Vi får se honom sitta och dricka på samma bar som Yondus gäng, och hans röst kan man distinkt höra görs av Seth Green. Jag tror faktiskt att världen är redo för en ny Howard the Duck-film och hoppas att Marvel ser till att göra en så fort som deras fullproppade schema tillåter.

Yondu och originalgänget

guardians207
I serietidningarna kan Yondu också styra sina pilar genom att vissla, men han måste skjuta dem med båge först.

Att Sylvester Stallone är med i en Marvel-film känns som en ganska stor grej, men att ha en så stor skådespelare i hans lilla roll i Guardians 2 kan verka onödigt om man bara ser filmen och inte har något kontext för vem karaktären är. Den hjältegrupp som består av Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket och Groot har existerat i Marvels serietidningar sedan 2008 när Guardians of the Galaxy #1 gavs ut, men det var faktiskt redan 1968 som Marvel först gav ut en serietidning om en annan grupp science fiction-hjältar som också kallade sig Guardians of the Galaxy. Det här originalgänget var en grupp rebeller från tusen år in i framtiden där människorna förslavats av utomjordiska reptilrasen Badoon (därav skämtet i filmen när Rocket tror Groot säger »badoon« istället för »baboon«). Gruppen fick sin egen serie på 70-talet och sen igen på 90-talet, men de lyckades aldrig bli särskilt populära.

En av medlemmarna i original-Guardians var Yondu, som i serietidningarna var en nobel utomjording uppenbarligen inspirerad av indianer, då han har en slags tuppkam, är mer spirituell än de andra och använder pil och båge – han är alltså inte ett dugg som Yondu i filmerna. I filmerna har de uppenbarligen gjort det första Guardians-gänget till rymdpiraterna Ravagers som tidigare inte fanns i serietidningarna, och den tydliga skillnaden de skapar i Guardians of the Galaxy vol 2 mellan Yondus onda gäng med Taserface i spetsen, och Sylvester Stallones grupp gör det ju ganska tydligt att de kommer använda dessa karaktärer som antihjältar i framtida filmer. Yondus död i filmen var jag kanske inte direkt överraskad av, men det var väldigt fint gjort och tillfredsställande, och eftersom hans roll känns ganska utspelad så tycker jag det var ett utmärkt val för hur filmen skulle knytas ihop.

Starhawk

starhawk
Jag kan inte hitta någon bild på Stallone från filmen, men visst var det ungefär så där han såg ut?

Karaktären som Stallone spelar heter Stakar Ogord och är i serietidningarna bättre känd som den mystiska Guardians-medlemmen Starhawk, vars bakgrundshistoria är bland de sjukaste av alla superhjältar jag känner till. Det börjar med att Stakar som bebis hittades av en rymdskurk, Ogord, som tog hem bebisen för att uppfostra som sin son, vilket ju inte är så märkligt och troligtvis därifrån de fick idén till att Yondu tagit in och uppfostrat Peter Quill i filmen.

guardians209
Om jag öppnade en serietidning för första gången och såg denna sammanfattning av vad jag missat skulle jag nog inte fortsätta läsa…

Den absurda delen är när Stakars adoptivsyster Aleta hittar och blir ett med, och jag citerar, en »hökgud-dator-robot«. En atombomb råkar detoneras, vilket sammanfogar Aleta/hökguden och Stakar, så att de tillsammans bildar den allvetande superhjäten Starhawk. De två delar alltså kropp, vilket de tydligen var helt okej med, men eftersom bara en av dem fysiskt kunde existera åt gången så bad de hökguden att tillfälligt separera dem så att de kunde gifta sig och få några barn som kunde hålla dem sällskap. Dessa barn dog senare när deras morfar/farfar omvandlade och hjärntvättade sina barnbarn till att bli »psykiska vampyrer« som skulle kunna besegra Starhawk. Från Stallones två eller tre scener i filmen är det tydligt att hans Stakar Ogord tack och lov inte har mycket alls gemensamt med Starhawk från serietidningen, och vi kan gissa att den Aleta vi får se spelad av Hong Kong-actionfilmstjärnan Michelle Yeoh bara är hans exfru, inte hans adoptivsyster eller någon han någonsin delat kropp med…

guardians210
Från vänster till höger: Martinex, Charlie-27, Mainframe, och Krugarr.

De andra medlemmarna av Stallones Ravager-grupp som han samlar i slutet är Martinex, Charlie-27, Mainframe, och Krugarr, som alla kommer från de gamla Guardians-serierna. Det märks inte direkt, men kristallmannen Martinex som vi får se några gånger spelas av Michael Rosenbaum som de flesta nog skulle känna igen som Lex Luthor i serien Smallville. I serietidningen är han den sista överlevande från Jordens Pluto-koloni. Ving Rhames spelar Charlie-27, som i serietidningarna kommer från Jupiter och därför har elva gånger en jordbos kroppsmassa vilket tydligen betyder att han är superstark. Roboten Mainframe, vars röst i filmen faktiskt görs av Miley Cyrus, är i serietidningen en framtida version av Avengers-medlemmen Vision som blir en hel planets operativsystem. Utomjordingen Krugarr är i serietidningen en rymdtrollkarl som tränats av en uråldrig Doctor Strange, och i det korta vi får se av honom i filmen så gör han någonting som ser väldigt mycket ut som magin vi fick se i Doctor Strange-filmen.

Taserface

guardians211
Till vänster: ful gubbe. Till höger: inspirationen till scenen där de hoppar i rymden?

Taserface är en riktigt sopig skurk från Guardians-serierna från 90-talet där han efter att blivit besegrad första gången bytte namn till Overkill, för att någon förmodligen tyckte Taserface var för töntigt och Overkill mycket tuffare… Det enda intressanta med karaktären är egentligen att han är en »stark« från planeten Stark. I den alternativa framtiden där de serierna utspelar sig hade nämligen hans primitiva folk hittat en Iron Man-rustning som Tony Stark skickat ut i rymden, så de döpte sig själva efter honom och byggde egna rustningar och vapen baserade på Iron Man, vilket man kan känna igen på Taserfaces utstyrsel. I filmen är hans (och alla andra karaktärer från de serietidningarna) ursprung förmodligen helt annorlunda eftersom filmerna inte utspelar sig i framtiden.

Ayesha och the Sovereign

guardians212

De guldhyade utomjordingarna som Rocket råkar göra till fiender i början av filmen är inte en ras som kommer från serietidningarna, men när man ser den sista scenen där Ayesha skapar »Adam« så faller allt på plats. Marvel har nämligen en kosmisk superhjälte med gyllene hy vid namn Adam Warlock. I serierna skapades han av vetenskapsmän och författaren Roy Thomas tänkte på honom som lite av en allegori för Kristus när han gav karaktären sin egen tidning på 70-talet. Adam Warlock har sen dess varit med i massvis av serietidningar (samt avsnittet The Forever War av tecknade Silver Surfer-serien) och han var en av medlemmarna av Guardians of the Galaxy när Star-Lord och de andra först kom samman i 2008-serietidningen. Att etablera Adams skapelse här så att han kan användas som skurk och/eller potentiell hjälte i framtida filmer är väldigt smart, och motivationen (och utseendet) hos Ayesha och hennes folk kändes mycket finurligt. Ayesha från serietidningarna skapades av samma vetenskapsmän som en maka till Adam, så filmens version känns ju aningen fräschare.

Var är Cosmo?

guardians213

Den älskade kosmonauthunden Cosmo som har telepatiska krafter och är säkerhetsansvarig för Knowhere i serietidningarna syntes ett par gånger i första filmen när de var hos the Collector. I Guardians 2 är det enda vi får se av den ryska byrackan ett stort foto i början av eftertexterna efter att de visat foton på alla andra huvudkaraktärer i filmen! Kanske får vi i nästa film äntligen göra bekantskap med utomjordingens bästa vän? Tills vidare är han i alla fall en återkommande karaktär i den tecknade tv-serien.

Har vi missat några roliga referenser? Säg till i kommentarerna!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel