TVdags recappar Pinocchio

Häng med från början i suveräna journalistmelodramat Pinocchio

Innehåller spoilers om Pinocchio avsnitt 1 Pinocchio och avsnitt 2 The Ugly Duckling.

Pinocchio är en ny koreansk dramaserie där ungefär 2 av 100 personer lider av det (lyckligtvis fiktiva) »Pinocchio-syndromet«, vilket fått sitt namn på grund av att den drabbade alltid hickar när hen ljuger. En idiotisk idé? Mja, tänker man efter så påverkas vi ju faktiskt fysiologiskt av lögner. I sann koreansk melodramastil har manusförfattaren Park Hye-ryun bara skruvat upp verkligheten några snäpp, och det kan jag mer än villigt acceptera.

Jag älskar karaktärerna och deras relationer till varandra, och jag älskar de mörka molnen på horisonten. Och Park Shin-hye har aldrig tidigare haft en så aktiv roll.

Storyn börjar 2005, när den Pinocchio-drabbade Choi In-ha (Park Shin-hye) och hennes highschool-klass och lärare sitter bänkade framför en tv för att se killen med klassens högsta betyg, Ahn Chan-soo, delta i ett frågesportsprogram. Läraren noterar att snubben med lägst betyg, Choi Dal-po (Lee Jong-suk), inte är närvarande, men det är å andra sidan inget nytt. Så börjar programmet, och det visar sig att Choi Dal-po är den som ska utmana Ahn Chan-soo i frågesporten. Ingen kan tro sina ögon!

Vi hoppar sedan ytterligare tillbaka i tiden till år 2000. En ung Dal-po (som då kallades Ki Ha-myung, men jag håller mig till Dal-po för enkelhetens skull) får alla möjliga allmänbildningsfrågor från sin pappa som är otroligt stolt över sin kunniga son. Pappan, chef på den lokala brandstationen, kallas med sin patrull en natt till en fabrik som står i lågor. Pappan får av fabrikschefen veta att det fortfarande finns två personer kvar inne i fabriken, men att det också finns explosiva ämnen där inne. Pappan bestämmer att de inte har något val – brandmännen ger sig in för att rädda de två kvarvarande arbetarna innan stället flyger i luften.

De två saknade arbetarna smyger då fram till fabrikschefen och berättar att det var de som råkade starta branden och de blev så rädda att de stack direkt. Då smäller det. Inte en chans att någon överlevde. De tre fabriksarbetarna vill inte få problem, så de kommer överens om att fabrikschefen sa till brandmännen att det inte fanns någon kvar där inne, men att brandmännen ändå gick in för att släcka branden.

Dal-pos familj – mamman och en storebror – kan inte sörja pappans död i fred, då familjerna till de döda brandmännen är ursinniga för att Dal-pos pappa tagit livet av deras älskade för att rädda fabriken. Då rapporteras det att någon sett Dal-pos pappa i livet, och familjerna blir ännu mer ursinniga. Nu börjar dessutom media trakassera Dal-pos familj. Speciellt skoningslös är den ökända journalisten Song Cha-ok (Jin Kyung) som i journalistkretsar är berömd för att hon gör vad som helst för en bra story.

Dal-pos storebror rymmer hemifrån, och mamman klarar inte längre av att leva under dessa omständigheter. Hon begår självmord genom att hoppa från en klippa och tar Dal-po med sig för att de ska återförenas med pappan.

Några månader senare sitter en ung Choi In-ha på en båt med sin pappa. De ska flytta hem till In-has dementa farfar för att ta hand om honom. In-ha inser för sent att hon kommer hata livet på landet och önskar hon hade stannat i Seoul med sin mamma. Pappan avskyr dock mamman, så det vill han inte höra.

Väl hemma hos farfar får de höra att In-has farbror återvänt hem. Farbrodern dog dock för 30 år sedan, men tittarna känner igen honom: Choi Dal-po, eller Ki Ha-myung som han ju egentligen heter. Den dementa farfarn tog in Ki Ha-myung, som överlevt fallet från klippan, i tron att det var In-has farbror Choi Dal-po. In-ha och hennes pappa accepterar väldigt motvilligt Dal-po för att skona farfarn från en för stor chock, men snart nog blir han verkligen en del av familjen. Läget blir desto mer spänt när Dal-po får veta att In-has mamma är Cha-ok. Dal-po gillade In-ha först, men när han får veta att journalisten som han håller ansvarig för sin mammas död är In-has mamma vet han inte längre hur han ska behandla henne.

Vi förflyttar oss sedan fram till 2005 igen. Dal-po leder frågesporten, och det finns bara en fråga kvar. Chan-soo måste svara rätt för att vinna. Den sista frågan kräver dock fyra svar, och Chan-soo kan bara ett av dem. Frågan går över till Dal-po som kaxigt levererar de tre svar Chan-soo inte kunde, men sedan låtsas inte veta det sista svaret. Ingen förstår varför, Chan-soo sa ju det sista svaret bara en minut tidigare. Frågan går över till Chan-soo igen som skamsen över att ha behövt Dal-pos hjälp ger alla fyra rätta svar.

Efter sändningen frågar producenten Dal-po varför han inte svarade. Dal-po säger att han då hade gått vidare i frågesporten och aldrig  mer vill sätta sin fot i ett tv-hus igen. Han är inte jätteförtjust i journalister.

Vi hoppar tillbaka några veckor och får veta att anledningen till att han överhuvudtaget ställde upp i frågesporten var för att rädda In-ha från ett vad hon omöjligt kunde vinna utan hans hjälp. Alla i klassen var övertygade om att den korkade latmasken Dal-po hade fuskat på ett prov där han fick alla rätt, och In-ha hade försvarat honom. Chan-soo sa då till henne att bevisa att Dal-po inte hade fuskat, annars skulle han få slå henne tio gånger. Dal-po hörde detta och begav sig då till tv-huset där den casting-ansvarige tyckte det skulle vara stort att ha två personer från samma klass möta varandra, så eftersom Chan-soo var den regerande mästaren kom Dal-po in den vägen. På så sätt bevisar han sin allmänbildning och räddar In-ha från vadet.

Tillbaka till timmarna efter frågesporten tog slut. Dal-po kommer hem till byn igen med buss, men det regnar något fruktansvärt. Då möter In-ha upp honom med ett paraply, som dock visar sig vara trasigt. Dal-po springer då och hämtar två trafikkoner som de kan skydda sig någorlunda med. Samtidigt får vi en illavarslande voice-over från Dal-po som säger att han i efterhand önskar att han hade ignorerat sina känslor för In-ha. Som om voice-overn inte var illavarslande nog ser vi samtidigt ett kranium i rasmassorna från den sprängda fabriken.

Och det är en kort sammanfattning av de två första avsnitten av Pinocchio. Jag har i sammanfattningen ovan hoppat över två saker som är viktiga för framtida avsnitt:

  • En scen där eleverna ska bestämma sina framtida karriärbanor. In-ha som ju lider av Pinocchio-syndromet vill föst bli försvarsadvokat, men det går ju inte. Sedan tänker hon bli skådis, men det går ju inte heller. Sedan bestämmer hon sig för… Ja, det får vi inte se, men serien kommer följa In-ha, Dal-po och två ännu osedda karaktärer som unga journalister, så jag tror vi kan lista ut vad hon fyller i.
  • Dal-pos storebror som rymde hemifrån år 2000 får vi kort se 2005 också. Alltjämt förbannad på In-has mamma. Dal-pos voice-over är inte det enda som är illavarslande i dessa avsnitt.

Och en kul cameo för oss elva svenskar som förra året såg briljanta serien I Hear Your Voice från samma manus/regi-duo: När In-ha föreställer sig hur det skulle se ut om hon blev försvarsadvokat, så är det psykotiska mördaren Min Joon-gook – än en gång spelad av Jung Woong-in – som hon försvarar.

Så vad tror jag om Pinocchio? Jag älskar karaktärerna och deras relationer till varandra, och jag älskar de mörka moln som finns på horisonten. Jag har aldrig tidigare sett Park Shin-hye i en så aktiv roll – hon brukar ofta ta mer passiva roller (jag minns med fasa supersexistiska och allmänt dåliga The Heirs), men hon är underbart »på« som In-ha. Även de andra skådespelarna är jättebra. Att prata om storyn när vi inte sett något av huvud-storyn känns meningslöst, men nu finns en bra, stabil grund att stå på, och jag tror och hoppas att huvudstoryn i nutid om karaktärerna som nyutbildade journalister kommer börja nästa vecka. Var med då!

Nya avsnitt av Pinocchio läggs med engelsk text upp varje torsdag och fredag på Viki, och serien kommer sändas i 20 avsnitt.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel