TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Halt and Catch Fire-Bos – den enda äldre kränkta mannen värd att älska

Det är så klart en vansinnigt sliten klyscha, men: för att vara en serie som kretsade kring maskiner så handlade Halt and Catch Fire, dramaserien om de tidiga hemdator- och internet-revolutionerna, i grund och botten väldigt mycket om människor. Vad de kan betyda för personlig utveckling, hur deras kreativitet kan förlösa andras, hur nära människor kan komma varandra om de bara vågar öppna sig.

I inledningen av Halt and Catch Fire är John Bosworth den gamla skolans »corporate guy«, en klassisk krämare, en medelålders rätt konservativ man, alltid med ett trött pappaskämt redo för nästa affärslunch.

Tittar man på seriens karaktärer så gör de alla fascinerande inre och yttre resor. Joe börjar serien som en genomcynisk kapitalist-uppkomling – den tidiga (hem)datorrevolutionens egen Gordon Gekko – och avslutar den som ett slags ödmjuk och upplyst humanist som till slut hittat sitt verkliga kall att lära andra. Cameron utvecklas från purung och impulsiv whiz kid, ständigt på gränsen till hybris, till att bli allt mer mogen och principfast på rätt sätt. Gordon inleder första säsongen som underutnyttjat före detta ingenjörsgeni med alkoholproblem och flyktbeteenden, men blir under seriens gång en allt mer harmonisk och omhändertagande företagsledare och pappa. Donna går från en ganska anonym tillvaro med ett brödjobb i datorindustrin och ett problematiskt familjeliv med Gordon till att bli en handlingskraftig maktfaktor i branschen, men blir samtidigt också allt mer isolerad från sitt tidigare liv.

Alla huvudkaraktärerna i Halt and Catch Fire hade alltså extremt intressanta utvecklingskurvor – det är ett av skälen till att man kände så extremt mycket för dem – men ändå är det den i sammanhanget kanske mest udda rollfigurens förändring som är mest intressant. Eftersom ingen förväntar sig progression av honom. I inledningen av Halt and Catch Fire är John Bosworth den gamla skolans »corporate guy«, en klassisk krämare, en medelålders rätt konservativ man, alltid med ett trött pappaskämt redo för nästa affärslunch, men under seriens gång mjuknar han långsamt, öppnar upp sig och tar sig ur rollen som fyrkantig säljartyp som inledningsvis hotar att fängsla honom.

Och jag vet vad han heter, jag skrev ju hans namn alldeles nyss, men jag kallar honom Bos. Precis som alla andra.

Bos hade så lätt kunnat bli ännu en av alla dessa kränkta äldre tv-serie män som vi ska kunna projicera vår ilska på – och, för all del, de kan ju gott få en del skit – men serieskaparna Christopher Cantwell och Christopher C Rogers valde bort den enkla utvägen och lät i stället Bos bära vår tro på att man kan lära sig så länge man lever. Bos öppnar sitt sinne, intellekt och hjärta i stället för att låta dem stelna. Han fortsätter för del att göra misstag, alltid med de godaste av intentioner, precis som de andra, men han fortsätter faktiskt att lära sig av dem. Med tiden utvecklar också han ett slags far-och-dotter-förhållande med den i princip föräldralösa Cam som är en av de finaste relationsskildringar jag över huvud taget upplevt i en tv-serie.

Bos förkroppsligar helt enkelt drömmen om att det går att förändras, att det går att bryta invanda mönster.

Hela Halt and Catch Fire finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel