Recension

Halsbrytande & brutal politisk fars i The Death of Stalin

Betyg 5 av 5

Den 5 mars 1953 dör Josef Stalin i sviterna av en massiv hjärnblödning. Den till ikon upphöjde sovjetiske diktatorns oväntade död orsakar chock och bestörtning bland såväl hans politiska medarbetare som hos folket. Och innan liket har hunnit kallna utbryter en frenetisk, hänsynslös maktkamp mellan de kommunistiska partitoppar som stod Stalin närmast.

Ur denna historiska händelse har franska Fabien Nury och Thierry Robin skapat serieromanen The Death of Stalin, som nu blivit film regisserad av Armando Iannucci. Jag har inte läst förlagan, men Iannucci sätter otvetydigt sin stämpel på filmen, som är den brittiske satirikerns bästa verk sedan de första säsongerna av The Thick of It; en halsbrytande och brutal politisk fars som lyckas med konststycket att både säga något om livet och paranoian i en auktoritär stat samtidigt som den är hysteriskt rolig från första till sista minut. Att hitta den balansen utan att hänfalla till vare sig predikan eller cynism är ett konststycke. Dysfunktionella regimer är något av Iannuccis sweet spot, men frågan är om han inte överträffat sig själv här. Självklart har filmen blivit förbjuden i Ryssland.

The Death of Stalin är Iannuccis bästa verk sedan de första säsongerna av The Thick of It; en halsbrytande och brutal politisk fars som lyckas med konststycket att både säga något om livet och paranoian i en auktoritär stat samtidigt som den är hysteriskt rolig från första till sista minut

Det kaos som Stalins död leder till är lysande skildrat, och i det oroliga getingbo som utgörs av hans närmaste krets kastas även diktatorns barn – den bortskämda Svetlana och den försupne Vasilij – samt arméchefen Zjukov. Alla drar åt olika håll. Skådespelarensemblen är fantastisk, rollbesättningen klockren ner till minsta biroll, från Jeffrey Tambors oroliga Malenkov och Steve Buscemis pragmatiska Chrusjtjov till Michael Palins fladdriga Molotov och inte minst Simon Russell Beales diaboliska spionmästare Berija. Jag är dessutom ytterst tacksam för beslutet att inte låta någon tala med rysk accent, något som nästan aldrig funkar (se floppen Child 44 för ett hyfsat aktuellt exempel). Här går vi aldrig miste om några syrliga tonfall eller dialektala särarter när någon blir överöst med kreativa förolämpningar – Malcolm Tuckers ande vilar även över Kreml.

Iannuccis känsla för det banala och byråkratiska i det storpolitiska spelet känns också igen från tidigare alster. Å ena sidan genomsyras hela filmen av ränksmideri på högsta nivå, där Sovjetunionens och kanske världens framtid står på spel – å andra sidan tas det storvulna ständigt ner på jorden på grund av praktiska spörsmål som protokollformalia och småaktighet mellan egotrippade politiker. Men det är stor skillnad på insatserna – i The Thick of It och Veep sparkas avsatta ministrar sidledes till något nytt jobb inom det oändliga myndighetskomplexet, i The Death of Stalin får folk nackskott om de råkar se eller säga något olämpligt, oavsett var i hierakin de befinner sig. Utrensningar är godtyckliga och hänsynslösa. Men skildringen av denna brutalitet även i en briljant komedi som The Death of Stalin är nödvändig för att ge en helbild av världen som tecknas – skrattet måste få fastna i halsen då och då.

The Death of Stalin har svensk biopremiär i morgon fredag.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – Premiär på C More i dag

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018
Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel