Skräck

Halloweenlista: De 10 bästa tv-skräckserierna

Seriemördare, vampyrer, varulvar eller de evigt populära mördarclownerna – här är tio-i-topp-listan med både klassiker och nykomlingar, för dig som väljer skräck-tv före bus eller godis!

American Horror Story

American Horror Story är egentligen fem tips i ett. För den här skräckklichéspäckade serien börjar varje säsong på helt ny kula. Nytt tema, plats och bakgrund men med i stort sätt samma skådespelare, med Jessica Lange som ständig primadonna. Första säsongen var platsen ett spökhus i Los Angeles, andra ett mentalsjukhus på 60-talet, den tredje handlade om häxor i New Orleans och den fjärde utspelade sig på ett freakshow-tivoli.

American Horror Story finns på Netflix

DET

Det var Stephen Kings helt vedervärdigt otäcka övernaturliga demon-mördar-clown Pennywise som fick en hel generation att skrikandes springa sin väg vid åsynen av en röd näsa och ett knippe ballonger. Framför allt rekommenderas dock den här miniserien för det enormt fina lilla barngänget som kämpar mot ondska som kan komma i många former – såväl mördarclowner som mobbare och överbeskyddande föräldrar.

Supernatural

Bröderna Winchester är unga demonjägare och roadtrippar sig runt i sin Chevrolet Impala i sin jakt på övernaturliga ondskefullheter i allmänhet och demonen som mördade deras mor i synnerhet. Serien är influerad av urbana legender och mytologi och de två sköna gossarna träffar därför på så väl Bloody Mary och mannen med kroken som gudar och vampyrer. Även i ett avsnitt av Supernatural måste bröderna bekämpa mordlystna clowner!

Supernatural finns på Netflix

Penny Dreadful

Varje bildruta är som ett litet mästerverk i det här gotiska skräckdramat där Timothy Dalton, Josh Hartnett och en självlysande Eva Green slåss mot demoner och vampyrer i ett blodigt London, tidigt 1900-tal. Penny Dreadful blandar hej vilt litterära referenser: doktor Frankenstein, Van Helsing och Dorian Grey är bara några av de legendariska karaktärer som dyker upp.

Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

The Strain

Ät inte samtidigt som du tittar på The Strain! Den erfarne monsterskaparen Guillermo del Toro (Pans Labyrint) ligger bakom denna vampyrserie som är något av det geggigaste du kan hitta på tv. Vampyrer igen? Ja men den här gången har man en mer naturvetenskaplig vinkel. Vampyrismen förklaras genom att det verkligen är ett virus – i form av små små små maskar som letar sig in i blodkärlen, för att sedan förvandla människokroppen till något alldeles rysligt läbbigt.

Serien utspelar sig i nutida New York, och hjälten är en epidemiolog som med sitt team bekämpar vampyrer med så väl medicinkunskap, UV-lampor och silversvärd.

Teen Wolf

Bakom det lökiga namnet (som kommer från en 80-talskomedi med Michael J Fox) döljer sig en av de senaste årens bästa high school-serier. Scott är en vanlig, ganska misslyckad tonårskille som blir biten av en varulv. Förutom trista bieffekter som hår på ovälkomna ställen (handflatorna, så klart) måste han dessutom bekämpa både monster och sin nya flickväns familj, som tyvärr består av legendariska varulvsjägare.
Teen Wolf har fått extra uppmärksamhet på grund av att det inte bara är ett universum där allehanda övernaturligheter finns – något som inte heller existerar är homofobi, utan olika sexuella läggningar behandlas på samma sätt.

Teen Wolf går på MTV och finns på Netflix.

Harper’s Island

Fan av hederliga gamla slasherrullar där knivviftande galningar med oklara motiv går bärsärkargång? I så fall är Harper’s Island något för dig!

Den här skräckmysterie-serien utspelar sig på den isolerade (så klart) ön Harper’s Island. På grund av en väns bröllop kommer Abby kommer tillbaka till ön, där hennes mamma blev mördad sju år tidigare av en galning. Men plötsligt börjar morden igen och en efter en blir bröllopsgästerna mördade…

Ja ni fattar. Vackra ungdomar springer för sitt liv i skogen, ledtrådar från det förflutna nystas upp, kan det vara hon som är mördaren, kan det vara han

Riket

DANSKJÄVLAR! De flesta minns kanske Ernst-Hugo Järegårds danskhatande överläkare på Rikshospitalet i Köpenhamn, men Lars von Triers Riket är en riktigt ruskig spökhistoria. Hypokondrikern fru Drusse nystar upp hur den lilla spökflickan Mary egentligen dog medan onda andar röjer runt nere i korridorerna. Diskarna i underjorden, »det stora barnet« och spökambulansen – Riket är en modern klassiker som både roar och skrämmer!

The Following

Vad är hundra gånger läskigare än en psykopatisk seriemördare? Hundratals seriemördare!
Mannen bakom Scream ligger bakom den här skräckthrillern där Kevin Bacon spelar nerdekad FBI-agent och James Purefoy seriemördaren Joe Carroll som med hjälp av karisma och poesi (!) har skaffat sig en hängiven fanskara som lyder hans minsta befallning, om det så är mygla sig in i andras liv under många år eller kötta in en skruvmejsel i ögat på sig själv. Blodiga knivmord och »va är HEN sektmedlem?!«-ögonblick utlovas!

Scream

Den superkända filmfranchisen fick nyligen en egen serie, helt fristående från filmerna.  Den filmkunnige nörden, den snälla flickan, den elake sportjocken och den bitchiga snyggtjejen – här finns alla stereotyper som vi känner och älskar. Här finns också självklart vassa knivar, kusliga masker och ett mysterium som måste lösas innan det är för sent…

Scream finns på Netflix.

Också värda att spana in:

Hannibal: Mads Mikkelsen är Hannibal »The Cannibal« Lecter i denna snygga psykologiska thrillerserie där »vänskapen« mellan FBI-agenten Will Graham och finsmakaren Hannibal får stort fokus.

Bates Motel: Vad hände innan en perukklädd Norman började mörda blondiner i duschen? Serien fokuserar på en tonårig Norman och förhållandet till hans minst sagt knepiga mamma.

Salem: Om 1600-talets häxprocesser i staden Salem. Med den lilla twisten att de anklagade häxorna faktiskt var häxor.

Grimm: Inspirerad av gamla folksagor handlar Grimm om en polis med förmågan att se onda sagoväsen som gömmer sig inom till synes helt vanliga människor…

Har vi missat någon tv-skräckserie?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel