Recension

Guardians of the Galaxy vol. 2 – mer av samma med extra allt!

Betyg 5 av 5

Häromdagen såg jag om Guardians of the Galaxy för första gången sedan filmen hade premiär 2014, och det är lätt att se varför den blev en sån enorm succé som av många kallats den bästa Marvel-filmen hittills. Guardians är inte bara spännande, visuellt intressant och fantastiskt rolig, den är även dramaturgiskt tillfredsställande och helt enkelt en väldigt väl ihopsatt film. Nu när den då obskyra superhjältegruppen blivit världskända är förväntningarna höga för uppföljaren som har svensk biopremiär idag. Dessa förväntningar både möts och överträffas, då Guardians of the Galaxy Vol. 2 är mer av samma med extra allt!

I filmen får vi igen träffa Peter Quill och hans grupp motvilliga hjältar som än en gång hamnar i trubbel och måste skydda galaxen från nya faror. James Gunn som regisserade den första filmen (som skrevs av Marvels nya stjärnskott Nicole Perlman som även är med och skriver nästa års Captain Marvel) har även skrivit och regisserat tvåan som känns som en naturlig fortsättning i samma härliga anda, och fortsätter på trådar som planterades redan i ettan. Mycket av handlingen kretsar kring Peter Quills pappa, som spelas av Kurt Russell. Att det är Russells karaktär som är Peters pappa är inte mysteriet eller en hemlighet – Gunn släppte den informationen redan förra sommaren och i filmen är det något som görs tydligt redan i första scenen som är en flashback till 1980. Det är snarare på vilket sätt som hans karaktär är filmens tolkning av den levande planeten Ego från Marvels serietidningar, och vad allt detta innebär, som är det stora mysteriet. Trots att jag kände mig ganska tveksam till idén med Kurt Russell som Ego innan jag såg filmen så hade jag i slutändan helt vunnits över, efter en hel rad smarta och finurliga val som både leker med ikoniska bilder från serietidningarna och skapar sin egen berättelse.

ego
Det är kanske inte helt uppenbart med en gång med det finns en likhet där!

Det är fortfarande svårt att föreställa sig att Chris Pratt är samma kille som spelade Bright Abbott i dramaserien Everwood för ett dussin år sen (där hans syster spelades av Emily VanCamp som är Sharon Carter i Captain America-filmerna). Inte för att jag inte gillade Bright, men som Peter Quill är Pratt så otroligt charmig, rolig och relaterbar. Peter Quill har jämförts med Han Solo, men Chris Pratts karaktär är så mycket mysigare än vad Star Wars-smugglaren någonsin var. Det är ofattbart att Pratt ska ha blivit tillsagd att han inte hade någon stjärnfaktor när han för ett antal år sen gick på audition för huvudrollen i Avatar (och det är extra förvånande eftersom de sen gav den rollen till en kille som var lika charmig som en kartong.)

Det är ofattbart att Chris Pratt ska ha blivit tillsagd att han inte hade någon stjärnfaktor när han för ett antal år sen gick på audition för huvudrollen i Avatar (och det är extra förvånande eftersom de sen gav den rollen till en kille som var lika charmig som en kartong.)

Humorn, som förmodligen är Marvel-filmernas starkaste attribut, är i toppklass här i Guardians 2. De roligaste skämten är de som helt och hållet överraskar en, och dessa finns det gott om i filmen. Jag skrattade högt ett antal gånger och satt sen förundrad över hur förtjusande och oväntade skämten var – sånt som man flera timmar senare kan tänka tillbaka på och le för sig själv. Drax är helt klart den roligaste karaktären i filmen och det är härligt att en professionell wrestlare som Dave Bautista får lov att spela den traditionellt tråkiga och »tuffa« seriefiguren med så mycket hjärta och humor istället för att göra honom till den väsande och blängande Wolverine-kopia som de helt klart kunde valt att göra.

drax
Coolt sagt, serietidnings-Drax!

Karaktären Nebula, Gamoras syster och rival, hade jag hört skulle vara tillbaka i uppföljaren, vilket inte direkt kändes som något att se fram emot. Nebula är varken rolig eller intressant i första filmen, så jag tyckte det kändes som slöseri att vi skulle behöva spendera tid på henne i uppföljaren. Jag erkänner dock att jag hade helt fel, eftersom det visar sig att Nebula faktiskt har personlighet, humor och bra karaktärsutveckling i Guardians 2 – det är dock fortfarande omöjligt att känna igen Karen Gillan, som man nog annars känner igen från Doctor Who, kortlivade komedin Selfie, eller kanske fantastiska parodiserien NTSF:SD:SUV::.

Visuellt är filmen ett makalöst vackert och fascinerande spektakel. Jag vet inte hur deras budget mäter sig mot tidigare Marvel-filmer eller andra stora äventyrsfilmer, men med alla färgsprakande omgivningar och specialeffekter överallt så känns den otroligt påkostad och välgjord.

Jag hade lite liknande känslor inför Yondus roll i filmen, för även om jag gillade Michael Rooker som Yondu i ettan så kände jag att han och hans Ravagers-gäng kunde bli i Guardians of the Galaxy vad Team Rocket är i Pokémon. För de som aldrig såg den serien var Team Rocket de jobbiga skurkarna som i varje jävla avsnitt dök upp för att förstöra för huvudkaraktärerna, vare sig det passade i avsnittets handling eller inte. Som om de hade ett kontrakt där det stod att dessa karaktärer måste vara med även om avsnittet skulle vara bättre utan dem. Dock känns Yondu, likt Nebula, inte heller intvingad i filmens handling, utan han och hans gäng spelar en stor roll som kommer naturligt från berättelsen. Om det är någon som tar lite för mycket plats så är det Kraglin, Yondus högra hand som spelas av regissörens bror Sean Gunn (bäst känd som evigt jobbiga Kirk i Gilmore Girls). Visst är det kul att se Sean Gunn, men lite räcker ganska långt med honom.

groot2
Groot var inte så gullig när han dök upp för första gången som ett stort monster i Tales to Astonish #13, 1959.

Som det avslöjas redan i öppningstexterna, som för övrigt i sann Guardians-anda är gjort väldigt påhittigt och snyggt, så är det inte Groot som Vin Diesel spelar i filmen, utan Baby Groot. Japp, den gulliga Groot-bebisen som vi fick se dansa till Jackson 5 innan eftertexterna i första filmen, och som man sett i all möjlig merchandise sen dess, är den enda Groot som gäller här. Det kan på en nivå kännas som att Baby Groot är filmens Jar Jar Binks eller ewoker som är där för att tilltala barn och sälja hyllor fulla av leksaker, men James Gunn har förklarat att beslutet kom från att vilja skapa intressantare dynamik i gruppen. Trots att Baby Groot är otroligt gullig och beter sig mer som en arg och osmart kattunge än en faktisk gruppmedlem så tycker jag att han har både mer personlighet och större funktion än vad stora Groot hade i första filmen. Jag skulle gissa att en del kan komma att störa sig på bebisträdet oavsett vad han gör, men han är ändå gullig, rolig och inte alls jobbig, så det funkar i slutändan inte att jämföra Baby Groot med Jar Jar.

Det kan på en nivå kännas som att Baby Groot är filmens Jar Jar Binks eller ewoker som är där för att tilltala barn och sälja hyllor fulla av leksaker, men James Gunn har förklarat att beslutet kom från att vilja skapa intressantare dynamik i gruppen.

Någonting som uppmärksammades i första filmen är musiken – soundtrackskivan Awesome Mix Vol. 1 har internationellt sålt mer än två och en halv miljon exemplar – och man kan lita på att James Gunn lagt ner mycket tid på att hitta de perfekta låtarna att använda i uppföljaren. Från sjuttiotalsrock som George Harrison, Fleetwood Mack, Cheap Trick, och obskyra rockbandet Silver, till soulsångaren Sam Cookes klassiska Bring it On Home to Me. Otippat nog har James Gunn även skrivit en disco-inspirerad låt med filmens kompositör Tyler Bates, där David Hasselhoff (som nämns flera gånger i filmen) rappar. Den låt som är viktigast för filmens handling är dock Brandy (You're a Fine Girl) av Looking Glass som återkommer vid flera tillfällen under filmens gång: 

Visuellt är filmen ett makalöst vackert och fascinerande spektakel. Jag vet inte hur deras budget mäter sig mot tidigare Marvel-filmer eller andra stora äventyrsfilmer, men med alla färgsprakande omgivningar och specialeffekter överallt så känns den otroligt påkostad och välgjord. Jag har alltid brukat säga att jag inte bryr mig hur saker och ting ser ut i serier eller filmer så länge berättelsen är bra, men till och med jag måste buga och tacka för den otroligt snygga och mästerliga bioupplevelse som de hundratals arbetare som skapat filmens visuella effekter bjuder på.

mantis
Groot var fortfarande mer läskig än gullig i Guardians of the Galaxy #1, 2008. Mantis har inte grönt skinn i filmen för de har väl redan tillräckligt med gröningar.

Filmens mest intressanta karaktär är kanske nytillskottet Mantis, spelad av franska Pom Klementieff. Karaktären var en av Guardians of the Galaxys originalmedlemmar i serietidningen när gruppen skapades 2008 och den empatiska utomjordingens roll i filmen känns inte onödig eller överflödig på något sätt – hon är fantastiskt rolig och har jättebra dynamik med de andra karaktärerna. Tommy Flanagan (Chibs från Sons of Anarchy) och ett antal andra spelar nya medlemmar av the Ravagers, varav en är en seriefigur med det sjukt fula namnet Taserface. James Gunn sa för flera år sen när han först började jobba på första filmen att Taserface aldrig skulle vara med och kallade honom för den »dummaste karaktären någonsin«, men sen dess har han ändrat sig och valde att ha med Taserface just för att han är så fånig. En annan ny karaktär, Stakar, spelas av självaste Sylvester Stallone. Hans roll är visserligen väldigt liten men man kan vara säker på att detta är någonting som kommer följas upp i den tredje filmen, som det är klart sen förra veckan att James Gunn ska skriva och regissera.

Se och lär, vem det nu är som ska göra Doctor Strange-uppföljaren. Fartfyllt, spännande och oerhört roligt, samtidigt som filmen är visuellt imponerande och ständigt överraskar med finurliga vändningar och oväntade repliker.

Filmen har ett antal andra smarta och roliga referenser och cameos som kommer flyga över huvudet på många tittare, men som är de mest spännande och överraskande detaljerna för de inbitna serietidningsläsarna. En kort scen man får se i förbifarten mitt i filmen fick mig att tappa hakan på ett så bokstavligt sätt som är fysiskt möjligt (den scenen som fick en liten rolig uppföljning allra sist i slutet av eftertexterna). En del kanske inte tänker på det som mer än ett litet skämt men jag är fortfarande chockad! Till och med själva eftertexterna är underhållande.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 är helt enkelt en värdig uppföljare till en av de bästa äventyrsfilmer som någonsin gjorts. Detta är vad jag förväntade mig när Doctor Strange kom ut förra året, men tydligen behöver publiken en mer försiktig introduktion till magiska äventyr än till science fiction. Se och lär, vem det nu är som ska göra Doctor Strange-uppföljaren. Fartfyllt, spännande och oerhört roligt, samtidigt som filmen är visuellt imponerande och ständigt överraskar med finurliga vändningar och oväntade repliker.

Guardians of the Galaxy Vol 2 har biopremiär idag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel