Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

Upp med en hand alla som drömt om ytterligare en uppföljare till den dråpliga mansbebiskomedin Grown Ups! Ingen? Så Grown Ups (2010) och Grown Ups 2 (2013) räckte? Inget behov av fler sömniga äventyr med Adam Sandler, Chris Rock, Kevin James, David Spade och Rob Schneider som krisande medelåldersgubbar? Ingen längtan efter fler komedier som mer ser ut som betald semester för trötta föredettingar än genuin humor?

Denna negativa inställning kommer garanterat att vändas upp och ner när ni tar del av Tom Scharplings spec script för Grown Ups 3. Scharpling, komiker, regissör och manusförfattare (The Best Show, Monk, Difficult People, What We Do in the Shadows), har helt oombedd skrivit en hysteriskt rolig uppföljare till de framgångsrika komedierna, som snabbt utvecklas från en stilsäker genreparodi till en Hollywoodsk metaberättelse som påminner om såväl Scream som The Player.

Scharpling fångar verkligen den åtminstone upplevda gruppdynamiken, och de formar som komikerna är gjutna i och som de tycks oförmögna eller ovilliga att frigöra sig från – från Spades gubbsjuka mobbare till James patetiska pajas

Det är ett rappt och snabbläst manus – med sina 52 sidor något kort för en långfilm, men det kan säkert expanderas till 83 minuter med några sköna musikvideosekvenser och långa eftertexter – och man behöver inte vara en Grown Ups-aficionado för att skratta högt åt innehållet, även om det hjälper om man är åtminstone vagt bekant med huvudpersonerna. Scharpling fångar verkligen den åtminstone upplevda gruppdynamiken, och de formar som komikerna är gjutna i och som de tycks oförmögna eller ovilliga att frigöra sig från – från Spades gubbsjuka mobbare till James patetiska pajas. Vad som är så intressant är att Scharpling verkligen kan sin Happy Madison, det är uppenbart att det finns en högst motvillig respekt för alla inblandade någonstans i bakgrunden. Visst är manuset på många sätt ett lustmord på Sandler och kompani, men om Scharpling bara varit motiverad av hat och äckel hade det sett väldigt annorlunda ut.

Reaktionerna på manuset, som publicerades på nätet häromdagen, har inte låtit vänta på sig. Adam McKay älskar det och Peyton Reed deklarerade att han gärna regisserar det. Och det har redan annonserats att det kommer att anordnas högläsningar på olika håll. Än så länge har dock ingen med direkt inblandning i Grown Ups-filmerna officiellt kommenterat.

Läs Grown Ups 3 här.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

27 september, 2020
Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel