Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

Upp med en hand alla som drömt om ytterligare en uppföljare till den dråpliga mansbebiskomedin Grown Ups! Ingen? Så Grown Ups (2010) och Grown Ups 2 (2013) räckte? Inget behov av fler sömniga äventyr med Adam Sandler, Chris Rock, Kevin James, David Spade och Rob Schneider som krisande medelåldersgubbar? Ingen längtan efter fler komedier som mer ser ut som betald semester för trötta föredettingar än genuin humor?

Denna negativa inställning kommer garanterat att vändas upp och ner när ni tar del av Tom Scharplings spec script för Grown Ups 3. Scharpling, komiker, regissör och manusförfattare (The Best Show, Monk, Difficult People, What We Do in the Shadows), har helt oombedd skrivit en hysteriskt rolig uppföljare till de framgångsrika komedierna, som snabbt utvecklas från en stilsäker genreparodi till en Hollywoodsk metaberättelse som påminner om såväl Scream som The Player.

Scharpling fångar verkligen den åtminstone upplevda gruppdynamiken, och de formar som komikerna är gjutna i och som de tycks oförmögna eller ovilliga att frigöra sig från – från Spades gubbsjuka mobbare till James patetiska pajas

Det är ett rappt och snabbläst manus – med sina 52 sidor något kort för en långfilm, men det kan säkert expanderas till 83 minuter med några sköna musikvideosekvenser och långa eftertexter – och man behöver inte vara en Grown Ups-aficionado för att skratta högt åt innehållet, även om det hjälper om man är åtminstone vagt bekant med huvudpersonerna. Scharpling fångar verkligen den åtminstone upplevda gruppdynamiken, och de formar som komikerna är gjutna i och som de tycks oförmögna eller ovilliga att frigöra sig från – från Spades gubbsjuka mobbare till James patetiska pajas. Vad som är så intressant är att Scharpling verkligen kan sin Happy Madison, det är uppenbart att det finns en högst motvillig respekt för alla inblandade någonstans i bakgrunden. Visst är manuset på många sätt ett lustmord på Sandler och kompani, men om Scharpling bara varit motiverad av hat och äckel hade det sett väldigt annorlunda ut.

Reaktionerna på manuset, som publicerades på nätet häromdagen, har inte låtit vänta på sig. Adam McKay älskar det och Peyton Reed deklarerade att han gärna regisserar det. Och det har redan annonserats att det kommer att anordnas högläsningar på olika håll. Än så länge har dock ingen med direkt inblandning i Grown Ups-filmerna officiellt kommenterat.

Läs Grown Ups 3 här.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Familjetragedin Ray Donovan flödar över

26 januari, 2020
Pop Culture Confidential

Veckans & förra veckans podd: Oscars-nomineringarna & tv-året 2020!

24 januari, 2020
Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel