Recension

Glöm Melissa Joan Hart – nya Sabrina är mörk, vacker & feministisk skräck!

Betyg 4 av 5

I dag släpper Netflix sitt nya skräckdrama Chilling Adventures of Sabrina lagom till Halloween. Om handlingen verkar bekant är det förstås av god anledning. De flesta känner nog igen Sabrina, tonårshäxan som en komediserie från 1990-talet, där Melissa Joan Harts Sabrina bodde med de två fastrarna Hilda och Zelda, och den talande katten Salem, och ständigt skapade problem för sig genom att använda magi för att försöka lösa banala tonårsbekymmer. Det var en väldigt lättsam sitcom som gick i hela sju säsonger mellan 1996 och 2003, men om man inte varit intresserad av serietidningar är det kanske inte så tydligt att karaktären Sabrina fanns långt innan tv-serien Sabrina the Teenage Witch.

sabrina1

Sabrina skapades nämligen som en bifigur i serietidningen Archie där hon först introducerades 1962 i en fem sidor lång berättelse. Eftersom läsarna ville se mer av Sabrina fortsatte hon att dyka upp där i flera år innan hon fick sin egen serietidning och tecknad tv-serie i början på 1970-talet. De här gamla serierna med Sabrina är ju precis som alla andra berättelser i Acke-världen ganska fåniga – mycket slapstick-humor, ordvitsar, extremt barnvänlig romans, överdrivna karaktärer och scenarier. Man skulle kunna säga att komediserien från 1990-talet var väldigt trogen förlagan på det sättet, i att inte ta sig själv på något som helst allvar och bara ha kul med magi och nonsens.

sabrina
En av de allra första Sabrina-serierna i Archie's Mad House #24, 1963.

Den nya Sabrina-serien på Netflix är förstås väldigt annorlunda – rena motsatsen till tidigare versioner. Först var den tänkt som en slags systerserie till Riverdale som ju är en uppdaterad, mörkare tolkning av Acke-serierna. Det fanns idéer om att Sabrina först skulle introduceras i Riverdale och sen få sin egen serie, precis som det var i serietidningarna för femtio år sen, men så blev det inte. Chilling Adventures of Sabrina görs av samma team som gör Riverdale, men de två serierna utspelar sig inte nödvändigtvis i samma värld för det. Afterlife with Archie är en skräcktidning som funnits sen 2013, där Acke och hans polare lever i ett alternativt universum fullt av zombies. Den tidningen ledde till en annan skräckserie – Chilling Adventures of Sabrina som lagt grunden för den nya Netflix-serien genom att skapa en mörk, våldsam värld där häxorna i Greendale dyrkar satan och inspirationen från Rosemary's Baby är väldigt tydlig.

17
Den nya seriens kitchiga titel lär vara inspirerad av tidningen Chilling Adventures in Sorcery as Told by Sabrina från 1972.

Tv-serien tar den här nya och väldigt intressanta Sabrina-tolkningen och förbättrar i stort sett allt med den. Netflix version av Chilling Adventures är långt ifrån lika extrem och blodig som serietidningen, men ändå verkligen inte lämplig för barn. Den är våldsam och läskig, men till skillnad från serietidningen undviker den att vara The Walking Dead-äcklig. Som Sabrina förklarar i början av första avsnittet är hon en ung häxa som snart ska fylla sexton, och då kommer bli tvungen att välja mellan att gå med i satans kyrka The Church of Night och studera magi på Hogwarts-lika The Academy of the Unseen Arts, eller om hon vill fortsätta vara människa så att hon kan stanna hos sina kompisar på Baxter High och leva ett vanligt liv.

Sabrina spelas av Kiernan Shipka som vi fick se i Mad Men växa från en sjuårig liten flicka i första säsongen, till en tonåring med sina egna storylines över seriens sju säsonger. Hon är perfekt i rollen som den tuffa och envisa Sabrina som slits mellan dessa två världar och måste balansera vanliga tonårsproblem med magiska kriser. Det är en klassisk berättelse som alltid känns relevant! Serien har sina problem, men med tillräckligt många relaterbara karaktärer och en välutvecklad värld lyckas den ändå vara riktigt bra och spännande.

5
Zelda och Hilda Spellman.

Precis som i klassiska Sabrina-berättelser så bor hon här med sina fastrar Hilda och Zelda. Lucy Davis, som är mest känd som receptionisten Dawn i brittiska The Office, spelar Hilda Spellman, som utan tvekan är den snällare och mer sympatiska av de två fastrarna. Zelda är på många sätt hennes motsatts – väldigt kall, barsk och en trogen djävulsdyrkare. Hon spelas av australiska skådespelerskan Miranda Otto, som de flesta nog skulle känna igen som Éowyn i Peter Jacksons filmatiseringar av Saga om de två tornen och Sagan om konungens återkomst.

Jag tycker att båda fastrarna fyller sin funktion i berättelsen väl och skådespelarna är väldigt övertydande i rollerna, men Zelda är aningen för antagonistisk. Uppstudsiga, sofistikerade äldre damer brukar vara bland de bästa karaktärerna i tv-serier, men den här versionen av Zelda förlorar sin charm genom att vara så ond! Man saknar liksom den där mysiga känslan som man kommit att förvänta sig från häxberättelser. Att jag inte skulle kalla det här för en mysig serie känns som en miss. Deras övernaturliga värld är så mörk och våldsam, och när Sabrinas hem också känns som en kall tillvaro så går man miste om myskänslan. Att häxorna är kannibaler och att Zelda ofta dödar och begraver Hilda som återupplivas och måste gräva sig upp ur sin grav hjälper ju inte heller.

19
I Chilling Adventures of Sabrina-serietidningen käkar de ofta människokött. I tv-serien är det inte lika vanligt, men förekommer tydligen fortfarande.

Det har även att göra med seriens brist på humor, vilket gör att den inte får någon värme därifrån heller. Buffy the Vampire Slayer blir alltid serien jag återkommer till för att jämföra övernaturliga berättelser med. Chilling Adventures of Sabrina har ju en hel del gemensamt med Buffy i sin handling även om Sabrina är mycket mörkare och har en mycket mer väldefinierad värld redan från första avsnittet, men Buffys ton och ständiga flöde av humor och värme är vad jag saknar mest. Visst, det är väl inte det de är ute efter i den här serien – Netflix egna beskrivning jämför seriens ton med The Exorcist, men för mig känns det helt enkelt som fel val, och som att de tar sig själva på för stort allvar.

"At times there’s something quite domestic about their Satan worship, which I think is hugely
funny,» säger Miranda Otto som spelar Zelda. «They’re living their normal lives, but they just happen to be Satan worshippers."

Jag håller absolut med om att det är väldigt kul när Zelda utbrister »Praise Satan!« istället för »Tack Gud!«, etc. och för mig och min sambo är det bland det roligaste med serien, men det är fortfarande så allvarligt. Till skillnad från serietidningen som känns aningen parodisk så känns det inte som att tv-serien har den där glimten i ögat.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA

Det tv-serien har är dock en fantastiskt vacker estetik. Produktionsdesignern Lisa Soper har gjort ett briljant jobb med att skapa omgivningarna i Greendale som ger en viktoriansk Tim Burton-känsla. Angus Strathie, som vann en Oscar för bästa kostym för sitt arbete i musikalen Moulin Rouge, har klätt karaktärerna i jättefina, tidlösa kläder. Till skillnad från serietidningen som utspelar sig på sextiotalet så är tv-serien en nutida berättelse, men de har ändå bakat in lite sextiotalsstil i sin design.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Alltid så suddigt…

Även om de estetiskt gjort nästan allting rätt så finns det ett tekniskt val som jag hatar och verkligen inte kan förstå vad det ska uppnå. Det jag syftar på är hur de ständigt använder oskärpa som någon farsa som just upptäckt tilt-shift-effekten i sin kameraapp. Bakgrunden är suddig, det är suddigt på sidorna, suddigt här, suddigt där. Både jag och min sambo finner denna »teknik« extremt distraherande och onödig. Försöker de få det att kännas mer drömlikt? Extra kusligt? Nej, det är bara jobbigt, och taskigt mot de snygga kulisserna och den vackra New England-lika naturen som filmats  i Vancouver. Utspelar sig inte alla berättelser om häxor i New England?

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Chance Perdomo som Ambrose Spellman.

Tillsammans med Sabrina och hennes fastrar bor också Ambrose Spellman, Sabrinas »kusin« även om det fortfarande är oklart vilka hans föräldrar är. Ambrose får inte lov att lämna huset, som straff för att han brutit mot häxornas lag, och han har redan varit fast där i 75 år. Häxor åldras ju dock inte som människor gör, så Ambrose ser ut och beter sig fortfarande som en ung man. Om man bara känner till Sabrina från komediserien är Ambrose inte en bekant figur, men i de gamla serietidningarna dök han upp i Acke redan innan faster Zelda hittats på. Skådespelaren Chance Perdomo har ingen lång resumé, men han gör ett stort intryck här i Sabrina. Ambrose är mystisk och cool, men också snäll och sympatisk. Han är Sabrinas kumpan som lyssnar när hon har problem och hjälper henne när hon ska utföra någon hemlig, magisk plan. Om någon eller något i den här serien har glimten i ögat är det Ambrose, vilket gör honom till en omedelbar favorit.

doubledate
Kusin Ambrose såg lite annorlunda ut i de gamla serietidningarna… Den här är från Archie's T.V. Laugh-Out #3, 1970.

Om det låter som att Ambrose är Chilling Adventures of Sabrinas version av katten Salem så är det förståeligt, för han fyller i stort sett den roll som vi skulle förväntat oss av Salem från 1990-talsserien. Salem är också med i Chilling Adventures, men hans roll är mycket liten eftersom han inte kan prata. Tillsammans med bristen på humor ser jag detta som seriens största miss, och bland det enda som de gjort sämre i tv-serien än i serietidningen med samma namn. Där är Salem en talande katt, lite lagom dryg men alltid pålitlig och charmig. Där finns det plats för både Ambrose och Salem, så jag vet inte riktigt varför katten var tvungen att tystas i tv-serien. Tyckte de inte att båda karaktärerna behövdes i berättelsen eller tyckte de att det skulle kännas för oseriöst att ha med talande djur? I serietidningen är Salem en människa som förvandlas till katt, och som blir Sabrinas häxhusdjur i hopp om att hon en dag ska belöna honom med att bryta förbannelsen. Där har även Ambrose magiska husdjur i form av två kobror, Nag och Nagaina. Jag älskar dynamiken där, mellan husdjuren och Salem generellt.

salem
Salem och kobrorna i Chilling Adventures of Sabrina #6

Det är synd att vi går miste om detta i tv-serien där »familiars« är goblins som tar formen av husdjur och blir häxors hjälpredor. Visst älskar man ändå Salem i tv-serien, men utan röst så blir det inte mycket till karaktär. Häxorna själva kan höra sina husdjur prata, men inte vi. Till skillnad från komediseriens Salem som oftast gestaltades av en ganska skabbig docka så spelas nya seriens Salem av riktiga katter, Shaq, Boomer, Edward, Bobby, och Trevor, med lite hjälp från datoranimering när det behövs. Tyvärr upptäckte Kiernan Shipka när de började spela in säsongen att hon var allergisk mot dessa djurskådisar, så hon var tvungen att ta allergimedicin inför deras scener ihop. Jag tycker det är en ganska spännande idé att familiars är goblins – och det påminner mig en hel del om den lilla demonen Luci i tecknade Netflix-serien Disenchanted, men jag skulle så gärna ha sett avsnittet där Salem och Ambroses kobror berättar sina bakgrundshistorier för varandra. I tv-serien har Ambrose inget husdjur.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Ross Lynch som Harvey Kinkle.

Harvey Kinkle är precis som i serietidningarna och komediserien Sabrinas pojkvän. Ross Lynch, som tidigare spelat väldigt olika roller i Disney Channel-serien Austin & Ally och seriemördarbiografin My Friend Dahmer, spelar en fin och snäll Harvey i serien. Karaktären Rosalind som i de gamla serietidningarna (såväl som nya Chilling Adventures) varit Sabrinas rival och fiende, är i tv-serien en av hennes bästa kompisar istället, spelad av Jaz Sinclair. Deras andra kompis Susie, som är påhittad för tv-serien, spelas av icke-binära skådespelaren Lachlan Watson i en väldigt rörande gestaltning av en skör och godhjärtad person som mobbas av skolans tuffingar. Sabrinas kompisar och den Baxter High har en lite ojämn plats i serien när de andra delarna är så fullproppade med mytologi och exposition, men det är självklart viktigt att ha med dem för att Sabrina (och serien) ska kunna behålla sin mänsklighet. Det ger också utrymme åt serien för att stärka sitt budskap om feminism och kvinnors egenmakt som kommer naturligt när en berättelse har häxor som protagonister. Tjejerna står på sig mot den äckliga rektorn (Balki från komediserien Perfect Strangers) och macho sportfånar.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Sabrinas bästa kompisar Susie och Roz.

Serien åkallar även Mean Girls genom de tre elaka tonårshäxorna som går på Academy of the Unseen Arts och kallas the Weird Sisters, vilket är en Shakespeare-referens och inte deras namn, då de är föräldralösa och inte systrar. Deras ledare, Prudence, spelas av Tati Gabrielle som även spelar Indras dotter Gaia i The 100. Denna trio är alldeles för överdriven och det känns helt obefogat att de ska vara så vidrigt taskiga mot Sabrina, bara för att hon är hälften människa eller vad? Berättelser där någon hatas för att de bara är halvblodiga känns så tråkiga. Kom på en ny anledning att hata någon. Men det är inbakat i denna Church of Night där de är extremt snobbiga och stela. Känns det inte som att en kult som går ut på att vara ond borde vara lite mer kul och lömsk? Nej, här handlar det om en Slytherin-skola där alla är väldigt arga och allvarliga hela tiden.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Sabrina med de föräldralösa Weird Sisters.

Ja, det är väl just seriens skurkar som är den svåraste delen av berättelsen. Vad vill de? Inte bara vad de vill ha Sabrina till, men generellt. Som jag brukar säga är det stor skillnad på om en berättelse är mystiskt och spännande, eller om den bara är komplicerad och obegriplig för att de inte vill vara för tydliga. Vad håller alla skurkaktiga figurer på med? Är de bara onda för kul skull eller finns det någon större plan? Varför verkar de inte heller samarbeta med varandra? Det är väldigt oklart, främst i karaktären Mary Wardell som är Sabrinas lärare på Baxter High – eller snarare den varelse som i början på första avsnittet dödar och tar över Ms Wardells utseende. Hon är en av satans anhängare och försöker ibland förstöra för Sabrina och ibland hjälpa henne, men bara för att lura henne så att hon kan förstöra mer för henne och sen hjälpa henne igen för att luras. Det är inget fel på skotska Michelle Gomez som spelar henne, det känns bara som att de inte vet vad de ska göra med den här karaktären och att hon är där för att det verkade som att hon var viktig. Och visst stämmer det att denna karaktär är viktig i Chilling Adventures-serietidningen men det var först när jag läste den som jag kände att jag förstod hur och varför den här karaktären överhuvud taget är med i tv-serien.

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA
Michelle Gomez spelar Madam Satan i form av läraren Ms Wardell. Bilden till höger är från Pep Comics #17, 1941.

Det är nämligen så att Madam Satan var en figur som dök upp i en handfull tidningar från Archie Comics i början på 1940-talet. Hur någon grävde fram dessa och bestämde sig för att göra henne till antagonisten i Chilling Adventures of Sabrina har jag ingen aning om. De gillade väl hennes design med ett döskalleansikte och små döskallar i ögonen. Jag är inte förtjust i hennes bakgrundshistoria i de nya serietidningarna men den är åtminstone väldigt klar och tydlig. Där handlar det om att hon var tillsammans med Sabrinas pappa Edward, som plötsligt dumpade henne för att gifta sig med en dödlig kvinna. Häxan blev så förkrossad att hon begick självmord och hamnade i helvetet tills hon av misstag släpptes ut och började sin manipulativa resa där hon tar över som Sabrinas lärare och konspirerar mot henne som någon slags hämnd för Edwards svek. Jag hoppas verkligen att detta inte kommer vara fallet i tv-serien och kanske att de har någon bättre motivation. Sabrinas föräldrar har en mycket större roll i serietidningen än i tv-serien, så det är väl troligt att tv-version av Madam Satan inte blev så upprörd av att dumpas att hon tog livet av sig och blev seriens skurk – det känns helt klart som att de kan komma på någonting fräschare.

Faustus Blackwood är en annan skurk som är präst i djävulens kyrka. Det finns inte jättemycket att säga om honom förutom att han spelas av Richard Coyle, som man kanske känner igen som Jeff i brittiska komediserien Coupling. Hans briljanta monolog om en hink full av öron är fortfarande skitrolig, speciellt om man föreställer sig att han är sin karaktär från Sabrina:

Övriga tankar

  • Buffy-fans kan känna igen John Rubinstein som spelade Wolfram & Hard-chefen Linwood Murrow i Angel. Här spelar han häxadvokaten Daniel Webster.
  • Snygga Unseen Arts-eleven Nicholas Scratch verkar ganska schysst, men både Old Nick och Old Scratch är klassiska gamla namn för djävulen. Är det bara en kul grej eller någon slags ledtråd?
  • Harveys pappa är den sämsta karaktären i serien – en helt omotiverad skitstövel.
  • Harveys farfar gillar man dock automatiskt – det är Saul Tigh från Battlestar Galactica! Gaeta från Battlestar driver ett café i stan. Rose från Lost är Roz farmor.
  • Seriens introsekvens är jättesnygg och har animerade bilder direkt från serietidningen, med nygjorda bilder på skådespelarna i samma stil.
  • Sabrina fyller år på Halloween. Jag kan bara ta för givet att de inte känner till låten Born on Halloween av soul-gruppen Blue Magic för den hade varit perfekt att använda i avsnittet. »Born on Halloween – a queen, of witchcraft! Witchcraft!«

Netflix beställde två säsonger med tio avsnitt var med en gång, så båda säsongerna produceras direkt efter varandra – något som kan vara både bra och dåligt. Å ena sidan ger det ju tillfälle att kunna planera ut lite större planer när de vet att de får göra minst två säsonger i stället för bara en, men risken finns även att de drar ut på sånt som annars skulle försöka få plats i första säsongen. Jag har bara fått se åtta av tio avsnitt och tycker det, vid ett par avsnitt med nästan fristående handling, känns som att det kunde vara lite tajtare.

Jag hade gärna sett mer humor och en talande katt, men med starka skådespelarinsatser och förtrollande estetik är det svårt att klaga – det här är i vilket fall som helst en imponerande serie som förhoppningsvis kan fascinera och inspirera dagens tonåringar som kanske inte sett Buffy. Det vore kul om serien fortsätter i flera år och får chans att utforska sin rika värld utanför Greendale och sin djävulsdyrkande kult. Jag ser redan fram emot fortsättningen!

Alla tio avsnitt av Chilling Adventures of Sabrina släpps på Netflix i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel