Hur ont har Contador i sin axel – kommer han att fullfölja?

Giro d'Italia: Jakten på den rosa går vidare

Innan Girot startade sa Alberto Contador att det optimala skulle vara att ta över ledningen så sent som möjligt. Han var inte intresserad av att lägga energi på att försvara den. Tanken var att vinna med så lite energi som möjligt. Den planen höll inte särskilt länge. I onsdags, på den femte etappen, tog han över den rosa ledartröjan. Han har aldrig tappat en ledartröja på en grand tour. Har han väl tagit ledningen har han hållit den i mål. Han har dock aldrig haft ledningen från femte etappen. Rekordet är från tionde vilket han gjorde på Spanien runt förra året.

Dagens etapp, den åttonde, är 186 km lång och börjar i Fiuggi, ungefär 10 mil öster om Rom. Vi tar oss sedan i sydöstlig riktning för målgång i skidorten Campitello Matese. Det är den andra etappen med bergsmålgång.

Nu är det dock ett litet krisläge för Contador. På torsdagens etapp kraschade han på upploppet och drog axeln ur led. Dessa fjorton etapper som återstår kommer att bli tuffa. Om han ens fullföljer och inte åker hem för att ladda inför Tour de France. Jag tyckte han grinade lite illa på fredagens etapp, men han var aldrig i någon egentlig kris. Frågan är hur han tar de riktigt tuffa etapperna längre fram. Kanske att han frångår sin princip, släpper ledningen för att sedan attackera sista veckan. Inte för att jag egentligen tror det men det är en möjlighet.

Dagens etapp, den åttonde, är 186 km lång och börjar i Fiuggi, ungefär 10 mil öster om Rom. Vi tar oss sedan i sydöstlig riktning för målgång i skidorten Campitello Matese. Det är den andra etappen med bergsmålgång. Stigningen upp till mål är 13 km lång och har en snittlutning på 6,9%. Målet ligger på 1430 meter över havet. Girot har haft målgång här sex gånger tidigare. Senaste gången var 2002. Då vann Gilberto Simoni etappen och Paolo Savoldelli sammanlagt. Jag tror att någon av sammanlagtsfavoriterna vinner idag. Mitt tips är Richie Porte.

Tobias Ludvigsson har väntat varit en bit efter på de tuffa etapperna och agerat lite hjälpryttare på spurtetapperna. I går visade han att kanske att formen är på gång. Han slutade 26:a på etappen.

I morgon har vi en mellanhård etapp på 212 km. Vi ska ned till den sydligaste punkten på årets upplaga. Starten går i Benevento, strax öster om Neapel, etappen går sedan söderut för att sedan vända upp igen för målgång i den lilla orten San Giorgio del Sannio. Det ska egentligen inte hända något i sammandraget här, men det kan ändå bli en kul etapp. En stigning där de når toppen 12 km från mål öppnar upp för roliga attacker. Kanske en etapp för någon av endagarsspecialisterna. Eller är det tillfälle för utbrytningen att hålla undan?

Tobias Ludvigsson har väntat varit en bit efter på de tuffa etapperna och agerat lite hjälpryttare på spurtetapperna. I går visade han att kanske att formen är på gång. Han slutade 26:a på etappen. Det var rätt många som släppte på slutet men han hängde med bra. Kanske håller han på att köra sig i form. Jag är alltid rädd för att dra för stora slutsatser av ett enda resultat, men som svensk cykelsupporter letar man alltid efter små tecken och nöjer sig med det lilla. Kanske är det utbrytningsläge på söndagens etapp.

Den åttonde etappen av Giro d'Italia sänds på Eurosport i dag kl 13:30.

 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel