Contador utmanas av Porte, Uran och Aru

Dags för Giro d'Italia – ett episkt idrottsdrama över tre veckor

Det finns ett ord som vi cykelfans är lite mer fästa vid än andra. Vi älskar att kalla ett cykellopp för episkt. Det har gått så långt att begreppet har blivit lite uttjatat och nästan tappat sin innebörd. Det episka cykelloppet ska vara kaotiskt, omväxlande och händelserikt och det ska innehålla dåligt väder, krascher, lite bråk, dåliga TV-bilder och mycket trötta cyklister. Helst ska det också vara på en för sporten klassisk plats: Dolomiterna, Alperna eller Flandern. Vi som följer sporten älskar att kolla på gamla klipp från episka lopp. Vi älskar att förundras över cyklisternas mod och mytologisera sporten. Nu är det dags för det mest episka av alla lopp, Giro d'Italia. Start i dag med lagtempo längs den italienska rivieran och målgång om tre veckor i Milano.

Vi kommer att passera massor av vackra platser runt om i Italien och det kommer som vanligt bli mycket dramatiskt. Mycket närmare den episka berättelsen än ett treveckorslopp på cykel kommer nog aldrig idrotten.

Årets upplaga består av 21 etapper varav ett lagtempo, ett individuellt tempo, sju spurtetapper, fem medelhårda etapper, tre medelhårda etapper med bergsmålgång och fyra mycket hårda med bergsmålgång. Vi kommer att passera massor av vackra platser runt om i Italien och det kommer som vanligt bli mycket dramatiskt. Mycket närmare den episka berättelsen än ett treveckorslopp på cykel kommer nog aldrig idrotten.

Årets huvudfavorit är så klart Alberto Contador i Tinkoff-Saxo. Hans meriter talar för sig själv. Girot har han vunnit en gång tidigare. Det var 2008. Segern 2011 blev han sedan av med. Så sent som förra året vann han Spanien runt och visade att han fortfarande är att räkna med. Han har också ett bra lag med sig. Utmanare finns framför allt i tre personer, Rigoberto Uran i Etixx-Quickstep och Richie Porte i Team Sky. Uran har varit tvåa på Girot två år i rad och haft en bra uppladdning. Ställer mig lite frågande till laget han har runt sig. Porte är överskattad i sådana här lopp, men alltid nämns han. På grand tours har han bara varit topp tio en gång och det var 2010 på just Girot. Han gynnas dock av det långa individuella tempoloppet på 59 km. Där kan han ta tid på de andra. Frågan är hur bra han håller för tre veckor egentligen. Hemmahoppet heter Fabio Aru i Astana. Han har dock fått säsongen lite förstörd av sjukdom och inte kunnat göra sig själv rättvis. Jag tror inte han kommer att slåss om segern, men kan nå podiet och kanske vinna någon etapp.

Tobias Ludvigsson i Giant-Alpecin är den enda svensken till start. Förra året kraschade han bort sig på tempoloppet. Jag tror han har en rätt fri roll i laget och kommer nog att försöka gå med i några utbrytningar. För två år sedan var han fyra på en etapp efter att en utbrytningen gått hem.

GA-Tobias-Ludvigson-JPG
Svensken Tobias Ludvigsson.

Dagens lagtempo är på 17,6 km och går från San Lorenzo al Mare till Sanremo. Det är en mycket vacker kustväg cyklisterna ska åka på. Förra året vann Orica-Greenedge det inledande lagtempot. De och Etixx-Quickstep är favoriter till att vinna årets. Tiden räknas på den femte cyklisten och den som går i mål först i vinnande lag bär den rosa tröjan imorgon. Imorgon är det spurtetapp från Albenga till Italiens fjärde största stad, Genua. Jag tror Elia Viviani i Team Sky vinner den och tar sina allra första Giroseger.

Tv-produktionen av Girot har alltid känts lite omodern med grafik som känns minst 20 år gammal. Lite trist att de härom året slutade med de italienska begreppen och ersatte dem med de engelska. En intressant nyhet till årets sändningar är att vi nu kommer att få kamerabilder inifrån klungan. Elva av lagen har gått med på att ha kamera på sina cyklister på åtta av de 21 etapperna, bland annat från helgens båda. Används det rätt kan det bli en krydda till sändningarna. Cykelsportsändningarna har inte utvecklats något speciellt på mycket länge. Vi har fått nöja oss med kameror på motorcyklar och helikoptrar.

Vi behöver också några klipp för att komma in i tre veckors Italien-mode. En gång har en svensk vunnit Giro d'Italia, Gösta »Fåglum« Pettersson 1971. SVT:s sändning från sista etappen är en liten pärla som har lagts upp på Öppet arkiv, men finns också på Youtube.

Nästa är Jörgen Leths fina dokumentär Stjernerne og Vandbærerne om Girot 1973.

Eftersom vi ska till Sanremo är det också på sin plats att lyssna på några klassiska musikbidrag från Festival di Sanremo.

Första etappen av Giro d'Italia sänds på Eurosport i dag kl 15.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel