The Fosters-spinoffen stannar på ungdomsboendet

Girls United fördjupar sig i ungdomens smärtor

Nyligen skrev jag om familjeserien The Fosters och hyllade den för dess utmärkta och inkluderande berättande som inte väjer för komplexa frågor. Serien har nu fått en webb-spinoff som går lite djupare in på livet hos de som bor på det ungdomsboende, Girls United, som fosterbarnet Callie hamnar på efter att ha rymt hemifrån. Och webbserien håller samma höga kvalitet i berättandet, om än på mindre budget anpassad för webben.

Under fem 3–5-minutersavsnitt får vi i The Fosters: Girls United följa hur tjejerna hanterar när en av dem, Gabi, plötsligt försvinner spårlöst. Genom återblickar och samtal får tittaren en djupare inblick i alla karaktärers förflutna och kanske en lite större förståelse till varför de har hamnat på ett ungdomsboende. Det är dock riktigt tunga ämnen som behandlas, våldtäkt, självskadebeteende och droger, och då har jag inte avslöjat den kanske tyngsta av dem, och anledningen till Gabis försvinnande.

Precis som huvudserien lyckas The Fosters: Girls United ta upp allvarliga ämnen utan en alldeles för mästrande och predikande ton.

The Fosters: Girls United lyckas, precis som den här sortens webb-spin off ska göra, att komplettera och fördjupa en storyline i huvudserien. Det är svårt att inte beröras av tjejernas berättelser om smärta och utsatthet, men även om hur de inser att de kan finna stöd och styrka hos varandra. Precis som huvudserien lyckas The Fosters: Girls United ta upp allvarliga ämnen utan en alldeles för mästrande och predikande ton. Visst utdelas det kloka råd och vettiga obesrvationer, men något annat vore faktiskt oansvarigt i en familjeserie. Just det är en avgörande skillnad mellan en familjeserie som medvetet riktar sig till en väldigt ung publik och ett vanligt primetimedrama.

I en familjeserie vore det direkt oansvarigt att visa en ung karaktär gå igenom något allvarligt, som många av de unga tittarna säkert känner igen sig i, men inte ge råd eller hjälp hur de ska ta sig ur det. The Fosters och dess spinoff är utmärkta just i hanteringen av det, då de undviker att det hindrar eller stör handlingen. I The Fosters: Girls United tar de det hela ett steg längre och visar till och med telefonnummer och kontaktuppgifter till hjälporganisationer efter avsnitt som tagit upp vissa allvarliga ämnen. Det glädjer mig då de tittare som känner igen sig i det hemska som tas upp i serien måste ha någonstans att vända sig. För i verkligheten finns inte alltid de goda råden och den välbehövliga hjälpen lika nära till hands som i familjeserierna.

Hela serien av The Fosters: Girls United finns på YouTube. Första delen kan du se här nedan!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel