Recension

Girls är tillbaka – så bra är första avsnitten av sista säsongen

Betyg 4 av 5

Det är dags för sjätte och sista säsongen av Girls. Jag gillar när man bestämmer i god tid hur många säsonger som ska göras. Vissa serier pågår i evighet och är fortfarande habila efter femton säsonger medan andra borde ha skrotats efter tre. Bäst blir det oftast när det när det finns en plan så skaparna och manusförfattarna får chansen att avsluta snyggt och genomtänkt. Frågan är nu vad Lena Dunham och Jenni Konner har hittat på för Girls. Jag tvivlar på att vi får ett slut där allt är inslaget som en fin present. Å andra sidan finns det ju en romantisk ådra hos dem också, så vi vet ju faktist inte.

En av Girls absoluta styrkor har varit att just låta sina unga kvinnor vara precis hur egenkära och själviska som helst utan att man (helt) tappar sympatin för dem.

Förra säsongen kunde vi inte sluta skriva om Girls på TVdags. Det började med Marnies bröllop, sedan avsnittet då Hannah plötsligt var den som var vuxen, Shoshanna i Japan, Marnie i en egen Before Sunrise-version och slutligen säsongsfinalen som fokuserade på Hannah/Jessa/Adam. Det verkar inte som denna infekterade triangel, som smittat även de övriga, ännu riktigt frisknat till och säsong sex inleder med en helt genial sekvens där alla rollfigurerna läser Hannahs New York Times-krönika i ämnet och lyckas med sina reaktioner så exakt reflektera sig själva.

Det verkar gå bra för Hannah professionellt nu och självförtroende är det inget fel på märker vi när avsnittet fortsätter med en Hannah-monolog där hon beskriver sig själv på pricken. Redan förra säsongspremiären kunde vi konstatera att Jessa, vild och impulsstyrd som hon är, ändå ofta är den mest vuxna. Kanske är det just för att hon är den som varit mest självmedveten om och accepterat sina egna brister, medan de andra glatt fortsatt i sina egna så självupptagna spår. De kan agera vuxet i ena stunden för att absurt retardera i nästa, men jag inbillar mig att de alla blir lite mer medvetna om sina beteenden nu. »It can be really hard having observation about other people when you are only thinking about yourself. I would know«, som Hannah så klarsynt förmedlar till Marnie. En av Girls absoluta styrkor har varit att just låta sina unga kvinnor vara precis hur egenkära och själviska som helst utan att man (helt) tappar sympatin för dem.

Även i denna säsongsöppning får Jessa vara den vuxna. »Grow up«, skriker hon mycket välbehövligt till Shoshanna som gnäller som en fjortonåring om missade möjligheter. Elijah är precis lika självupptagen och rolig (jag måste genast kolla upp Ally McBeal säsong 3) och jag hoppas att vi får lika bra utdelning på honom som under förra säsongen. Desi är galnare och mer patetisk än någonsin och det känns helt världsfrånvänt att jag en gång i tiden tyckte han var snygg, karismatisk och helt rätt för Marnie. Hannah är Hannah när hon åker till Hamptons för att skriva om ett kvinnlig surfläger. Hon får naturligtvis till det med en av instruktörerna och hur atmosfären i Hampton-äventyret ledigt skiftar från pinsam till charmerande, från underbar till irriterande, är precis varför jag älskar berättandet i Girls, du vet aldrig exakt hur det ska sluta.

GIRLS_CB_Ep601_05_03_16_241-1600x1600
Det alltid framträdande och mycket varierade sexet verkar den här säsongen, baserat på de första avsnitten, bestå av det mer osköna, fumliga och ibland det direkt pinsamma och motbjudande slaget. I tredje avsnittet hettar det till också på det verbala planet när Girls serverar ett avsnitt helt fokuserat på när Hannah blir inbjuden till en känd författare (Matthew Rhys) för att diskutera den obskyra text hon skrivit om honom. Det finns helt klart fortfarande intressanta ämnen att vända ut och in på och mer nakenhet att visa upp.

Girls säsong 6 har premiär på HBO Nordic och C More i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel