Netflix-kalendern lucka 20: The Fall

Gillian Anderson i Helen Mirrens fotspår

2013 beskrevs som året för Gillian Andersons »return to television«. Den amerikanska skådespelerskan, delvis uppvuxen i England, hade en återkommande roll i NBC:s Hannibal och gjorde huvudrollen i BBC-serien The Fall.

Nu var sanningen visserligen att Anderson aldrig på allvar lämnat tv-rutan efter de nio åren med Arkiv X, som avslutades 2002. En titt i hennes filmografi på IMDb ger vid handen att hon gång efter annan synts i rutan, ofta i brittiska kostymdramer, bland annat när det gjorts tv-serier av Dickensromaner som Bleak House och Lysande utsikter.

Som rollfigur är Stella Gibson stöpt ur samma form som Helen Mirrens banbrytande Jane Tennison.

Men även om hennes »return to television« var ett marknadsföringsknep så fanns där ett korn av sanning. För Gillian Anderson har inte sedan Agent Scullys dagar varit så självklar i en roll som hon är i The Fall, en kriminalserie i fem delar om en mordvåg i nordirländska Belfast.

Efter att flera kvinnor dödats och den lokala polisen gått bet skickas DSI Stella Gibson dit från Metropolitan Police i London för att leda utredningen. Vad som följer är en katt- och råtta-lek med mördaren Paul Spector, vars identitet tittaren presenteras för nästan omedelbart.

Om Stella Gibsons bakgrund får vi egentligen inte veta mycket. Som rollfigur är hon stöpt ur samma form som Helen Mirrens banbrytande Jane Tennison – Stella Gibson är en tuff, arrogant och briljant polis, men även självisk, självupptagen och svår att jobba med, för att citera Linus Fremins beskrivning av Jane Tennison när han skrev om Prime Suspect i dessa spalter för ett par veckor sedan. Tennisons beteende var en följd av hennes omgivnings fördomar, för att ta sig framåt som kvinna inom ett konservativt polisväsende var hon tvungen att agera som om omgivningens mål var att ignorera eller trycka ner henne. Stella Gibsons rykte som superutredare är visserligen gjutet i sten redan när hon anländer till Belfast, men att hennes sätt att vara är ett resultat av de smällar hon fått ta emot som kvinna på väg upp längs karriärstegen är tydligt.

En intressant aspekt av The Fall är skådeplatsen Nordirland och Belfast. Trots att det gått 15 år sedan långfredagsavtalet finns tydliga spänningar kvar i samhället, och även om de aldrig hamnar i seriens förgrund, känner man hela tiden deras närvaro strax utanför bild.

En andra säsong av The Fall bestående av sex avsnitt börjar spelas in i Belfast om en månad, med preliminär visning på brittisk tv under hösten 2014. Det finns ännu inga uppgifter om även denna säsong kommer att publiceras på Netflix lika snabbt – faktum är att hela första säsongen fanns i Netflix amerikanska utbud redan när två avsnitt återstod att sända på brittisk tv.

Se The Fall här: http://nflx.it/1cUKjyx

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel