Netflix-kalendern lucka 20: The Fall

Gillian Anderson i Helen Mirrens fotspår

2013 beskrevs som året för Gillian Andersons »return to television«. Den amerikanska skådespelerskan, delvis uppvuxen i England, hade en återkommande roll i NBC:s Hannibal och gjorde huvudrollen i BBC-serien The Fall.

Nu var sanningen visserligen att Anderson aldrig på allvar lämnat tv-rutan efter de nio åren med Arkiv X, som avslutades 2002. En titt i hennes filmografi på IMDb ger vid handen att hon gång efter annan synts i rutan, ofta i brittiska kostymdramer, bland annat när det gjorts tv-serier av Dickensromaner som Bleak House och Lysande utsikter.

Som rollfigur är Stella Gibson stöpt ur samma form som Helen Mirrens banbrytande Jane Tennison.

Men även om hennes »return to television« var ett marknadsföringsknep så fanns där ett korn av sanning. För Gillian Anderson har inte sedan Agent Scullys dagar varit så självklar i en roll som hon är i The Fall, en kriminalserie i fem delar om en mordvåg i nordirländska Belfast.

Efter att flera kvinnor dödats och den lokala polisen gått bet skickas DSI Stella Gibson dit från Metropolitan Police i London för att leda utredningen. Vad som följer är en katt- och råtta-lek med mördaren Paul Spector, vars identitet tittaren presenteras för nästan omedelbart.

Om Stella Gibsons bakgrund får vi egentligen inte veta mycket. Som rollfigur är hon stöpt ur samma form som Helen Mirrens banbrytande Jane Tennison – Stella Gibson är en tuff, arrogant och briljant polis, men även självisk, självupptagen och svår att jobba med, för att citera Linus Fremins beskrivning av Jane Tennison när han skrev om Prime Suspect i dessa spalter för ett par veckor sedan. Tennisons beteende var en följd av hennes omgivnings fördomar, för att ta sig framåt som kvinna inom ett konservativt polisväsende var hon tvungen att agera som om omgivningens mål var att ignorera eller trycka ner henne. Stella Gibsons rykte som superutredare är visserligen gjutet i sten redan när hon anländer till Belfast, men att hennes sätt att vara är ett resultat av de smällar hon fått ta emot som kvinna på väg upp längs karriärstegen är tydligt.

En intressant aspekt av The Fall är skådeplatsen Nordirland och Belfast. Trots att det gått 15 år sedan långfredagsavtalet finns tydliga spänningar kvar i samhället, och även om de aldrig hamnar i seriens förgrund, känner man hela tiden deras närvaro strax utanför bild.

En andra säsong av The Fall bestående av sex avsnitt börjar spelas in i Belfast om en månad, med preliminär visning på brittisk tv under hösten 2014. Det finns ännu inga uppgifter om även denna säsong kommer att publiceras på Netflix lika snabbt – faktum är att hela första säsongen fanns i Netflix amerikanska utbud redan när två avsnitt återstod att sända på brittisk tv.

Se The Fall här: http://nflx.it/1cUKjyx

Just nu på TVdags

Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bästa buddy cop-duon sen Turner & Hooch

24 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Miss Lis starka Ljungström-tolkning regerar i kvällens Så mycket bättre

23 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel