Recension

Get Out-regissörens nya film Us kritiserar, skrämmer & underhåller

Betyg 5 av 5

Skräck kan ta sig uttryck på många olika sätt. I Dan Reeds Leaving Neverland är det den direkta verkligheten som skrämmer. Den äkta skräcken. Vetskapen om att fruktansvärda saker händer och att de kan hända dig, eller någon som står dig nära. Jordan Peele poängterar detta – i vad som kan vara den första skräckreferensen till Michael Jackson efter Leaving Neverland – i inledningen till hans nya film Us. En liten flicka vinner en t-shirt med Jackson-motiv på ett tivoli och pappan varnar henne för mardrömmar. Det är startpunkten till en annan form av skräck. Den symboltyngda, metaforiska skräcken. Men även den klassiskt obehagliga.

Liksom Peeles förra film Get Out – och neoskräckisar som It Follows – känns Us lättsam. Trots tyngden i skräckscenerna så flyter filmen fram i dryga två timmar.

Vill man vara lite elak skulle man kunna anklaga Peele för att vara lite snobbig, hans driv ligger bortom det simpla skrämmandets konst, han vill mer. Även om han själv förnekar att hans senaste film skulle vara något annat än renodlad skräck så är det faktiskt ingen tvekan om att Us befinner sig i ett spektrum där varje stråle ljus kan innebära olika saker. Till och med genremässigt. Där vissa ser skräck ser andra humor och vice versa. Personligen tycker jag den lyckas med att vara både rolig och skrämmande. En sällsamt lyckad balans.

Liksom Peeles förra film Get Out – och neoskräckisar som It Follows – känns Us lättsam. Trots tyngden i skräckscenerna så flyter filmen fram i dryga två timmar. En häpnadsväckande fräsch anrättning. Att se på Us är som att äta god sushi eller dricka en elegant champagne. Man blir på gott humör. Inte att förväxla med att filmen på något sätt skulle vara banal, nej, det är en högst intrikat historia. Vilket gör Peeles lättsamma handlag nästan jobbigt imponerande. Samtidigt som en bokstavlig historia berättas, väver Peele in kommentarer om klass, ras och förtryck i berättandet. Det ligger i hans DNA som regissör. Allt sprunget ur en aggressivitet som under årens lopp förädlats till ett intelligent gestaltande som ingen egentligen kan ifrågasätta. Us kanske inte kommer förändra någonting, men att en succé öppnar upp för fortsatt berättande av liknande slag är självklart, och bra.

Us är bitvis snårig, men man känner sig aldrig snärjd, utan snarare inbjuden till tankedans. Hmm, heter inte filmen egentligen US?

Handlingen är simpel men effektiv. En familj semestrar på den amerikanska västkusten. Snabbt blir mamman påmind om händelser från förr och »saker och ting börjar radas upp«. Sent en kväll blir deras hem invaderat av dubbelgångare. Kopior av dem själva, fast onda. De godas jungianska skuggjag som vill ta över. Sedan följer då alltså en rätt sanslös mix av home invasion, body snatcher och kvick humor. Allt är väldigt coolt. Framför allt soundtracket.

Us är bitvis snårig, men man känner sig aldrig snärjd, utan snarare inbjuden till tankedans. Hmm, heter inte filmen egentligen US? Vilka är egentligen skuggjagen? Jeremiah 11:11, googla, googla. Frågorna är kanske fler än svaren, men att Us sätter fingret på många viktiga saker är tydligt. Kanske främst diskuterar den »hotet utifrån«. Vad består hotet av? Hur uppstår revolution? Vilka är onda och vilka är goda? Bortsett från en snygg, men lite onödig tvist mot slutet så är Us så nära perfekt filmskapande man kan komma. Just nu ligger Jordan Peele minst två dödskallar före Ari Aster i racet om bästa nykomling.

Us har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

18 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Shane Meadows katarsis-mästerverk The Virtues

16 juni, 2019
Trailers

Veroncia Mars flyttar hem – Frances & Robert i Divorce famlar vidare

15 juni, 2019
Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

13 juni, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Succession-stjärnan Jeremy Strong

12 juni, 2019
Streamingtips

Efter succén för Chernobyl – se svenska dokumentären Ljudmilas röst

12 juni, 2019
Säsongspremiär

Förra årets finaste serie! Ryan Murphys Pose är tillbaka

12 juni, 2019
Kommentar

Spännande om vetenskapen i HBO Nordic-serien Years and Years

10 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den otäcka briljansen i Chernobyl

9 juni, 2019
Recension

En helvetes förväxling & ett himla liv i Good Omens

8 juni, 2019
Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

7 juni, 2019
Trailernytt

Kinnaman tar täten i Ron Moores rymdkapplöpning hos Apple

3 juni, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel