Recension

Ge upp Daily Show-försöken nu, SVT – ni fattar ju inte

Betyg 1 av 5

Nyckeln till god satir är vasst manus samt en kombo av modig elakhet och emotionell kompass. Svenska nyheter är motsatsen, manifesterat av ett fegt, svagt manus, elakt utan kompass. Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, inte ett »tjockskämt«.

Att skämta om folks utseende – något som programmet återkommer till gång på gång – är ju i och för sig elakt, men kanske också den lägsta, säkraste (eller osäkraste?) formen av elakhet. Det blir pinsamhetshumor utan humor.

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, och inte ett »tjockskämt«. Ett skämt som om det kom från smartare författare skulle kunna upplysa publiken om våra egna fördomar om tjocka. Men med tanke på tjockskämten som drogs bara sekunderna innan så känns det mer som att programmet försöker både ha kvar kakan och äta den; det är bara författarnas egna fördomar och hycklande som kommer i strålkastarljuset.

Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Ett annat problem är programledaren. Varför Jesper Rönndahl? Vad har han tidigare gjort som visar på att han är rätt person att leda ett satirprogram? Han var i och för sig med och gjorde Hej domstol! i P3, men efter det har väl hans område mer varit vetenskap än politik och aktuella händelser. Om tanken var att hans busiga uppsyn skulle mildra satiren på ett »för gullig för att bli arg på«-sätt så skulle kanske satiren från början inte varit så mild. I stället framstår hans busiga leende som alltmer självbelåtet mitt bland alla krassa skämt om fula och feta kändisar.

Sandra Ilar

Sandra Ilars inslag ger åtminstone programmet en välbehövlig dos rå, kaxig energi, men effekten blir mest som att hälla en droppe hembränt i ett paket lättmjölk. Ingen förstår varför det görs, och det har definitivt inte önskad effekt. Är det ens äkta kaxighet, eller en ironisering av det programmet borde varit? Vem vet! I en så fjantig inramning är det svårt ta något innehåll på allvar.

Visst går det att göra bra satir i svensk tv. Programmets producent är Michael Lindgren, den kanske allra mest kreativa kraften bakom senaste Grotesco-serien, och där har vi ju satir i världsklass. Så jag undra: Hur blev Svenska nyheter så här fel? Kanske ska SVT helt ge upp Daily Show-genren nu, efter ideliga misslyckanden, och i stället låta Micke Lindgren ägna sig åt showsatiren han är bäst i landet på.

Svenska nyheter visas i SVT1 i kväll kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel