Recension

Ge upp Daily Show-försöken nu, SVT – ni fattar ju inte

Betyg 1 av 5

Nyckeln till god satir är vasst manus samt en kombo av modig elakhet och emotionell kompass. Svenska nyheter är motsatsen, manifesterat av ett fegt, svagt manus, elakt utan kompass. Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, inte ett »tjockskämt«.

Att skämta om folks utseende – något som programmet återkommer till gång på gång – är ju i och för sig elakt, men kanske också den lägsta, säkraste (eller osäkraste?) formen av elakhet. Det blir pinsamhetshumor utan humor.

Det närmaste programmet kommer riktig satir är skämtet om hur Gudrun Sjödén skymmer hela powerpointen, och det efterföljande påpekandet att det är ett skämt om den stora klänningen, och inte ett »tjockskämt«. Ett skämt som om det kom från smartare författare skulle kunna upplysa publiken om våra egna fördomar om tjocka. Men med tanke på tjockskämten som drogs bara sekunderna innan så känns det mer som att programmet försöker både ha kvar kakan och äta den; det är bara författarnas egna fördomar och hycklande som kommer i strålkastarljuset.

Är insikten att Stefan Löfven ser ut som en glad orch verkligen den viktigaste satirpoängen man kan göra om statsministern i en satirseriepremiär under ett valår?

Ett annat problem är programledaren. Varför Jesper Rönndahl? Vad har han tidigare gjort som visar på att han är rätt person att leda ett satirprogram? Han var i och för sig med och gjorde Hej domstol! i P3, men efter det har väl hans område mer varit vetenskap än politik och aktuella händelser. Om tanken var att hans busiga uppsyn skulle mildra satiren på ett »för gullig för att bli arg på«-sätt så skulle kanske satiren från början inte varit så mild. I stället framstår hans busiga leende som alltmer självbelåtet mitt bland alla krassa skämt om fula och feta kändisar.

Sandra Ilar

Sandra Ilars inslag ger åtminstone programmet en välbehövlig dos rå, kaxig energi, men effekten blir mest som att hälla en droppe hembränt i ett paket lättmjölk. Ingen förstår varför det görs, och det har definitivt inte önskad effekt. Är det ens äkta kaxighet, eller en ironisering av det programmet borde varit? Vem vet! I en så fjantig inramning är det svårt ta något innehåll på allvar.

Visst går det att göra bra satir i svensk tv. Programmets producent är Michael Lindgren, den kanske allra mest kreativa kraften bakom senaste Grotesco-serien, och där har vi ju satir i världsklass. Så jag undra: Hur blev Svenska nyheter så här fel? Kanske ska SVT helt ge upp Daily Show-genren nu, efter ideliga misslyckanden, och i stället låta Micke Lindgren ägna sig åt showsatiren han är bäst i landet på.

Svenska nyheter visas i SVT1 i kväll kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018
Recension

Imponerande verklighetsflykt i Netflix Ultimate Beastmaster

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel