Även om skådisarna själva dissar:

Ge Downton Abbey en prequel!

För någon vecka sedan var jag på ett Downton Abbey-event i Stockholm. Jag har alltid älskat  Downton Abbey, och två av skådisarna skulle vara med på eventet, så det kändes som världens högtid!

Och det var flott, må ni tro. Först fick man afternoon tea i en halvtimme med scones och lemon curd, sedan kom Jim Carter (Mr Carson) och Penelope Wilton (Isobel Crawley) intrippande och var så fina och brittiska med sina välkända teaterskolade röster. Jim Carter hade så långa ögonbryn att det var som små sopborstar över ögonen.

Jag hade laddat som tusan hela dagen för att våga ställa en fråga. På engelska, inför publik och Downton-kändisar! Men det var en jättebra fråga, tyckte jag – relevant och rolig. När moderatorn var klar med sina frågor (skådisarna svarade entusiastiskt till och med på tråkfrågan »Förväntade ni er att Downton Abbey skulle bli en sådan succé?« – snark) vände hon sig mot oss och uppmanade oss att ställa frågor till skådisarna. Min svettiga hand for upp i luften som en blixt och jag fyrade av min fråga som jag övat in:

»Tycker ni att Downton Abbey borde få en prequel, vad skulle kunna hända med era karaktärer i en sådan, och vem skulle spela dem?«

Tystnad. »Jag förstår inte riktigt«, säger någon av dem, vet inte vem, för nu tycker jag det är väldigt pinsamt. Jag sludderförklarar lite mer på hetsig svengelska. Nu fattar de på ett ungefär men ser uttråkade ut. Jim »Carson« Carter säger till slut:

»Nothing interesting would happen to Carson. He would work, as a foot man, a valet, a butler and so on, the only thing that would change is the size of his waistband.«

Jag tittar nervöst och hoppfullt på Penelope Wilton som avfärdande säger att, »Well, I guess I would work as a nurse. In the Boer-war«.

Så skämtar de oseriöst om att Tom Cruise och Cameron Diaz skulle spela dem. Och så:

»Nästa fråga?«

Jaha så fick man sitta där och känna sig superdum med ros på kind och svett i hand med sin tydligen ovidkommande trista prequel-fråga.

Men, något stukad, måste jag säga att jag fortfarande tycker att det är en fantastisk idé. Den skulle ju ge Downton Abbey en sådan nytändning! Hur länge ska vi dra ut på lady Mary och vem hon ska gifta sig med? Hur mycket kan ekonomiska bekymmer tjafsas fram och tillbaka? Vem bryr sig längre om Anna och Bates? Är vi intresserade av hur det går för den där blonda yrhättan vad-hon-nu-heter?

Nej, tänk i stället en säsong som utspelar sig runt 1880. Vi har ju under säsongernas gång fått flera hintar om saker som utspelat sig i rollgestalternas förflutna som man verkligen skulle vilja veta mer om.

Först var det väl fantasilöst av skådespelarna på eventet att avfärda sina rollgestalters tidiga år? Isobel, som måste fått sitt engagemang någonstans ifrån, och som tydligen haft en episk kärlekshistoria bakom sig med Matthews far. Carson som vi vet har ett spännande förflutet på teatern med himlastormande men sviken kärlek. Men det finns fler spännande historier som är värda att berättas:

Robert Crawley – vi vet att Robert gifte sig med Cora för pengarnas skull, på det sättet räddade hon Downton. Hur gick det till? Hur blev Downton bankrutt? Hur träffade Robert Cora?

Cora Crawley –  Vad var Coras känslor och motiv? Blev hon tvingad av sin familj eller hyste hon äkta känslor för Robert? Hur var det att komma från USA till det engelska strikta klassamhället?

Bates – stred med Robert i Boer-kriget, där han blev sårad. Vi vet att han blev alkoholiserad, och behandlade sin fru Vera så illa att han nykter sedan kände sig tvungen att gottgöra henne genom att ta på sig skulden för en stöld Vera begått. En tragisk historia man vill veta mer om!

Miss O’Brien – hur blev hon Coras hjälpreda? Varför är hon så ondskefull som hon ju är i framför allt första säsongen? Här kan man ju fläska på med sorgliga motgångar som gjorde henne till det intriganta stycke som hon är.

Vad säger ni? Tycker ni det är en bra idé, eller känner ni likt skådisarna en sorglig likgiltighet? Vilka fler karaktärer och händelser skulle ni vilja se i en prequel?

Till slut, nu så här i juletider, förslag på slutscen i den numera obligatoriska Christmas Special i Downton Abbey – the Prequel:

Robert inser att han nu fått äkta känslor för Cora. De kysser varandra i snön. Miss O'Brian tittar mörkt på ut från skuggorna…samtidigt som Carson sjunger God rest ye merry gentlemen på en scen. Bates tar en jul-hutt i finkan. Cora berättar att hon är gravid. »Jag känner på mig att vi ska få en dotter…« säger hon. Flingorna faller över Downton Abbey.

Downton Abbey går på SVT1 och på SVT Play.

 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel