Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

I veckan visades The Walking Deads vinterfinal innan sändningsuppehållet, avsnitt 8 av säsong 10. Avsnittet ligger på Dplay till 2 december. Vi samlade The Walking Dead-cirkeln för att sammanfatta säsongen så här långt.

Sara: Åtta avsnitt avklarade. Jag måste säga att det känns ganska avslaget. Jag tittade nyligen ikapp systerserien Fear the Walking Dead, och efter att ha plöjt en sådär tre säsonger av den på kort tid så måste jag säga att den nu vida överskuggar originalet. Inte om man ser till helheten, men i en jämförelse av de senaste avsnitten står sig moderserien slätt. Det är i stort sett bara när Alpha är i bild som det lyckas bli ordentlig nerv. Och när Daryl och Carol är tillsammans som det finns lite hjärta. Eller vad tycker ni andra?

Christopher: Jag gav upp FTWD efter kanske andra säsongen pga träligt, men har förstått att serien bättrat sig efter det. När det kommer till The Walking Dead så håller jag med om att det börjar bli väl utdraget. Den börjar snarast påminna om valfri evighetssåpa där karaktärer byts ut allteftersom samtidigt som serien fortsätter lunka i samma trygga formel år efter år. The Walking Dead har blivit Hem till Gården med zombies. Det kan ha att göra med vilka tillfället jag valt att titta, men den här säsongen har nästan enbart varit oengagerat vanetittande.

Björn: Jag har försökt kolla på Fear the Walking Dead, och trots att jag gillar flera av skådisarna (men här är väl min nivå ganska tydlig, jag minns inte vad de heter: gunslingern, som var med i Terminator: The Sarah Connor Chronicles, hon [vad hon nu heter, ni vet så klart vem jag menar] och sura syrran från Lost) så blir jag inte riktigt engagerad här heller – för en sak är ju säker, The Walking Dead har sett sina bästa dagar. Jag har till och med lite svårt att shippa Darol/Caryl längre…

dubbelknivStefan: Ja, Fear the Walking Dead har onekligen gått om sin moderserie. Det har ju stadigt gått neråt under flera säsonger, men nu har jag varit väldigt nära att ge upp serien. Men så plötsligt så vaknade den till liv nu precis innan uppehållet. Ungefär som att de satsar på finalavsnitten och så drygar de ut med lite vad som helst däremellan.

Sara: Jag kanske är onödigt hård. Saker jag uppskattat hittills: den spirande romansen mellan Daryl och Connie, rävspelet och paranoian kring viskarterritorierna, Judiths svärdteknik… Bästa avsnittet denna säsong var nog det med Alpha och Betas backstory? Gillar dynamiken dem emellan. Kan också tycka att det var ett djärvt drag med det osentimentala och råa mordet på Siddiq, och att de bäddade för det i alla fall en smula med hans och Rositas mys-stund innan. Jag kan inte sörja Siddiq särskilt mycket dock, han blev aldrig en så välutvecklad rollfigur och jag tycker skådespelaren underpresterat. Däremot var Siddiq och Rosita den enda romanskonstellationen det fanns någon som helst trovärdighet i, det är ju noll kemi mellan henne och prällen och jag hoppas verkligen inte de håller på att testa vattnen för henne och Eugene. Burr.

Christopher: Det verkar ju som att Eugene eventuellt fick en chans på ett distansförhållande över radio i förra avsnittet, så jag hoppas att det löper ut i något fint. Antingen det eller bara nästa stora hotbild efter viskarna är avklarade.

Björn: Bara det inte blir som radioförhållandet i Stranger Things (som utmynnade i singalong) så är jag med på att Eugene kan få ha ett förhållande.

Stefan: Hellre singalong än förhållande, säger jag!

Björn: Haha! Vilken vattendelare!

siddiqSara: Första scenen som Dante dök upp i vände jag mig till sambon och sa: »Honom hatar man ju omedelbart och intensivt. Undrar om det är meningen?« Det undrar jag lite fortfarande. Ett tag tänkte jag nästan att det var någon sorts dubbelfint, att hans uppenbara gaslightande av Siddiq var konstruerat för att vända alla tittares misstankar mot honom, för att det senare skulle komma en helt annan twist och han skulle visa sig vara en hyvens kille. Men så var det inte. För det var väl inte bara jag, visst var han en motbjudande uppenbarelse från första stund?

Björn: Instämmer! Han såg ju till och med ut som en riktig spagettivästernskurk så jag höjde knappt ögonbrynen när det var som det var.

Stefan: Hade det varit i någon av de första säsongerna hade jag kanske funderat lite mer över honom, men nu kastas det ju in folk lite då och då. Men bra att han ändå fick vara med så länge innan hans riktiga jag avslöjades. Det var ändå det som gjorde att jag vaknade till och kände att det äntligen hände något.

Christopher: Jag känner lite som Stefan där. Dante var för mig mer av en sån halvkaraktär som jag inte visste om jag skulle bry mig om eller inte. Först nu började han bli mer intressant i mina ögon.

Björn: Och då, äntligen (?) kliver prällen fram och mördar honom. Tyvärr var min reaktion ungefär densamma: Jaha.

Sara: Psykbrytet från prällen var hyfsat oväntat! Undrar just hur de kommer att gå vidare med det… Ska han tappa tron igen? Det vet jag inte om jag orkar. Finns väl en liten fara att de använder det för att så split mellan honom och Rosita (varför nu hon skulle vara emot att ta lagen i egna händer när det gäller hennes barns fars mördare?). Anyway. Det krävdes att jag såg namnet i förtexterna för att inse att det är Thora Birch (från Ghost World och American Beauty bland annat) som spelar Gamma, för övrigt. Det är inte lätt att känna igen skådespelarna under de där maskerna och den smutsen. Blev även nyfiken på vem som döljer sig bakom Beta-masken, och om man någonsin får se hans ansikte i serien? (Skådespelaren är Ryan Hurst.)

thoraChristopherDet är därför Gamma kändes så bekant! Tack för det. Jag blev jätteglad när jag häromsistens insåg att Beta spelades av mysiga Opie från Sons of Anarchy! Hoppas nästan att han aldrig tar av sig masken.

Björn: Hoppas samma. Årets två »hoppas aldrig han tar av sig masken«: Beta och The Mandalorian… Jag hade nog inte tagit det på rösten, men läste långt i förväg att det var Opie som skulle spela Beta. Och när vi ändå var inne på spin-offer, ni har väl sett att Julia Ormond ska vara med i nästa spin-off, The Walking Dead: World Beyond. Eftersom jag aldrig lär mig är jag rätt pepp, faktiskt! Ni?

Christopher: Jag har inte orkat bry mig om The Walking Dead: World Beyond men spanade in trailern nu och det ser faktiskt inte helt oävet ut.

Stefan: Det kanske visar sig att Beta inte ens har någon mask. Av någon anledning ser jag väldigt mycket fram emot World Beyond, trots att TWD blivit så mycket sämre. Eller kanske tack vare, förresten. Zombie-behovet är inte riktigt mättat.

Björn: Det är nog samma för mig, faktiskt. Har redan börjat tröttna på Alpha. Men lite undrar jag ju om inte Negan har blivit snäll och ska fimpa henne. Det kanske är solklart?

Sara: Ja, vad ska de hitta på med Negan? Jag har ingen aning om vad jag vill. De verkar definitivt bädda för att han ska få dö en hjältedöd och rädda sina gamla rivaler en sista gång. Men är det rimligt? Hur mycket försoning och återfödelse kan vi godta?

Björn: Jag har förlåtit Negan nu. Hur länge är det han satt på kåken? Minns inte nu vad de sa, nio år? Det känns helt klart rimligt att några av skurkarna försvinner snart… men den största frågan är väl på vilket sätt (spoiler alert) Michonne kommer att försvinna ur serien… och när och hur Maggie kommer tillbaka.

Sara: Antar att den som lever får se.

Säsong 10 av The Walking Dead fortsätter i vår.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel