TVdags recappar Game of Thrones

Gårdagens Game of Thrones: Möta rättvisa med »rättvisa«

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 4, avsnitt 6, The Laws of Gods and Men.

Nu blir det åka av! Game of Thrones hämtar upp efter två mellanavsnitt. Sexiga men otäcka badscener! Glada horor! Järnfödda kämpar! Oberyn Martell säger smarta saker på ett odrägligt sätt! Häng med!

Braavos

  • Första gången vi får se staden som ligger på andra sidan vattnet. Komplett med bronskoloss vid infarten. Pampigt. Jag fick känslan av att Braavos är lite mer sofistikerat än Westeros, lite som orienten var gentemot medeltiden i populär historieskrivning. Att männen från Westeros inte är så mycket mer än barbarer i deras ögon, med obegripliga krig, smutsiga och oborstade.
  • Så fick vi äntligen se Järnbanken i en fantastisk scen med Kung Stannis och Davos Seaworth. De skulle kunna använda scenen för att representera alla som nånsin ansökt om ett banklån för att köpa lägenhet. Misstänksamhet. Hån. Och slutligen avslag, tills dess att Davos håller ett brandtal om hur Stannis alltid betalar tillbaka sina skulder och hugger fingrarna av dem han anser ha gått fel. Fan, jag som hatat på Davos sen han dök upp i serien, men tänk om han kunde komma och tala bankmännen till rätta när jag vill köpa lägenhet i Stockholms bostadsrättsdjungel. Då skulle det bli åka av.
  • Vi återser också den godmodige piraten Salladhor Saan, såklart i ett hett bad omslingrad av glada horor. Undrar hur många call for casting - happy hookers den här serien har gjort? Och varför de, när de får så jävla mycket skit för det sen dag ett, fortfarande tycker det är motiverat att slänga in en scen som hade kunnat utspela sig var som helst annars i Braavos (en mustig trädgård, en bankett osv osv) där det inte förekommer nakna kvinnliga kroppar? Det är så… billigt och tråkigt, och jag blev så irriterad, så jag minns inte vad Davos och Salladhor pratar om. Jo, han vill att Salladhor ska jobba för Stannis igen och slänger fram mynt och löftet om att det finns mer var detta kom ifrån, men de har lämnat det hos hans fru höhöhöhö. Kanske får han inte se nåt av det där silvret om han fortsätter frottera sig med glada horor, så kan det gå!

Dreadfort

  • Jag måste erkänna att jag var lite osäker på var i Westeros Ramsay Snow befinner sig. För inte är det Dreadfort som Yara och hennes järnfödda chtulhudyrkande vikingar invaderar? Efter en snabb koll på imdb så får jag bekräftat att jo, det är just där de är. Ibland blir det lite förvirrat med geografin i den här serien, och jag skulle behöva tydligare platsanvisningar. Förra gången vi fick se Ramsay så blev han ju beordrad av pappa Roose att ta Moat Cailin, så jag antog att han var nånstans på vägen. Nåväl, han är i pappas slott och ligger med sin kvarvarande flickvän, som vi fick se skjuta pilbåge på hans andra flickvän för några avsnitt sen. Och över det hör vi Yara ge oss ett rysbra pepptalk till sina krigare om hur Ramsay spottat på de järnföddas ära. Fan vad jag saknat henne. Hon är typ det coolaste i hela serien. Hon är anledningen till min »Team Greyjoy« bumpersticker, som jag skulle haft om jag hade en bil. Nåväl, hon genomför en nästan klockren räddningsaktion som skulle ha gått vägen om bara Theon hade velat följa med henne och bli räddad. Men han är så nedbruten av Ramsys tortyr att han flyr tillbaka in i sin hundbur. Det leder till Yaras reträtt och till nästa scen i dagens avsnitt som utspelar sig i ett bad. Vänner till mig har läst en hel del Ramsay/Theon-slash, och jag undrar om inte seriens manusförfattare också hängt på de där sajterna och tagit intryck. (Själv skulle jag aldrig läsa sånt snusk, utan får gå på hörsägen, men man kan ju bara tänka sig!)  Mer läskig sexuell laddning mellan två karaktärer får man leta efter. Kontentan - Ramsay vill att Theon ska spela rollen som sig själv, eller som han var innan han blev avhumaniserad till Reek, antagligen för att lura sig in i Moat Cailin. Kommer det leda till mer Yara-tid i serien? I så fall är jag för.

Mereen

  • Det är lite av en moralisk svacka för Daenerys denna vecka. Hennes drake äter en oskyldig herdes hela flock och sedan ställs hon inför konsekvenserna av sin möta-rättvisa-med-rättvisa-politik då hon verkar ha korsfäst en av stadens mäktiga som faktiskt var emot de grymma barnmorden som föregick hennes seger. Det är inte lätt att vara drottning. Men hon har fortfarande ingenting med resten av serien att göra.

Kings Landing

  • …fast de pratar om henne i kungens lilla råd (som för övrigt låter coolare på engelska. På svenska blir det lite som bäbisspråk på nåt vis, »kjungens lilla jåd«), där Tywin Lannister får fritt spelrum. Men de konstaterar rätt snabbt, att hon är så långt bort att de inte orkar oroa sig för henne än. Nä, det skulle ju göra Daenerys relevant. Det känns även som att lilla rådet behöver nån som inte riktigt spelar efter reglerna, så efter att Tyrion avskedats, så har man istället Oberyn Martell som får spela djävulens advokat, ha på sig kläder som inte går i svart, och som sitter på ett sätt som faktiskt verkar bekvämt. Ny i rådet är ju också Mace Tyrell, men han får som vanligt inte ens prata till punkt, utan blir avsnoppad av Tywin i början och sen blir tillsagt att gå och hämta papper och penna. Älskar hur alla bossar runt honom, men att han fortsätter att vara övertygad om sitt eget värde.
  • Den stora scenen i avsnittet var ju rättegångsscenen. Mace Tyrell, Tywin Lannister och Oberyn Martell ska avgöra om Tyrion är skyldig till mordet på Joffrey. Allt görs med stel pompa och ståt, och alla verkar tillsammans spela upp skådespelet att detta faktiskt är en rättvis rättegång. Men till skillnad från Daenerys är inte seden i Westeros att möta rättvisa med rättvisa, utan snarare att hitta nån, vem som helst som kan verka skyldig och det jävligt fort, och sen fortsätta med det man höll på med innan. Det ser jävligt mörkt ut för Tyrion även denna gång. Både Shae och Varys ljuger ju till hans nackdel. Shae för hämndbegär, men Varys? Återigen för »the good of the realm?«. Till sist gör Jamie en deal med pappa Lannister – spara Tyrions liv och låt honom avtjäna sitt straff vid muren, så flyttar Jamie hem till Casterly Rock och tar på sig Lannistermanteln som arvinge. Och pappa Tywin säger såklart ja, om Tyrion i gengäld förklarar sig skyldig. Något som Tyrion såklart hade gjort om inte Shae. Nu blir det sårade känslor och bombastisk rättfärdighet och det gamla tricket att bli rentvåd genom att någon slåss på liv och död för en. Undrar vem? Förra gången var det Bronn, men kommer han ställa upp igen? Jamie?

Till sist

Yara Greyjoy heter Asha i böckerna, men det har ändrats, kanske för att slippa blandas ihop med Osha (vildlingen som hänger med Bran och Rickon ett tag)? För den här serien har verkligen problem med kvinnor som är för lika varandra! Eller så är det alla rådbråkade män med skägg som man borde får hjälp att skilja på, om ni frågar mig. Tur att inte Davos hette Brannis eller liknande, för då skulle jag ha blandat ihop dem hela tiden, två män i övre medelåldern som pratar entonigt och föredrar att klä sig i grått och säga tråkiga torra saker. Hujedane mig!

Som vanligt är det i kommentarsfältet allting händer! Teorier! Utrop! Bu och bä! Undvik bokspoilers, men spekulera gärna vilt!

Game of Thrones säsong 4 finns på HBO NordicC More och Filmnet.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel