TVdags recappar Game of Thrones

Gårdagens Game of Thrones: Mörker, död & ond bråd fantasy…

Först ett gäng brasklappar

 • Jag har läst böckerna, men minns inte speciellt mycket ifrån dem, och verkligen inte detaljer. Så när jag spekulerar om saker, kan ni slappna av i att jag inte sitter på förhandskunskaper och bokspoilar. Lita på mig, som Littlefinger skulle sagt.
 • När det gäller hela våldtäktsdebatten om Jamie/Cercei från förra veckan, så tänker jag att andra sagt det bättre än jag, så läs från olika vinklar här, här, här och här.
 • Ibland varnar man för triggers och starka scener, och så även i text. Jag kommer skriva om Crasters keep längre ned i texten, och vad jag tyckte om det som hände där. Triggervarning utfärdas alltså.
 •  Alla avsnitt utan Prins Oberyn är tråkiga avsnitt, kanske därför jag känner mig grinigare än vanligt. För lite mansrumpor och livsvisdomar i min fantasygryta helt enkelt.

Är ni med? Vi går igenom plats för plats, person för person.

Kings landing

 • Ingen Prins Oberyn alltså. Buuuu.
 • Dubbla bekännelser! Både Olenna Tyrell och Littlefinger tar på sig mordet av kung Joffrey. Har de samarbetat, eller är de bara båda sugna på att ta åt sig äran? Vad har ni för teorier? Älskade farmor Tyrells fina peptalk till Margaery om hur man ser till att saker och ting blir som man vill ha dem.
 • Lill-kung Tommen och Margaerys lilla scen i mörkret var på vippen att kännas kladdig och lite perverterad på ett dåligt sätt, men jag tycker de balanserade bra. Margaery är verkligen fantastisk på att framstå som sympatisk samtidigt som hon intrigerar utav bara helvete. Det ska bli intressant hur de här karaktärernas relation utvecklar sig.
 • När det gäller Jamie och Cercei, känns det inte lite konstigt att förra veckans sex-våldtäkts-vid-sonens-lik-scen inte alls kommenteras? Om ni följt mina länkar ovan så har ni nu läst att regissören inte alls såg det som en våldtäktsscen, och det kanske förklarar saken? Men lite underligt att de står och tjabbar som inget hade hänt, och att Jamie får jobba med sitt mer sympatiska storyarc i relationen till Brienne blir liksom helt okommenterat. Jag vet inte hur jag ska se på Jamie alls, och är väldigt förvirrad vad intentionen från serieskaparna är också.
 • Brienne får Tyrions page Podrick på halsen (det betyder att de som menade i kommentarerna i förra recappen att Tyrion sa till honom att dra från Kings Landing hade rätt, och jag hade fel) och ger sig ut för att leta rätt på Sansa Stark. Jamie skänker henne sitt svärd, som hon under en intensiv se-varandra-i-ögonen-på-ett-ärligt-sätt-scen döper till Oathkeeper. Ibland ej så subtilt, men alltid underhållande, Game of Thrones!
 • Vi får i en bara-så-ni-vet-scen reda på att Littlefingers plan är att ta med sig Sansa till hennes moster i The Eyrie och sen gifta sig med mostern. Fortfarande oklart vad han ska ha henne till, men jag antar att vi får veta det snart. Har ni glömt vem Lysa Tully är? Lugn, det var hon som ammade sin åttaårige son i säsong ett, till omvärldens stora förskräckelse. Hon gillar även att kasta folk ut för höga höjder. Syster till Katelyn Tully och gift med den gamle kungens hand som blev mördad (av Cercei va?) , och som Ned Stark ersatte. Lätt som en plätt.
 • Det var mycket mellanscener i kvällens avsnitt, och Jamies besök i fängelshålan hos Tyrion var ännu ett i sympatiska Jamie-arket som inte rikigt kändes sammanhängande. Trots det, fin syskonkontakt, och en relation man inte fått se så mycket av tidigare. Stackars Tyrion, det ser mörkt ut för honom.

Mereen

 • Daenerys berättelse känns stundtals som stulen från muskelserien Spartacus - mycket svettiga halvnakna män och storvulna tal om att alla män är bröder och förtjänar sin frihet. Dany gick från sympatisk till otäck när hon hämnades för de korsfästa barnen med att korsfästa korsfästarna.
 • Fin scen mellan Grey Worm och Missandei, kanske en något otippad romans, men jag ger den mitt godkännande. Har haft lite svårt för Grey Worm då jag alltid föreställt mig honom som enormt mycket större och muskligare, men värmer nu upp lite på grund av just den scenen. Ingen Daario alls detta avsnitt, vilket även betyder ett avsnitt till utan blått skägg. Jag börjar ge upp hoppet.

The Wall och norr om den

 • Sam oroar sig för Gilly. Jon oroar sig för allt. Och har ett litet Oh Captain my Captain - ögonblick. Jag kan ha fällt en liten tår. IMG_0038
 • Okej, låt oss nu angripa vad som händer i Crasters Keep. De från Jons nattväktargäng som stannade kvar där och mördade gamle nattväktargeneralen Mormont är dumma. Vi fattar. De är dåliga män. Men den vidriga orgie i kvinnogråt, vädjanden, våldtäkter i bakgrunden och kvinnor med blåtiror och sår, jag pallar inte. Det var liksom lite nog efter Jamie/Cercei förra veckan, men jag tänkte att de kanske har nån tanke med det och att det kommer få eftereffekter för de rollerna, men det här? Det är bara för att göra en poäng av att de här männen är dåliga och förtjänar vad de ska få. Men för guds skull! Lägg ned våldtäkterna nu Game of Thrones! Vi fattar grejen.
 • Bran och gänget blir tillfångatagna av de dumma männen i Crasters Keep. Kommer de bli räddade av Jon? Hodor.

Till sist

 • IMG_0041Ibland glömmer jag bort att Game of Thrones är en fantasysserie. Kanske för att drakar, magi och blåögda iszombies ändå förekommer förhållandevis sällan. Men sen kommer detta. Och då minns jag. Kan vi inte bara hålla oss till intriger och politik?
 • För övrigt så kändes det som att hela avsnittet till 80 procent var nattscener. Vilket är lite problematiskt när man som jag ser det på en padda på tunnelbanan. Jag kan ha missat finliret pga att jag större delen av tiden stirrade på en äcklad reflektion av mig själv, medan jag liksom mest fick lyssna på dialog och våldtäktsljud.

Vad tyckte ni om dagens avsnitt? Vilka detaljer har jag fattat fel? Vad har jag missat? Shoot i kommentarerna!

Game of Thrones säsong 4 går på HBO NordicC More och Filmnet.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel