TVdags recappar Game of Thrones

Gårdagens Game of Thrones: Gör det du gör bäst! (Eller kanske – fight or flight)

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 4, avsnitt 7, Mockingbird.

Det är så skönt att jag inte behöver förhålla mig till spoilers i de här recappsen, då jag ännu inte riktigt hämtat mig från avsnitt 7 och har ett oerhört behov att processa med er i allihopa. Jag ska försöka hålla det bästa till sist, men herregud. Herregud säger jag. Och om det inte vore nog så även detta: Lesbisk längtan! Mansstjärt! Arya Stark i mördartagen! Och en gråtande Tyrion! Häng med nu, vi tar det plats för plats!

Någonstans i Westeros

  • Jag vet inte om det här är oroande eller fantastiskt, men den buddyroadmovie som vi alla anade i de tidigare avsnitten mellan Arya och The Hound är nu ett fullständigt faktum. De dödar tillsammans och syr ihop varandras sår hejvilt, som en fantasyversion av Natural Born Killers. Jag hade seriösa rysningar i scenen när de först nådedödar den döende bonden, The Hound blir biten i halsen och Arya utan att tveka sticker ihjäl »Rorge«. Jag vet inte om jag vill att de alltid alltid ska vara tillsammans eller om det vore bäst för oss alla om de här två skiljs åt, innan det blir riktigt illa.
  • Och deras mer godhjärtade spegelbilder Brienne och Podrick träffar på en gammal bekant från tidigare säsonger: godhjärtade Hot Pie. Och här måste jag för en gångs skull gå ifrån min policy att säga någonting om böckerna, men det är verkligen ett bra exempel på hur serien stundtals gör så mycket bättre val än originalet. Efter samtalet med Hot Pie räknar Brienne och Podrick snabbt ut att det mest logiska stället som både Arya och Sansa befinner sig på är hos Lysa Arryn i The Vale och så styr de sin kosa ditåt. Det tar alltså en nästan hel bok av ändlöst tröskande i olika träsk innan de drar den slutsatsen i boken. Tack!

Dragonstone

  • Visst är det med trånande längtan som drottningen ser på Melisandre? Det kändes som att det var hennes blick på prästinnans kropp som vi som tittare också fick följa. Förutom hånglande med prostituerade så har det varit fattigt med kvinna/kvinna-action i Game of Thrones, så jag känner såklart peppen. Men var är det familjen Baratheon ska resa? Nämndes det? Jag var lite ockuperad med att analysera om scenen var den manliga blicken på Melisandres nakna kropp eller drottningens blick så jag missade det isåfall. Nån som hängde med? Eller var det bara så att vi inte fick veta?

Mereen

  • Det är verkligen allt eller inget med Daenerys scener. Antingen är det mass-scener med massor av statister eller massiv CGI, eller så är det hon och en annan karaktär i en stenbeklädd studio. Detta avsnitt var vi bara i Daenerys kammare. Och där fick vi lite sexy action! Eller pja, vi fick inte se så mycket mer en baksida på Daario Naharis, men jag älskade scenen, med det iskalla kommandot till Daario: att han ska göra det han är bäst på och ta av sig kläderna. Och stackars Jorah Mormonts plågade min när han möter Dario på walk of shame på väg ut, mitt hjärta blödde lite. Det ledde till en fin scen där han och Daenerys diskuterar moral och rättvisa, och se, Daenery veknade lite, och gav sin trogne björn äran. Själv tänker jag att det kan också vara lite efterglöd efter ett gäng blåskäggiga orgasmer (förlåt, jag kunde inte låta bli) som får henne att se på livet med lite ljusare blick. Ett öga för ett öga-principen mot Yunkai slopades alltså i sista sekunden. Jag tycker det stenhårda och lite galna draget hos Daenerys är väldigt fint gestaltat. Hon verkar liksom vara annorlunda än sina vansinnga förfäder men ibland så glimtar det liksom igenom. Det finns inget mjukt och förlåtande hos Daenerys om det inte resoneras fram. Targaryens valspråk är ju också »Fire and Blood«.

Kings Landing

the mountain

  • Vi får se första skymten av nya The Mountain. Han har ju haft lite olika skepnader genom seriens gång. Tidigare har han ju varit mer mörk och butter, men nu är han rödlätt och nästan fryntlig, vilket jag tycker är mycket obehagligare. Vi får se honom hugga ned bedjande män så att tarmarna flyger (och Cerceis nöjda blick när hon kliver över den döde mannen som han snittar upp i första scenen, att jag kände sympati för henne förut, ack ack ack!) som introduktion. Men vilka är det han hugger ihjäl? Fångar? Det förklaras aldrig. Det är bara godmodig hack’n’slash på en bakgård i King's Landing. Cirkulera, cirkulera, ingenting att se här. (Bilden hittade jag på nätet: Se så glad han är!)

 

  • Så många fina scener i Tyrions cell. Först snack med storebrorsan, ärligt och naket, sen ett lika ärligt snack med Bronn, där han visar sina rätta färger. Av Cercei har han fått lovat en adlig fru, och chans att bli Lord, och naturligtvis har han tagit den. Annars skulle han inte vara Bronn. Tyrion och Bronn skiljs i alla fall som »vänner« och jag tänkte på hur enormt ensam Tyrion är. Han har verkligen ingen. Inte konstigt att hans mest frekventa sällskapsval är prostituerade. Alla i hans närhet som inte hatar honom är ändå köpta. Vad är skillnaden liksom? Redan där började det rycka lite i mina ögonvrår…
  • …för att sen faktiskt få tårar som flödar ymnigt när Oberyn Martell berättar om ett barndomsminne där Cercei som barn berättar för honom och hans syster att hon önskar att monsterbarnet som dödade hennes mamma ska dö. Under nästan hela scenen är det närbild på Tyrions ansikte och sekund för sekund får vi se hur den ironiska masken, hans ogenomträngliga försvar sen han var liten, liksom rinner av honom, tills han är på gränsen till att bryta samman. Det är här Game of Thrones är som bäst. Vi andra förstår ju Oberyns motiv för att ställa upp i duellen, han skiter väl i Tyrion egentligen - det här är hans chans att få hämnas på The Mountain för sin systers död! Men vad var motivet att berätta den anekdoten först? Vad är det han vill förmedla?

The Vale

  • Ooh… det är så mycket krypande obehag i The Vale att jag inte vet var jag ska börja. Bortskämda barnet som blir arg när han inte får ha sönder saker och helst vill att alla som inte tycker som han ska »flyga«? Littlefinger som efter ett tal om att Sansa skulle kunna varit hans dotter sen kysser henne? (Obs, ej faderligt!) Och sen Lysa Arryns vansinnesutbrott vid den fruktansvärda måndörren, komplett med tal om hur kroppar knäcks som ägg mot berget flera hundra meter där under, och alla som tittar förstår att någon kommer nu snart snart att kastas ut i det där hålet, men vem? Och när det händer och jag tjuter herregud herregud herregud!!!!! Och Lysas ansiktsutryck när hon faller och det är mannen som hon älskar som dödar henne. Jag har inte kraftuttryck nog. Det är bara så jävla psykobra.

Game on, Game of Thrones!

I dag är jag sjukt nöjd och lite skakad av avsnittet, precis som det ska vara när Game of Thrones är som bäst! Vad tycker ni? Ni vet vad som gäller! Sjung ut er ångest, glädje och nerdrage i kommentarerna, men undvik bokspoilers!

….Varje avsnittsrecap är jag rädd att jag ska glömma nån, och denna gång hände det. Jag glömde Jon Snow vid muren. Men det är inte så konstigt, för det enda som hände var att han blev förnedrad som vanligt, blev tillsagd att låsa in sin varg och alla skrattade åt hans upprepade tal om att muren är i fara. De tycker bara han gnäller. Oh boy, kommer de få äta upp sina hånflin. Snart? Snälla?

Game of Thrones säsong 4 finns på HBO NordicC More och Filmnet.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel