TVdags recappar Game of Thrones

Gårdagens Game of Thrones: Ge honom lillfingret & han tar hela handen

Innehåller spoilers av Game of Thrones, säsong 4, avsnitt 3, Breaker of Chains.

Så mycket fantastiskt i dagens avsnitt! Littlefingers återkomst! Män som kissar i öknen! Farmor Tyrell äter kakor!
Jag vet knappt var jag ska börja. Men en sak måste jag göra: omstrukturera. Oroa er inte, jag kommer fortfarande personrecappa, men en del biroller passar liksom inte in i släktstrukturen jag använt förut, så nu tänkte jag testa att kategorisera med hjälp av platser, Castle Black, Kings Landing osv, så kanske jag får med fler av rollerna. Vi gör ett försök:

Kings Landing

 • Sansa Stark leds iväg av den godhjärtade ser Dontos, ut i en båt och upp i ett skepp. Ur askan i elden kan man tycka, då hon hamnar i Littlefingers långfingrade grepp. Är Littlefinger bakom allt? Han dödar av ser Dontos med en axelryckning och ler mot Sansa. Vad har han planerat? Skönt att ha honom tillbaka tycker jag, men det ser mörkt ut för Sansas möjligheter till egen agens och handlingsutrymme.
 • Tywin Lannister tar rodret och börjar genast knåda den nye barnkungen till en lydig deg. Sensmoralen? Att man ska göra som sina rådgivare (och då även sin morfar får jag förmoda) säger, både innan och efter man blir vuxen. Och var det bara jag som gärna hade hört honom berätta hur barn blir till?
 • …men i och för sig fick vi det visat för oss redan i nästa scen, fast i en perverterad incestuös våldtäktsversion. Att knulla sin syster vid sin sons lik, Jamie Lannister, really? Smaklösare än så här blir ingen annan serie än Game of Thrones. Vulgosåpa deluxe. Precis när jag också började få sympati för honom.
 • När vi ändå pratar om sympati så sitter Tyrion Lannister i en mörk fängelsehåla och befaller den enda som är honom lojal och vill stå upp för honom att vittna emot honom. Stackars Tyrion och stackars Podrick Payne. Fortfarande den enda sympatiska karaktären i serien nu när stackars ser Dontos har fått en skäkta i hjärtat.
 • Lite mer gamman hittar vi hos Prins Oberyn. Jag kan ha klagat på omotiverade sexscener och bröst förut i Game of Thrones, men nu längtar jag till lata scener där Oberyn Martell berättar sanningar med handen på en bar mansrumpa. Kontentan: Tywin Lannister vill att han ska sitta som domare när Tyrion döms. Och gärna vara med i rådet som styr de sju kungadömena. Morot: Att få rättvisa gentemot The Mountain som dödade hans syster.
 • Sist i Kings Landing, men inte minst: Olenna Tyrell. Fab i svart och guld. På frågan från Margaery om hon nu är drottning levererar hon svaret, att nej, inte som du skulle varit om Joffrey fullbordat äktenskapet. (Vilket då får mig att ställa frågan, om Olenna är skyldig till mordet, varför inte vänta tills dess att hennes dotterdotter kunde ta tronen med rätta?) Sen tillägger hon: »The world is overflowed with horrible things, but there is allways a tray of cakes next to death.« Visst har jag sagt att jag älskar farmor Tyrell? Kanske nästa Westerosäktenskap borde bli mellan Tywin och Olenna? Snacka om power couple.

Castle Black

 • Sam Tarly är orolig för att Gilly ska bli antastad av dömda gärningsmän i svart, så han söker jobb åt henne i ett närbeläget horhus. För att det är säkrare. Bra tänkt, Sam.
 • Och ärrade Thenns massakrerar en by och skickar en liten pojke att berätta om det vid ismuren. Att de inte kommer kunna försvara sig mot vildlingsarmén står klart. När får vi se de omtalade jättarna?

Mereen

 • Älskade för övrigt när Daenerys handgångne män får en efter en erbjuda sig att kämpa för henne. Som i en saga. »Får jag slåss för dig, milady? Frågade Greyworm. Nej, min trogne general, jag behöver dig för mina arméer. Låt mig slåss, sa den grånade kungsväktaren. Nej, min vän, jag behöver dig för att vakta mitt liv, sa drottningen. Låt mig försvara din ära! sa Jorah Mormont med fuktig blick. Nej min vän, inte kan jag väl riskera mig bästa vän och förtrogne? sa drottningen. Låt mig gå, sa (ej blåskäggige) skälmen Daario. Ja, låt gå, sa drottningen, du har ännu inte bevisat ditt värde. Och Daario gick.«
 • Kommer ni ihåg när man får se Akilles i muskelfilmen Troja för första gången? Han möter fiendearméns bästa kämpe, och med ett enda svärdshugg så är fighten över. Så slåss även Daario Naharis. Den scenen var nästan pinsamt stulen. Och fortfarande inget blått skägg. Varför? Det hade kunnat göras så snyggt.
 • Daenerys får även hålla ett riktigt mysrysigt tal och avsluta med att bombardera Mereens murar med befriade slavars halskedjor. Pampigt.

Dragonstone

 • Bla bla bla bla Davos bla bla bla hmmm Iron Bank? Han kommer på nåt i slutet, som är smart. Men vi får inte veta vad. Och även: Stannis i regn. Sur som vädret. Gäsp.

Nånstans i Westeros…

…fortsätter Arya Stark och The Hound sin road trip. Man kan säga att de i detta avsnittet följer den vita kaninstuvningen. Och att The Hound gör sig av med all sympati han möjligtvis samlat på sig igen genom att råna en stackars fattig familj på sitt sista silver.

Slutligen:

Om du som jag kan vara lite osäker på var saker egentligen ligger, kolla in den här kartsajten, där du kan klicka dig runt i Westeros och resten av världen.

Game of Thrones säsong 4 finns hos HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel