TVdags recappar Game of Thrones

Gårdagens Game of Thrones: Åtminstone en kvinna i Westeros njuter av sex

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 4, avsnitt 5, First of His Name.

Är vi i den berömda mittsvackan på Game of Thrones? Jag tycker det var ett ganska trist avsnitt, med några (dock fantastiska) undantag. Vi kör, som varje vecka, från plats till plats, och försöker få med så många personer som möjligt.

Mereen

 • Är det bara jag eller facepalmade ni också när Daenerys beslutar sig för att inte åka över havet och ta Westeros? När ska hon ha någonting med övrig berättelse att göra? Valet att stanna kvar och ta hand om sina erövringar är ju i och för sig logiskt, men det är så totalt bortanför resten av serien att hon skulle kunna ha sin egen spinoff i stället. Namnförslag: Daenaricus – Blood and Sand.

Kings Landing

 • Tommen Baratheon Lannister kröns till kung, må han regera länge! Det är fint att Tommen får mer tv-tid tycker jag, det är en intressant berättelse om en naiv pojkkung som manipuleras av sina släktingar. Scenen mellan Cercei och Margaery kändes oroväckande ärlig, om man bortser från Margaerys  »Oj, jag har inte alls tänkt på om jag skulle vilja bli drottning«-ljug.
 • Pappa Tywin och Cercei hade också ett uppfriskande ärligt snack. Återigen byggs Järnbanken upp som ett jättejobbigt hot, så jag antar att vi snart får se den i aktion. Det blir också förklarat igen varför det är så viktigt att få med Tyrells i regerandet – de har pengar att leverera som Lannisterna saknar. Kan det vara så att vi bygger upp för en fajt med Järnbanken? Har Littlefinger en rolig röst? En sak jag också funderar på är varför Cercei måste gifta sig med Ser Loras? Är hon inte dubbelt så gammal som honom? Är det bara för att få bort henne från Jamie? Varför inte gifta bort Myrcella, Cerceis dotter, med Loras istället? Kanske ni kloka läsare kan reda ut?
 • Mycket Cercei i avsnittet och hon får en liten scen med allas vår favoritprins Oberyn Martell också, där vi liksom påminns att Cerceis enda dotter Myrcella är gäst (läs gisslan) i Dorne. Jag gissar att det är för att de snart kommer återinföra henne i handligen, och att vi då ska ha en chans att komma ihåg vem hon är.

The Vale

 • Det finns i alla fall en kvinna i Westeros som njuter av sex, och hon heter Lysa Arryn. Jag skrattade faktiskt högt under hela scenen när Sansa ligger och lyssnar på Littlefinger och Lysas tjutsex i natten. Good for you, Lysa, good for you. Lysa är också befriande galen med sin maniska svartsjuka och sina långa monologer med kärleksförklaringar till Littlefinger. Deras hångelscen var dagens obekvämaste. Att äta någons ansikte kändes närmare än termen »kyssas«. Älskade också Lysas konstaterande att Sansa ska få gifta sig med sin kusin, unge herr »Let the bad man fly« som inte heller verkar ha alla hästar i stallet. Jag tror att The Vale är platsen att vara på just nu, om man vill ha lite knas och skoj!
 • I förra avsnittet spekulerade jag ju också om det var Cercei som dödade gamle kungens hand, men det visar sig att det är Littlefingers långsmala fingrar som varit och tallat även här. Mannen är välplanerad…

Någonstans i Westeros

 • I trailern till veckans avsnitt ser det ut som att Arya sticker The Hound på riktigt, men det visade sig ju bara vara fejk, svärdet fastnar i hans ringbrynja och gör ingen skada. Det gör inget, jag gillar Arya och The Hound som radarpar, och med tanke på memebilder gör resten av världen det också.

J2tKRT0

 • Det brukar visserligen betyda att någon av dem kommer att dödas av snart. För så roligt ska vi ju inte ha det, frågan är vad som kommer skapa mest ilska och förskräckelse – Arya eller The Hound? Jag älskade också Aryas lilla träningsdans. Var tvungen att söka på youtube om någon hade gjort ett träningsmontage, men det fanns till min förvåning inte.
 • Någonstans i Westeros traskar också Brienne och Podrick på trötta hästar. Det lilla jag minns av detta i boken är att det är ohyggligt tråkigt. I serien tycker jag mest att det är fint. Brienne förtjänar någon som ser upp till henne, och Podrick förtjänar nån som lär honom om livet. Vi kan se dem lite som skuggbilderna till Arya och The Hound. Men om det tillförde nåt till handlingen? Njäe.

Crasters Keep

 • Efter att läsare upplyst mig om att det är Locke (han som tog Jamies hand och jobbar för Roose Bolton) som infiltrerat The Nights Watch så blev plotten med Crasters Keep och de deserterade nattväktarna faktiskt lite spännande. Han mörkade att Bran fanns på plats inför Jon för att sen kunna göra sig av med honom, vilket var ett verkligt hot och spänningsmoment. Jag hade inte fattat varför om inte ni förklarat vad jag missat, så tack! Tyvärr så blev det lite av ett mjäh då han snöpligt blev dödad av Hodor besatt av Bran. Men det gjorde inte så mycket, för den scenen var faktiskt riktigt cool. Men vad tror vi om synerna om det stora weirwood-trädet och religio-flummet som Bran är inblandad i? Kommer det blir nåt bra av det? Eller bara ytterligare urspårning? Och vad var grejen med den brinnande handen?
 • Älskade att kvinnorna tackade nej till Jons erbjudande om skydd. Varför skulle de egentligen?

Till sist

 • Någonstans läste jag att George RR Martin som skrivit böckerna sagt att han tänkt sig det som en novellsamling skriven av flera olika författare, där man får följa olika karaktärer i den här världen. Det gjorde plötsligt att böckerna och deras enorma spretighet blev lite mer begriplig för mig. Jag önskar att något fan senare, när serien är klar skulle klippa ihop allas berättelseark till separata avsnitt, så att vi får se tex Aryas resa som ett enda avsnitt. Det skulle jag tycka vore riktigt ballt. Vad tycker ni?

Som vanligt släpper vi kommentarsfältet fritt! Vad har jag missat? Var har jag fel? Vad händer härnäst? Vem är näst på tur att dö?

Men håll er till spekulationer och strunta i bokspoilers så håller vi allas blodtryck nere!

Game of Thrones säsong 4 finns på HBO NordicC More och Filmnet.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel