En text om tv om tv

Fria eller fälla? Dags att döma TV-domarna

Två disclaimers här i transparensens namn: Jag är programledare för ett annat av Aftonbladet TV:s program, ViralTV. (Jag är dock inte anställd av Aftonbladet.)

Samt: När TV-domarna drog i gång så slog de på stort om att de var Sveriges första och enda tv-program om tv. Då hade bland andra jag och TVdags-kollegan Ida Kjellin redan gjort några dussin avsnitt av TV-krönikan, som dessutom — om vi ska vara lite småsinta — gick på vanlig tv-tv och inte på webben. Just saying. Ahem. (TV Com Hem och TV4News kanske inte är de tyngsta och creddigaste tv-kanalerna, i rättvisans namn. Vi säger 1–1, där.)

Så, när den här tweeten dök upp…

virtanentweet
… så tänkte jag först att det kan det ju inte vara jag som skriver. Och sen tänkte jag ävafan, det kanske är precis vad det ska.

Jag inser dock att mitt perspektiv eventuellt är en aning skevt, för det jag saknar i TV-domarna är lite mer av det vi gjorde i TV-krönikan — alltså insnöade tv-nördar som pratar om tv, om än förstås gärna med roliga kända gäster. Det här är i stället typ tv-folk som pratar tv, vilket ju inte alls är ett dåligt format, men det känns oftast mer som ett kändisprogram där man pratar tv än ett program om tv. Om ni fattar. I bästa fall en fin skillnad, men ändå.

Mest småpratas det om vad gästerna gör på dagarna, de har med sig presenter till Virtanen, och programmen som avhandlas är ofta de stora kända. Det är småputterkul att se – särskilt när det quizzas om tv-historia! – men om jag tittar på tv om tv vill jag ju också bli nyfiken på serier jag missat eller valt bort, förvånas och förundras över konstiga genrer eller trender eller nyheter, och framför allt få ingående analyser från smarta typer. Kanske är det så att jag inte är målgruppen, men då undrar jag vem som är det – någon som är alldeles lagom slöintresserad av tv? (Inget fel med det förstås.)

Jag vill veta om Jessika Gedin i hemlighet plöjer alla säsonger av Sabrina Tonårshäxan minst en gång om året, eller att Jenny Strömstedt kan sjukt mycket om tv-sända dart-tävlingar.

Något som också skulle kunna göra programmet lite roligare är fler löst hållna samtal om vad gästerna vill tipsa om eller gillar att kolla på. Jag vill veta om Jessika Gedin i hemlighet plöjer alla säsonger av Sabrina Tonårshäxan minst en gång om året, eller att Jenny Strömstedt kan sjukt mycket om tv-sända dart-tävlingar. Och att man har med både quiz och reportage i varje avsnitt, för det är skitkul att se. Dessutom önskar jag en tydligare diskussion om huruvida programmen får godkänt eller inte, i stället för att Virtanen oftast dömer ganska enväldigt.

Apropå det förstår jag inte riktigt att Virtanen å ena sidan har en klubba och å andra sidan ger godkänt eller icke godkänt som sina domslut. Metaforen håller inte ihop — fria eller fälla vore mer logiskt (och avslag eller bifall vore ännu töntroligare). Men så är jag också metaforfascist. Gillar dock det svartvita i att serier helt enkelt är av eller på, men det gör det svårt för mig att använda programmets egen begreppsapparat. I betyg får det godkänt, för det är ju inte uselt, men jag tänker mig en anteckning ungefär som den jag brukade få på kvartsamtal, att det kan bättre om det anstränger sig (och att det försöker visar lite mer av vad det kan). Om jag tänker mig ett domslut så får det kanske villkorligt godkänt med en liten dosa om benet som hetsar det att hålla sig på banan. Tv-banan. Eller nåt.

Min egen domarklubba svävar helt enkelt lite obeslutsamt över bordsytan.

PS: Nu har ordet tv helt slutat vara ett riktigt ord och jag vill inte skriva det igen på ett par veckor.

PPS: UNDERKÄNT för hur de hanterar spoilers i det senaste avsnittet. Ej okej – vad ska jag göra, hålla för öronen tills det ser ut som att de bytt ämne?

PPPS: Målgruppen kan i alla fall inte vara lite äldre tittare, för ibland pratar Fredrik Virtanen så snabbt att till och med jag som är en motormun av rang och umgås med likasinnade inte hänger med.

TV-domarna sänds på Aftonbladet TV.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel