Dokumentären Advanced Style på Headweb

Fredagsfilmen: Underbara porträtt av New York-damer i sina bästa år

Det är inte lätt att åldras, och kanske ännu svårare att åldras med stil. Eller tillåtas åldras med stil, kanske man ska säga. Att bibehålla och odla en färgstark, egen klädstil och look bortom 70 år fyllda är inte bara svårt, ofta görs det helt enkelt inte. Det känns som att toleransen för udda eller okonventionella utstyrslar minskar exponentiellt med åldern – det är nästan som att man förväntas tråka till sig mer och mer, bli gråare och tristare, ju äldre man blir. Blekna bort på ålderns höst och invänta döden.

New York är fullt av fantastiska äldre kvinnor som struntar i konventioner och klär sig snyggt, egensinnigt och livsbejakande »trots« att de har passerat 70, 80, till och med 90.

Men så finns det de som inte gör det förväntade, som bryter mot mönstret. Det kan vara otroligt uppfriskande att se. Min flickvän och jag brukar spana på stan efter äldre människor med skön stil – som den tuffa tanten här i Malmö som alltid klär sig topp till tå i rött, från de chica skorna till den fina hatten – och de är som rara fåglar: sällan sedda men när de väl visar sig blir man glad. Man behöver inte själv vilja klä sig likadant eller önska man var lika vågad i sina klädval, men de är inspirerande. Och de är nästan uteslutande kvinnor.

När fotografen Ari Seth Cohen flyttade till New York för några år sedan tog det inte lång tid innan han insåg att staden är full av fantastiska äldre kvinnor som klär sig snyggt, egensinnigt och livsbejakande »trots« att de har passerat 70, 80, till och med 90. Som struntar i konventioner, vägrar låta tidens gång få dystra konsekvenser för hur de för sig. Tjusiga tanter i dyra designerplagg, paranta små damer med fina dräkter och stiliga hattar, extravaganta kvinnor med egenhändigt skapade kreationer och kulörta kalufser.

Ari började hejda dessa damer på stan och be om att få fotografera dem. Fotosamlingen blev en mycket framgångsrik blogg, Advanced Style, som knoppade av sig i en bok (som jag varmt rekommenderar), och nu har det även blivit en dokumentärfilm om Ari och några av de damer han kommit närmast under arbetet med bloggen och boken; på sina egna sätt stjärnor och modeller i Aris seniora fotovärld.

Filmen Advanced Style är lika charmig som bloggen och boken och ett måste för fans av kläder, gamla människor, fotografi eller för den delen New York. Jag uppskattar verkligen hur mycket filmen fokuserar på damerna själva och inte i första hand på Ari, som för all del verkar vara en trevlig prick och inte minst sympatiskt pådrivande och företagsam. Jag var lite orolig för att det mest skulle handla om »Aris resa« men pustade ut när fokus låg, som sig bör, på de underbara damerna. Efter inledningen där Aris fotoprojekt introduceras försvinner han mer och mer ut i periferin, och filmens riktiga huvudpersoner hamnar i strålkastarljuset: divan Lynn (81), eleganta Joyce (82), urgulliga Ilona (91) och de andra.

Som dokumentär är Advanced Style lättviktig. Som förlängning av bloggen och boken är den omistlig.

Advanced Style finns på Headweb.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel