»I Am Divine« som VOD

Fredagsfilmen: John Waters och Divines gemensamma perversum

Jeffrey Schwarz dokumentär I Am Divine är som en stor påse godis fast med anekdoter i stället för Jelly beans. Men ändå samma färgspektra. Vissa är svarta, andra vita eller rosa. Och så en höjdare i brunt. Vi kommer till den…

I Am Divine står och faller med dess anekdoter. Några passerar som underhållande axelryckningar men de flesta är perfekta små anarkistiska inbjudningar till John Waters och Divines gemensamma perversum: ett laglöst land där allt som kan hända händer och där allt man vill vara tillåts. En antites till Divines uppväxt.

Bakom-kamera-sekvensen överträffar den faktiska bajsscenen från Pink Flamingos – om hur man tvingades följa efter hunden hela dagen, för att höja den autentiska ribban, och ge den lavemang.

Harris Glenn Milstead, som hon egentligen hette, föddes 1945 i Baltimore. En något udda pojke som först fann sin ventilator i high school där han träffade den likasinnade John Waters. Tillsammans drack de av livet och befruktade underground-klassiker som Mondo Trasho, Eat Your Makeup och Pink Flamingos. I den senare spelade Divine rollen som Babs Johnson »The Filthiest Person Alive«. Vilket leder oss in på den bruna gelébönan. Eller berättelsen om hur Divine åt hundbajs.

Godisvarianten smakar cola, anekdotmotsvarigheten smakar skit. Men är likväl ett styck kulturhistoria som man bara måste se. Och frågan är om inte »bakom-kamera-sekvensen« från I Am Divine överträffar den faktiska scenen från Pink Flamingos. Här berättas det grundligt om hur man var tvungen att följa efter hunden hela dagen (då man så klart ville ha med själva bajsandet i bild för att höja den autentiska ribban), hur man gav den lavemang och självklart också själva »ätandet« komplett med instruktioner från en härligt sunkig (ta valfri medlem från Mansonfamiljen och ge honom en kamera) John Waters. Varför? Helt enkelt ett anarkistiskt chock-statement och ett säljande grepp. Folk köade i år för att se Pink Flamingos. Publikreaktionerna är även de oslagbara. På 1970-talet visste man hur man skulle reagera med avsky.

I Am Divine innehåller scener som dessa i massor. Vi får se Divine gestalta en överviktig Jackie Kennedy fly skotten som tog livet av hennes man (bara två år efter mordet!), vi får se Divine bada i iskallt vatten och begå debut som dragshow artist. Detta plus en lång radda »talking heads«, allt från Divines första flickvän till hans mamma, gör I Am Divine till en perfekt liten film, oavsett om du redan är insatt eller vill bli det.

I Am Divine går att hyra på www.divinemovie.com.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel