Doku-premiär

Frankenstein eller Münchhausen… ska SVT dra brallorna av stjärnkirurgen Macchiarini?

Dokument inifrån: Experimenten är en dokumentärserie i tre delar där redaktionen under ledning av producenten Bosse Lindquist frågar sig om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini är på väg att lösa en av medicinens stora gåtor – eller om han är hjärnan bakom en av de värsta medicinska skandalerna som drabbat Sverige.

Macchiarini är kirurg och professor i regenerativ kirurgi på Karolinska Institutet. Han lystrar även till smeknamnet »stjärnkirurgen«, som också är undertiteln på första delen av dokumentären. När han förklarar vad han jobbar med för en rysk frisör jämför han sig med Victor Frankenstein. Det Macchiarini gör – eller vill göra – ligger i mina ögon kanske närmare en J.F. Sebastian i Blade Runner.

Jag hoppas att Dokument inifrån: Experimenten är startskottet för en diskussion av den svåra etiska frågan om att utföra experiment på människor som vore de försökskaniner.

Om man kan spoila en dokumentär har jag nog gjort det för mig själv genom att läsa Vanity Fairs nyss publicerade, kusliga och lysande artikel om Macchiarini. I artikeln framkommer saker – mestadels av privat karaktär – som hittills inte berörts i dokumentären. Jag hoppas för min del att Dokument inifrån: Experimenten är startskottet för en diskussion av den svåra etiska frågan om att utföra experiment på människor som vore de försökskaniner. Men Vanity Fair-artikeln sidsteppar rejält från den, för mig, större frågan. Så mycket kan jag väl avslöja att det Vanity Fair med förödande tydlighet klargör är att Macchiarini ljuger om det mesta, tänk Baron von Münchhausen.

Macchiarini använder sig alltså av en konstgjord plastluftstrupe som är gjord av en »plastpolymer som har porer«. Plaststrupen badas sedan i stamcellssoppa (!) och opereras sedan in i patienten. Tricket är att stamcellerna ska lura den konstgjorda strupen att acklimatisera sig inuti patienten. Fram till där första delen tar slut har han »bara« opererat in plaststrupar på dödssjuka patienter varav de flesta dött.

Den mest kritiska rösten i första delen tillhör Pierre Delaere, professor på Leuvens universitetssjukhus i Belgien. Han säger att »en syntetisk luftstrupe helt enkelt inte [kan] förvandlas till en levande luftstrupe genom att benmärg appliceras på den«. Han sa vidare: »Om jag måste välja mellan transplantation av en syntetisk luftstrupe och en exekutionspluton skulle jag välja det senare alternativet för det är det minst smärtsamma sättet att avrättas på.« Starka ord!

Alla som läst TVdags senaste veckan vet att många av oss på redaktionen snöade in rejält på dokumentärserien Making a Murderer. Skillnaden mellan att tv-frossa i sig en hel dokumentärserie och att vänta en vecka, är att det är så lätt att googla efter »sanningen« medan man väntar. Med Making a Murderer var det bara att klicka i gång ett avsnitt till. Däremot riskerar en serie som Making a Murderer att dö »spoilerdöden« eftersom det aldrig blir helt legit att prata om serien. Det är nog bara en av tv-frossandets (bulktittandets) barnsjukdomar. Efter podcasten Serial och tv-serierna The Jinx och Making a Murderer ligger det helt rätt i tiden med en specialiserad sjukvårdsdokumentär i flera delar. Det svåra är att inte döma ut Macchiarini som en Münchhausen redan efter första delen, utan vänta och se var Bosse Lindquist och gänget tar oss.

Som sci-fi-älskare är det så många intressanta delar med hela den här (stamcells)soppan. Det är en salig röra av Blade Runner och Darkman:

  • Experimentell kirurgi
  • Regenerativ medicin
  • Som sagt, stamcellssoppa

Jag inser att det inte är en sådan fräsch vinkel – patienter dör, på riktigt. Men det är omöjligt för mig att inte få ett sci-fi-pirr i magen. Den etiska frågan verkar komma att ligga i fokus även fortsättningsvis.

Många av oss – kanske de allra flesta – slipper göra så många livsavgörande val, och en av de svåraste lärdomar vi människor behöver dra är att allt här i världen inte är svart eller vitt. Om mänskligheten redan i tidernas begynnelse bara suttit still i båten (det fanns ingen båt!) så är det inte mycket som skulle ha sett ut som i dag, på gott och ont. Därmed inte sagt att man ska få operera in icke-fungerande syntetiska kroppsdelar till höger och vänster. Enligt patientsäkerhetslagen [ska] hälso- och sjukvårdspersonalen utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men att operera in en plaststrupe som man vet är felkonstruerad kan man nog med ganska stor säkerhet säga inte sorterar in under vetenskap och beprövad erfarenhet. Den lagen gäller så klart bara i Sverige och Macchiarini verkar i hela världen, men visst ringer varningsklockor!? Å andra sidan, om han lyckas kan det rädda miljontals liv i framtiden och tänk vilken grej – artificiella levande organ!

För nervsvaga tittare vill jag också varna för en del blodiga klipp och blottlagda inre organ och att man blir påmind om att plågsamma djurförsök fortfarande görs. Någonting som fortfarande tål att diskuteras hur etiskt det är 2016.

Första delen av Dokument inifrån: Experimenten visades på SVT1 i kväll och finns på SVT Play.

Läs våra andra artiklar om Dokument inifrån: Experimenten.

 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel