House of Cards säsong 2

Frank Underwood försöker limma ihop korthuset

Andra säsongen av House of Cards gör något så ovanligt som att ta vid precis där den första säsongen slutade. I sista scenen av säsong 1 följde vi med Frank (Kevin Spacey) och Claire (Robin Wright) ut på en joggingrunda. Frank lämnade telefonen hemma och Doug Stamper (Michael Kelly) försökte ringa förgäves. Säsong 2 tar sömlöst vid med att paret kommer hemjoggandes mot kameran. De stannar till för att hämta andan, nickar till varandra och sparkar så igång säsong 2. När de kommer hem väntar Doug på dem:

Doug: »Jag försökte ringa.«
Frank: »Jag lämnade telefonen hemma.«

Sedan ger Stamper oss en kort resumé av handlingen i första säsongen: Zoe Barnes et al. är Frank på spåren och kommer närmare, de har pratat med Christina (Kristen Connolly), »änkan« efter Peter Russo (Corey Stoll), och försöker få tag i Rachel (Rachel Brosnahan).

Populärkulturen tar ofta oväntade vändningar, här i form av att USA:s president ber folk på Twitter att inte spoliera handlingen i säsong 2 av House of Cards. Det känns framtidsmässigt och samtidigt dekadent.

Vad som häder sedan? Spoilerdebatterna går ofta heta på TVdags-redaktionen så att ens hinta om »det där som hände« i andra säsongens första avsnitt av House of Cards kan leda till internt ramaskri. Men jag ska vara försiktig. Säsongen fokuserar i stort på Kina och problemet (Franks problem) med att Raymond Tusk har direkttelefon till USA:s president. Vi får som vanligt se Frank jobba bakom kulisserna för att få den whip som han vill ha i stället för att välja någon av dem som presidenten tänkt sig. Vi får följa reportrarna på sitt omöjliga uppdrag och vi som är mer vana vid att se reportrar som lyckas med att fälla presidenter och andra makthavare i yrkesromantiska portätt får oss en funderare på om det verkligen är skjutjärnsreportrar vi vill bli. Vi får också följa Claire mer än i säsong 1. Bra! Freddy (Reg E. Cathey) får oväntat stor plats och jag älskar det. Vi var tvungna att pausa i tittandet för att besöka lokala revbensspjällshaket. För revbensspjäll blir det även i denna säsong av House of Cards.

Hela situationen med Netflix vs HBO:s stora affischnamn och premiärer påminner mig om 1990-talets konsolkrig mellan Nintendo och SEGA (Team Nintendo). Då tog jag ledigt för att köpa en Super Nintendo-konsol på releasedagen, i går tog jag ledigt för att kunna bulktitta (hitta på ett bättre svenskt ord någon, jag vill helst inte vänja mig vid »binge-titta«) på säsong 2 av House of Cards. Populärkulturen tar ofta oväntade vändningar, här i form av att USA:s president ber folk på Twitter att inte spoliera handlingen i säsong 2. Det känns framtidsmässigt och samtidigt dekadent. Att dessutom Kevin Spacey retweetar med ett svar, så att verkligenhet och fiktion sammanflätas (Visst hade man velat att Spacey undertecknade med -FU?). Ja, då kan det nästan inte bli bättre.Spaceys tweet

Nu – de sista fyra avsnitten; sen – en lång väntan på säsong 3.

Rolig detalj: Jodie Foster har regisserat ett avsnitt.

House of Cards säsong 1 och 2 finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel