Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

Golden Globes, Emmys, Oscars… På 1990-talet när jag var min mesta filmfantast följde jag prisceremonierna slaviskt, även om Oscarsnomineringarna redan 1992 gjorde mig otroligt besviken när endast Robin Williams blev nominerad för Fisher King, inte Jeff Bridges. Båda hade Golden Globe-nomineringar, men inte otippat blev den med den mer skruvade rollen belönad.

Det dröjde ganska många år innan resten av filmvärlden verkade fatta vilken förträfflig skådespelare Jeff Bridges faktiskt är – det behövdes en ikonisk karaktär i en film av bröderna Coen.

Intresset för dessa galor och prisutdelningar har svalnat ordentligt med åren. Tv-intresset har tagit över från filmintresset och det finns så mycket bra, men sällan uppmärksammas det jag tycker är mästerligt och oftast är det samma vinnare år efter år. Golden Globes-röstarna verkar generellt ha något bredare synfält än Emmy-röstarna dock och i år efter den makalösa sjätte säsongen fick The Americans en ytterst välförtjänt vinst första gången den nominerades som bästa drama.

Det dröjde ganska många år innan resten av filmvärlden verkade fatta vilken förträfflig skådespelare Jeff Bridges faktiskt är – det behövdes en ikonisk karaktär i en film av bröderna Coen – men nu har ju i alla fall poletten trillat ner ordentligt. På årets Globe-gala tilldelades således Bridges Cecil B. DeMilles-priset för »outstanding contributions to the world of entertainment«.  Här minns jag tio Brigdes-filmer – några tillhör mina absoluta favoritfilmer – jag njutit så av.

The Fabulous Baker Boys (1989)

fabulous bakerBridges var redan på 1980-talet min favoritskådespelare. Trots att jag knappt slutat gymnasiet relaterade jag fullständigt till den vilsna, ensamma själen i Steve Kloves The Fabulous Baker Boys, som var rädd för att försöka nå sina drömmar. Sen är han ju så ytterst läcker och scenerna mellan honom och Michelle Pfeiffer är elektriska (och ja, hon vann faktiskt just en Golden Globe för sin roll som sångerskan Susie Diamond) och de med brodern Beau både roliga och gripande. Filmen är min absoluta favoritfilm alla kategorier, perfekt från start till slut.

The Fisher King (1991)

The-Fisher-KingTerry Gilliams Fisher King är min andra favoritfilm alla kategorier, så fängslande, originell och existensiell. Helt omöjligt att inte le brett med tårarna i ögonen under den klassiska ligga-på-gräset scenen på slutet. Jag var redan ett fan, men den här filmen försäkrade mig om att han utöver att som sagt vara ursnygg är den den mest fantastiska skådespelaren.

See You In the Morning (1989)

SEE YOU IN THE MORNING, Heather Lilly, Lukas Haas, Alice Krige, Jeff Bridges, Macaulay Culkin, Drew Barrymore, 1989Redan på den här tiden gillade jag relations- och äktenskapsdramer. I Alan J Pakulas See You in the Morning är Larry (Bridges) skild från Jo (Farah Fawcett) och flyttar in med Beth (Alice Krige). En scen som dröjt sig kvar är Larry som ensam vid sitt skrivbord med hunden som tittar lömskt på honom uppgivet konstaterar: »I know. This is not my house, those are not my kids, and you… are not my dog.«

The Door in the Floor (2004)

Door in the floor 2
Ytterligare ett äktenskapsdrama, Todd Williams The Door in the Floor är ett riktigt sorgligt sådant. Bridges och Kim Basinger är avskalat strålande tillsammans med lilla Elle Fanning.

The Big Lebowski (1998)

LebowskiDet finns inte så mycket mer att säga om The Dude. Bröderna Coen hittade precis rätt skådespelare för rollen.

Nadine (1987)

NadineRobert Bentons Nadine är inte världens mest lyckade actionkomedi, men Bridges och Kim Basinger är onekligen charmiga som det separerade, gnabbandes äkta paret som försöker hålla sig vid liv när de hamnar mitt i en mordhistoria efter att han lovat hjälpa henne få tillbaka några fotografier hon önskar att hon aldrig låtit tas.

Thunderbolt and Lightfoot (1974)

Thunderbolt and Lightfoot 2
Michael Ciminos Thunderbolt and Lightfoot är en kombinerad road movie, buddy film, heist movie. Det är 1970-tal och det är Bridges och Eastwood.

Crazy Heart (2009)

crazy-heart-soundtrack
För Scott Coopers country-drama fick äntligen fick Bridges den Oscar han borde fått för Fisher King. Om man nu bryr sig priser och sånt. Och så fick han sjunga igen på film.

Jagged Edge (1985)

Jagged Edge
Richard Marquand och Joe Eszterhas Jagged Edge är en spännande rättegångsthriller där det är omöjligt att läsa Bridges karaktär. Glenn Close, Robert Loggia och Peter Coyote gör inte filmen sämre. Det var en sån där film som alltid gick på någon tv-kanal nån sen kväll eller natt på 1990-talet.

Fearless (1993)

Fearless 2
Peter Weirs Fearless må inte heller vara en perfekt film, men jag såg allt med Jeff Bridges på den här tiden och scenerna med Rosie Perez minns jag som fantastiskt gripande. Det var första gången jag fick upp ögonen för Benicio del Toro.

Den Bridges film jag gillar absolut minst? Against All Odds. Hjälp, vilken hemsk film! Bridges och Rachel Ward har sådan icke-kemi att det gör ont att titta på dem.

Sen får jag erkänna att jag inte sett många av hans filmer de senaste 10–15 åren (jag kollar bara på serier), så shoot vilka är bäst? True Grit, Hell or High Water, The Giver?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020
Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

10 maj, 2020
Säsongspremiär

Jen & Judy är tillbaka i Netflix snärjigt skruvade Dead To Me

8 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel