TVdags snackar & tippar VM

Fotbolls-VM i dag: Sticker Colombias Rodriguez hål på brasseballongen?

Frankrike–Tyskland (SVT2 kl 18)

Anders Landén: Frankrike lyckades slå Nigeria med 2–0 i åttondelsfinalen. Men det satt ganska långt inne. Pgoba gjorde 1–0 med tio minuter kvar och 2–0 kom på övertid.
Mattias Dahlström: Frankrike visade upp en tendens som jag tycker gäller för alla kvarvarande lag, utom möjligen Belgien: sprudlande offensiv, men en hel del enkla misstag bakåt. Hade de mött ett bättre lag än Nigeria hade de kanske straffats hårdare. Det finns liksom inget lag som tar sig fram särskilt kontrollerat. Det ska man kanske inte göra i VM-slutspel å andra sidan.
Anders Landén: Den här anfallslustan har ju gjort det här till det roligaste VM:et på hur länge som helst.
Mattias Dahlström: Absolut. Hellre det än gnetspel. Jag är bara förvånad att inget lag riktigt får defensiven att stämma.

Deschamps fortsätter att mixtra med både Benzema och Giroud igen. Frankrike förlorar femton-tjugo procent på Benzema när han inte får gå ensam centralt.

Anders Landén: De »stora« lagen har dominerat och blivit tunga på slutet i matcherna. När uppstickarnas mittfält har gått in i väggen. Men med bra utdelning i första halvlek hade flera av de här matcherna kunnat slutat på ett annat sätt.
Mattias Dahlström: Flera av de mindre lagen har haft gott om chanser, men de måste ju ta dem också.
När det gäller Frankrike: Deschamps fortsätter att mixtra med sitt lag. Senast körde han både Benzema och Giroud igen. Jag vet inte om det är optimalt. Det känns som om Frankrike förlorar 15–20 procent på Benzema när han inte får gå ensam centralt.
Anders Landén: Benzema nådde inte upp i tidigare nivå. Kanske är det nu dags för Dechamps att hitta en elva han kör på? I de här matcherna lär det ge trygghet att veta huruvida man är aktuell för startelvan eller inte.
Mattias Dahlström: Det är svårt läge för Deschamps. Giroud erbjuder andra saker än Benzema i huvud- och länkspelet, men om hans närvaro sänker Benzema är det kanske ändå bättre att offra Giroud för en tydligare kantspelare som Griezmann? Tror det kanske funkar bättre mot Tyskland också.
Anders Landén: Valbuena visade att han ska spela.
Mattias Dahlström: Kanske Frankrikes bästa spelare så här långt, tillsammans med Benzema. Det är ju han som har alla nycklar i offensiven. Frankrike blir väldigt mycket mer lättläst utan honom.
Anders Landén: Mot Tyskland skulle jag satsa allt på speed. Var en riktig rysare varje gång Algeriet kom i fart mot den där backlinjen i åttondelsfinalen.
Mattias Dahlström: Jag håller med om farten. Särskilt på vänstersidan mot Mertesacker och vem som nu kommer att spela högerback. Blir tyvärr inte Lahm som Jogi Löw tänker fortsätta köra som defensiv mittfältare.
Anders Landén: Med tanke på hur det såg ut mot Algeriet vore Lahm den enda rätta medicinen för backlinjen. Mertesacker hade inte sin bästa dag på jobbet. Det gick trögt och uppspelen är ju inte hans starkaste sida.
Vet inte hur många gånger Neuer var ute och agerade libero också? Han lyckades på något sätt klara varje situation, men flera gånger kändes det som att han skulle hamna på mellis. Än så länge får vi hylla hans spelsinne. Hoppas vi gör det efter den här matchen också.
Mattias Dahlström: Neuer låg farligt nära ett misstag hela tiden. Även om felet lika mycket var mittbackarnas. Där har Frankrike en jättechans: att trä in bollar bakom backlinjen. Griezmann och Benzema är ju definitivt snabbare än tyskarnas mittbackar. Och Matuidi kan ju hota bakifrån också.
Anders Landén: Thomas Müller som jag tidigare berömt för hans effektivitet var inte lika lyckosam i förra matchen. Innan Algeriet-matchen var han 60-procentig. Efter den matchen 30-procentig.
Om Löw inte åtgärdar problemen med backlinjen, även om det så klart är en bonus att Hummels verkar hinna bli klar för spel, är det risk att det här blir Tysklands sista match i slutspelet. Jag tror inte att Frankrike går mållösa med de möjligheterna.
Mattias Dahlström: Det bästa för Tyskland vore kanske att ta hem laget lite och inte ge Frankrike ytorna? Fast det ligger inte riktigt för Löw, tror jag.
Anders Landén: Vilka vill du se i en semifinal?
Mattias Dahlström: Det är svårt med sympatierna i den här kvarten. Frankrikes 98-lag är förmodligen ett av de fotbollslag jag tyckt allra mest om genom alla tider och årets les bleus är ju också väldigt älskvärt, eftersom det varit en total kontrast mot senare års bedrövliga franska landslag. Samtidigt har ju Tysklands Löw spelat fantastiskt ända sedan hemma-VM och verkligen tjänat ihop till en stor framgång nu.
Båda lagen har ju bitvis spelat väldigt fin fotboll också i den här turneringen.
Anders Landén: Det känns som att Löw tror för mycket på sin idé för att ändra tyvärr. Jag blev faktiskt lite besviken på tyskarna förra matchen. Mittfältet motsvarade inte mina förväntningar. Özil ser tunn ut, verkar ganska ointresserad och är väldigt rapsodisk med kvalitet. Götze spelar mest för sin egen skull. Schweinsteiger var övertänd för att bevisa sin plats i laget. Det var först när Khedira kom in som mittfältet blev något. Özil blev bättre då också.
Mattias Dahlström: Khedira är ju mer hotande i djupled än någon av de andra centrala mittfältarna. Han borde få chansen igen, men, som sagt, Löw verkar hålla fast vid Lahm och då finns det nog ingen plats för den gode Sami.
Hur känner du för semin? Vilka vill du se där?
Anders Landén: Jag har under de två senaste mästerskapen satt Tyskland som vinnare och hoppas nu också. Tycker dock att denna upplaga ser sämre ut än de två tidigare (trots nästan samma lag). Men det här är väl nästan sista chansen. Tror att Löw får gå om han inte vinner nu. Så jag säger Tyskland med hjärtat. Men, jag vet inte riktigt om jag tror på det. Jag säger 3–2 till Tyskland. Förlängning nu också.
Mattias Dahlström: Mitt hjärta säger Frankrike, jag har verkligen gillat det här laget, men hjärnan säger Tyskland. Det känns som att Frankrike inte riktigt har testats förrän nu och jag tror att den franska backlinjen trots allt är darrigare än Tysklands och att det fäller avgörandet. 2–1 till Tyskland.

Brasilien–Colombia (TV4 kl 22)

Anders Landén: Här slår våra hjärtan lika tror jag. Colombia är ju ett av de få lag som övertygat rejält. Och vilket VM James Rodriques har. Första målet senast var det inte något fel på.
Mattias Dahlström: Makalös spelare i ett lag jag är fullständigt upp över öronen kär i. Det där målet var ju ett under av balans: nedtagningen, pendelrörelsen, volleyträffen.
Anders Landén: Ja, för mig är det okej om brassarna åker nu. Värdnationen ska ju gå långt, men jag vill se mer av Colombia.

Otroligt att Yepes och Zapata hållit den här nivån med tanke på hur mediokra de varit i Serie A. Men om Brasilien bara har Neymar som hot kan Colombia klara det.

Mattias Dahlström: Där är vi helt eniga. Kan de verkligen slå Brasilien? Med Yepes och Zapata som mittlås?
Anders Landén: Det är frågan. Yepes är fin! Zapata också. Brasilien har kvar sina anfallsproblem. Jag tror faktiskt att Neymar eller Rodriquez kommer vinna den här matchen och därmed bli VM-kung.
Mattias Dahlström: Helt otroligt att Yepes och Zapata hållit den nivån de har gjort här, med tanke på hur mediokra de har sett ut i Serie A. Å andra sidan: om Brasilien bara har Neymar som hot, och det är ju så det sett ut hittills, så kan Colombia mycket väl klara skivan.
Anders Landén: Jag tror att Fred har någon form av identitetskris. Men kanske har han hittat hem nu? Det skulle i sådant fall kunna hjälpa Brasilien om han fokuserade på fotbollen i stället. Så här har det sett ut under VM:

10531260_10154373949730533_805081814_n

Helt rimlig premiärrakning mot Kroatien.

10501498_10154373951040533_2075406445_n

Lastbilsmusche mot Kamerun.

10526520_10154373951855533_1349933675_o

Super-Mario mot Chile. Sist man såg Super Mario-mustaschen i ett VM-slutspel slutade det i fiasko:

10517125_10154373967240533_1630718029_n

Mattias Dahlström: Kanske känner Fred att han måste ändra utseendet eftersom han ser oförändrat usel ut i spelet?
Anders Landén: Just det. Nytt utseende, ny chans. Jo som kom in mot Chile var ju om möjligt än blekare.
Mattias Dahlström: Frågan är hur brassarna reagerar på matchen mot Chile. Blir det en väckarklocka? För vad de presterade där kommer ju inte räcka mot ett ännu vassare Colombia.
Anders Landén: Det är väl inget snack om att Brasilien är ett bra lag. Det är bara att Colombia varit så otroligt bra.
Mattias Dahlström: Brasiliens försvarsspel har varit väldigt mycket över min förväntan. Scolari har styrt upp det bra. Men anfallsidén är fortfarande att Neymar får överkompensera för en oduglig Fred och en likblek Hulk. Vilket räcker ganska långt i och för sig.
Även om också Rodriguez fått bära mycket av anfallsspelet i Colombia, så känns det som att hela laget fungerar på ett annat sätt än i Brasilien, som mer har fått förlita sig på enstaka spelares briljans.
Anders Landén: Det går rykten om att att Scolari som resultat av Luiz Gustavos avstäning funderar på att överge nuvarande spelsystem och köra 3-5-2. Det var lite disciplinära ärenden i samband med Chile-matchen. Presschefen Rodriga Paiva är avstängd sedan han slagits med Pinilla i halvtid. Fred utreds för en lavett mot Gary Medel.
Och det är väl som du skriver. Colombia verkar vara i balans. Brasilien lite stressat.
Brasiliens invånare har varit oroliga över andelen gråt hos spelarna så nu har en chefspsykolog med två assistenter kallats in skriver svenskafans.com.
Mattias Dahlström: Vad är faran i några tårar? Ibland är fotbollen så dummacho bara.
3-5-2 låter som en ganska bra idé. Kan väl lösgöra offensivlustan hos Alves och Marcelo och kanske få i gång Hulk i en mer central roll också.
Anders Landén: Chefspsykolog Regina Brandao förnekar dock krismöten. Besöket var planerat sedan länge. Hon har också kontakt med spelarna dagligen via Whats App.
Hulk har varit blek. Men vi ska också komma ihåg att han faktiskt gjorde ett mål mot Chile som blev bortdömt högst tveksamt.
Jag tror att den här matchen går till förlängning och straffar också. Oklart vem som vinner. Men ja, Brasilien igen då.
Mattias Dahlström: Vore ju typiskt. Jag tror brassarnas försvar blir avgörande. De vinner med 2–1 efter ett förlösande Neymar-mål i förlängningen. Men jag har nog aldrig mer önskat att jag har fel.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel