TVdags snackar & tippar VM

Fotbolls-VM i dag: Kan Sneijder öppna upp överraskningslaget Costa Ricas försvar?

Argentina–Belgien (TV4 kl 18)

Anders Landén: Jag är född 1982. Så jag har inga minnen från semifinalen mellan Argentina–Belgien fyra år senare. Men var det månne din första VM- turnering?
Mattias Dahlström: Mycket riktigt, även om jag kanske såg något av 1982-VM har jag inga särskilda minnen av det. Inte som från 1986 i Mexiko. Belgien var bra då (också), minns framför allt målvakten Pfaff. Och Maradona, förlåt, Argentina menar jag, var ju strålande.
Anders Landén: Kommer Messi kunna straffa Belgien på samma sätt som Maradona gjorde?
Mattias Dahlström: Jag tror Messi kan straffa Belgien, men jag tror Hazard och de andra kan straffa det anarkistiska Argentina också. Kanske ännu mer än de har gjort med andra lag de mött i den här turneringen, som backat hem och krympt ytor.

För tredje VM:et på raken hör man att nästa gång kommer lag från nya regioner att ta över… Jag undrar när de kommer ikapp och vad som gör att det alltid skjuts fyra år framåt i tiden?

Anders Landén: Hazard – det moderna Belgiens Jan Ceulemans? Kanske inte ändå. Jag tycker Belgien var starka som lyckades ta segern mot USA. De visade vilken bredd de har och kanske, kanske fick de i gång Lukaku också. Mirallas gjorde ett mycket starkt inhopp på kanten och – precis som du sa sist – där kommer han mycket mer till sin rätt.
Mattias Dahlström: Lukaku såg revanschsugen ut och Belgien fick för första gången under den här turneringen verkligen fart på anfallsspelet. Mirallas var en energiinjektion, Witsel tog tag i spelet och Hazard var så bra som man vill att han ska vara.
Mot Argentina slipper Belgien för första gången vara favoriter också. De kan låta Argentina föra spelet och gå på kontring, vilket borde gynna Hazard, De Bruyne och Mirallas eller Mertens.
Samtidigt tycker jag matchen mot USA visar att Belgien också är lite skört defensivt. USA kunde ganska enkelt spela sig igenom mittfältet och hitta luckor utanför belgarnas defensiva mittfältare.
Anders Landén: Belgien har ett väldigt starkt lag, flera lagdelar känns lika eller starkare än Argentinas. Mittfältskampen blir väldigt spännande – det är mycket upp till Messi.
Mattias Dahlström: Belgien håller ihop i alla fall, Argentina känns som ett lag i två halvor: fyra till sex spelare som anfaller, beroende på om ytterbackarna följer med upp, fem till sex spelare som försvara.
Apropå ytterbackar tyckte jag det märktes mot USA att Belgien spelar med mittbackar på ytterbackspositionerna. De känns ovana i de offensiva lägena, även om Vertonghen spelat en del på kanten i Tottenham.
Anders Landén: Båda lagen släpper till mycket bakåt – Argentina var till sist bara en stolpträff från straffläggning och Belgien en frisparksvariant. Men som vi konstaterade tidigare: VM 2014 är det full gas framåt! Och både USA och Schweiz var bra. Men slutspelet har visat att de med mest tyngd och bredast trupp står som vinnare i slutet av matcherna.
Mattias Dahlström: Argentina behöver fortfarande få i gång ytterligare någon spelare i sin offensiva kvartett. Messi och Di Maria har varit lysande, men man väntar ju fortfarande på att någon av de övriga att ta sista steget.
Anders Landén: Tycker dock att det blev lite mer fart med Lavezzi. Men de är fortfarande så beroende av att Messi gör något spektakulärt – Schweiz lyckades stänga ner honom i 118 minuter, sen kom passningen till Di Marias mål.
Kan man inte separera Argentina ytterligare: de offensiva delarna, anfall samt Di Maria och Messi, verkar inte alltid följa samma plan.
Mattias Dahlström: Argentina verkar rent allmänt inte ha något riktigt grundspel, de bara räknar med något magiskt trick från de offensiva kanonerna. Och så kommer Rojo då och då på överlappning på vänsterkanten. Det finns ingen riktig metodik.
Anders Landén: Rojo kommer att saknas mot Belgien. Han drog på sig en varning mot Schweiz och är avstängd.
Kommer ersättaren fylla på i samma utsträckning?
Mattias Dahlström: Sabella satte ju in Basanta som ersättare för Rojo i förlängningen mot Schweiz, antagligen för att ge honom lite speltid inför kvarten, men det var svårt att bedöma honom utifrån det. Och jag har inte sett något av Monterrey, där han spelar, heller.
Men det känns som en försvagning. Basanta har ju ganska få landskamper på kontot också. Belgien lär ju sätta särskild press där.
Anders Landén: Läge att göra en Belgien och säkra upp med mittback: in med Demichelis!!!!
Mattias Dahlström: Lösningen på allt.
Anders Landén. Har läst i sociala medier efter Belgien-matchen att USA snart är bäst i världen (ofta redan om fyra år). Fredrik Wikingsson twittrade bland annat: »OM FYRA ÅR KOMMER UNDERDOGSEN IKAPP OCH FÖRBI. Jag har redan köpt flygbiljett. Då ryker alla gamla runkländer«.
Är detta tredje mästerskapet på raken som man hör att lag från regioner med mindre fotbollshistorik ska ta över? Afrikanska lag tar över, Asiatiska lag tar över, USA tar över! Jag undrar när de kommer ikapp och vad som gör att det alltid skjuts fyra år framåt i tiden?
Mattias Dahlström: USA behöver utveckla den egna ligan, tror jag, för att ta nästa steg. Framför allt spela fler matcher under säsongen.
Jag tror också att USA måste höja sig på individuell nivå. Klinsmann har gjort ett fantastiskt jobb med kollektivet USA, men för att gå riktigt långt behöver man spelare som avgör matcher på egen handUSA har ingen Messi, Ronaldo, Rodriguez eller Benzema.
Vad de har visat är att man kommer väldigt långt på fysik, smarta spelare och taktisk skicklighet, men inte hela vägen.
Anders Landén: De kommer närmare, så är det. USA har väl flest antal licenserade spelare i världen? Men de behöver som du säger få fler spelare som blir stjärnor i toppklubbar också (och senare kommer hem som ambassadörer).
Mattias Dahlström: Antingen fler spelare i Europa eller, som sagt, höja klassen på MLS, Det finns självklart en enorm potential i ett land som USA, men traditionens makt är fortfarande stor. Även om fotbollen växer är den fortfarande långtifrån störst i landet och ute i världen behöver nog fler klubbar få upp ögonen för amerikanska spelare.
Folk som ropar om att USA kommer ta över fotbollsvärlden efter en efter förutsättningarna hyfsad åttondelsfinal mot ett ungt och orutinerat Belgien ska kanske också ta in Tysklandsmatchen i beräkningen. Där såg man att det saknas en del fortfarande.
Anders Landén. Fotbollen går alltid framåt överallt – den kommer fortsätta utvecklas även i de bästa länderna. Men trots det har väl det här VM:et bevisat att det blir jämnare och jämnare. Costa Rica är i kvartsfinal. Grekland, Algeriet, Schweiz, Nigeria skulle lika gärna kunnat vara där.
Frågan är bara när »om fyra år« blir verklighet? När kommer ett av de här överraskningslagen att vinna hela kalaset?
Mattias Dahlström: Det finns alltid överraskningslag, vi firar ju 20-årsjubielum av ett svenskt VM-brons i år liksom, men jag tror de länder som  verkligen ska kunna utmana kommer vara sådana som USA eller Ryssland. I alla fall över en längre tid. Mindre länder som Sverige eller Belgien kan få fram en sanslös generation – och bra lottning, i Sveriges fall – då och då. Ryssland, USA eller varför inte Nigeria kan få det mer konsekvent och på så sätt kanske ruska om i toppen under längre perioder.
Anders Landén: Det brukar ganska ofta vara ett av fyra lag i semifinalerna som är »överraskande«. Är väl dock inget som gått hela vägen? För att koppla ihop med den här matchen. Traditionens makt är, tyvärr, väldigt stor i fotboll. Argentina vinner. Fråga mig inte hur det kommer att se ut. 2–1.
Mattias Dahlström: Innan turneringen började trodde jag på Argentina som vinnare och jag får väl stå fast vid det, även om jag tvivlar mer och mer. Tror på 3–2.

Holland–Costa Rica (SVT1 kl 22)

Anders Landén: Holland vände underläge 0–1 under sista minuterna mot Mexiko och ställs mot Costa Rica. Kan de sistnämnda fortsätta skrälla?
Mattias Dahlström: Kanske, och det vore fantastiskt kul, men tveksamt. Mot Grekland såg det ut som att bensinen börjar ta slut för Costa Rica nu.
Anders Landén: Grekland var bra! Konstig fokus innan straffläggningen bara. Tränaren snackade upp sig på läktaren. Inte så psykologiskt smart inför ett nervdrama.
Mattias Dahlström: Skulle Costa Rica baxa den här matchen till en straffläggning tror jag de vinner. Det var länge sedan jag så så säkra elvametersskyttar.
Men jag tror ju inte det går så långt. Även om de tagit tunga skalper på vägen så är ett Holland med Robben och Van Persie i hyperform en annan sak än ett Italien med en lynnig Balotelli, ett Uruguay utan Suarez eller ett ovanligt ödmjukt England med en ifrågasatt Rooney.

Skulle Costa Rica baxa den här matchen till en straffläggning tror jag de vinner. Det var länge sedan jag så så säkra elvametersskyttar.

Anders Landén. Jag har hela tiden gissat att Costa Rica ska åka ur. Fortsätter med det. Holland är för starka offensivt.
Robben ökade inte på charmtrollspoängen direkt. Mycket tveksam straff. Men det lär han dock strunta i.
Mattias Dahlström: Nej, Robben är svår att gilla utan förbehåll. Han skulle nog ha straffen, men sättet han överdriver på – inte snyggt.
Anders Landén: Jag såg den matchen med Costa Rica-anhängare. Jag tyckte nog straff, men de var övertygade om filmning.
Nåja. Holland är i kvartsfinal och är nog ganska nöjda med lottningen. Kul att »gamle« Sneijder (30 år) fick göra mål. Gillar honom fortfarande väldigt mycket fortfarande – även om han inte är lika utomjordiskt bra längre.
Mattias Dahlström: Van Gaal har ju mer eller mindre »mobbat« Sneijder i form och inför turneringen påpekat att den forne världsspelaren har gått ned sig och spelar i turkiska ligan och kanske inte ska ha den självklara startplatsen längre. Lite effekt verkar det ändå ha gett. Sneijder håller kanske inte i 2010-klass, men han har varit bättre än man trott. Och det är ju en gudabenådad spelare i grund och botten.
Anders Landén: Läste någon gång i början av Rooneys karriär om forskning att fotbollsspelare max har åtta års fotboll på absolut toppnivå (beviscase: Michael Owens genombrott vid 17 års ålder och passerad topp vid relativt tidig ålder).
Samtidigt är ju 30 ingen ålder. Och jag tror inte på det alla gånger (Zlatan!). Men i fallet Sneijder finns det kanske ett uns av sanning. Han slog tidigt. Han är verkligen inte lika bra som året då han vann Champions League åt Inter. Sneijder har absolut varit en av 00-talets största. Eller i alla fall viktigaste.
Mattias Dahlström: Han kan få en väldigt viktig roll i den här matchen också. Costa Rica kommer väl förmodligen försöka täppa till bakåt och minimera ytorna för van Persie och Robben, det blir Sneijders uppgift att trots det hitta insticken i straffområdet eller skjuta utifrån.
Jag tror att det finns risk för att det blir spel mot ett mål.
Anders Landén: Jag tror inte att Costa Rica orkar stå emot här. 3–0 till Holland. Och det ger en spännande semifinal i ett klassiskt fotbollsmöte Argentina–Holland. Har de mötts sen finalen 1978?
Mattias Dahlström: Kvartsfinalen 1998! Med ett mål av Kluivert efter en underbar nickpass av Bergkamp, en kvittering av lille vänstersnidaren Claudio Lopez och, som grädde på moset, ett klassiskt avslutande matchvinnarmål av en obeskrivligt bra Bergkamp.

Jag tror vi får se en repris på det mötet här (om Argentina klarar av Belgien, vilket är lättare sagt än gjort). Costa RIca har gjort en alldeles strålande turnering, men man såg som sagt trötthetstecken mot Grekland och Holland har en för vass offensiv för att Costa Rica ska orka hålla emot. 2–0.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel