TVdags snackar & tippar VM

Fotbolls-VM i dag: Hjälper Löw & Klinsmann varandra till slutspel?

Portugal–Ghana (SVT2 kl 18)

Anders Landén: Portugal skakade liv i sig själva och den här gruppen i matchens sista anfall mot USA. De har dock en lång väg kvar att vandra för att lyckas knipa den andra slutspelsplatsen. Ghana måste besegras med några måls marginal samtidigt som USA förlorar mot Tyskland med några måls marginal.
Mattias Dahlström: Inget av det är omöjligt, men att båda sakerna ska hända samtidigt håller jag ändå som osannolikt.
Anders Landén: Ja, men du var rätt ute med din Ronaldo-vibb. Jag tror på dig nu också. Ändå starkt av Portugal att resa sig efter Tysklandsmatchen och med så många spelare borta.
Mattias Dahlström: Och i det skedet av matchen också. Moral.

Målskillnaden tvingar Portugal framåt. Det borde öppna för Ghanas snabba kanter.

Anders Landén: Ghana gjorde en otroligt bra match mot Tyskland och höll på att rubba dem. På slutet var dock laget riktigt slutkört – hade matchen pågått fem minuter till tror jag Tyskland hade vänt.
Ghana har samma utgångsläge som Portugal men behöver inte tänka så mycket på målskillnaden. Om de vinner och USA förlorar, med något mer än ett måls marginal i någon av matcherna, så är laget vidare.
Mattias Dahlström: Den där första förlusten mot USA var väldigt kostsam. Särskilt som de var på väg att vända matchen.
Anders Landén: Ja, den var smärtsam. Det blir dock en väldigt rolig sista omgång att titta på. Kan bli riktigt svängigt om det fortfarande är oavgjort i slutet av matchen.
Mattias Dahlström: Kändes som en av de roligaste grupperna på förhand och har visat sig vara det i praktiken också.
Anders Landén: Jag fortsätter att tippa emot Portugal. Deras negativa målskillnad straffar sig. Ghana vinner med 4–2.
Mattias Dahlström: Just målskillnaden tvingar Portugal framåt. Det borde öppna för Ghanas snabba kanter. Jag tror dock på färre mål. 2–1 till Ghana. Då tippar jag lite med hjärtat också.
För innerst inne tror jag ändå Portugal är ett mer homogent lag.

USA–Tyskland (Kunskapskanalen kl 18)

Anders Landén: Om vi pratade om en osannolik utveckling kring de andra två lagen ska det ju till ett smärre mirakel för att Tyskland inte ska gå vidare. Förlust mot USA och att de tappar +4 i målskillnad. Den stora frågan här är väl i stället om Klinsmann kan förhandla fram ett due-due med före detta kollegan Jogi Löw.
Mattias Dahlström: Ett oavgjort resultat skulle inte göra ont för något av lagen. Och jag lutar lite åt det också.

Ghana lokaliserade de få punkter där man kan såra det tyska laget: Lahm i en fortfarande ovan roll och Höwedes och övriga backlinjens långsamhet. Andra lag inklusive USA lär specialstudera den matchen.

Anders Landén: Då är båda vidare. Tyskland får vinna gruppen och USA ställs mest troligt mot Belgien. Jag tycker att det är fair enough.
Mattias Dahlström: Jag tycker ändå det var intressant att Ghana lokaliserat de få punkter där man kan såra det tyska laget: Lahm i en fortfarande ovan roll och Höwedes och den övriga backlinjens långsamhet. Andra lag inklusive USA lär nog specialstudera den matchen.
Anders Landén: Ghana gjorde det bra. Synd bara att de inte orkade stå emot. Tyskland har sina svagheter. Tror att ändå att det är svårt för de flesta lag att stå emot. Sån jäkla tyngd när de trycker på.
Mattias Dahlström: Lite osäker på om just USA har spelarna som kan straffa Tyskland dock, det där mittfältet är väldigt stabbigt, men ett kryss kan de definitivt kämpa sig till. Eftersom det passar Tyskland så väldigt bra också. Jag säger 1–1.
Anders Landén: Tror på 2–2. USA kvitterar i slutskedet av matchen. Det kommer bli en legendarisk TV-puckshög på mittplan.

Sydkorea–Belgien (TV4 kl 22)

Anders Landén: Belgien är vidare men har inte övertygat i de två första matcherna. De lyckades knäcka Ryssland, men det satt långt inne. Spelarna som avgjorde mot Algeriet, Mertens och Felleini, spelade från start. Mertens var pigg och skapade en hel del i första halvlek. Vore roligt om det lossnade även för dem i sista omgången.
Mattias Dahlström: Jag undrar om inte Belgien tjänar på att det blir slutspel, i gruppen var de så favorittippade att det låste sig för dem.
I slutspelet är det bara bra lag, de slipper lite tryck i alla fall. Man får inte glömma att det i många fall fortfarande är väldigt unga spelare det handlar om.
Anders Landén: Jag hoppas det. Finns ju som vi ständigt återkommer till både kvalitet och bredd i truppen. Jag hade gärna sett dem nå åtminstone en kvartsfinal.

Origi som avgjorde mot ryssarna har varit delaktig i två av Belgiens tre mål men jag undrar om han inte bara är en otroligt jäkla bra inhoppare? Bra att slänga in mot ett försvar som börjar bli trött.

Mattias Dahlström: Apropå unga spelare undrar jag om Wilmots vågar peta Lukaku och spela den speedigare Origi från start här.
Anders Landén: Origi som avgjorde mot ryssarna har varit delaktig i två av Belgiens tre mål så här långt. Men jag undrar om han inte bara är en otroligt jäkla bra inhoppare? Han är ganska bra att slänga in mot ett försvar som börjar bli trött. Men visst, i den här matchen skulle han ju kunna få chansen. De behöver dock få i gång Lukaku. Tycker inte att han varit strålande hittills.
Mattias Dahlström: Lukaku har varit iskall än så länge – och, som sagt, Belgien skulle behöva honom i senare, tuffare matcher.
Anders Landén: Sydkorea har en mikroskopisk chans men jag tror att spelarna redan riktat in sig på semester. Det ska bli otroligt roligt att se Belgien i slutspelet. Varken Portugal, Ghana eller USA känns som en rolig motståndare. De måste upp ett par klasser om de ska gå längre i turneringen. Sydkorea är fina, men det här var inte deras mästerskap.
Mattias Dahlström: Det var inte Asiens VM överhuvudtaget. Inget lag från kontinenten nådde slutspel. Eter VM i Japan/Sydkorea trodde jag att vi skulle få se ett ökat inflytande för asiatiska lag, den här turneringen känns som (ännu) ett steg bakåt.
Anders Landén: Här tror jag på en transportsträcka. 2–0 och Lukaku får äntligen göra mål. Det ska bli spännande att få återkomma till Belgien i nästa omgång. Tror du det lossnar för dem redan här?
Mattias Dahlström: Lite grann i alla fall. 2–0 låter bra. En mer komfortabel seger än i de tidigare matcherna tror jag också.

Algeriet–Ryssland (TV12 kl 22)

Anders Landén: Överraskningen och nya favoritlaget Algeriet bör nå andra omgången om de klarar ett kryss mot Ryssland. Ryssland måste alltså anfalla. Är de kapabla till det? De åkte på en otroligt tung uddamålsförlust mot Belgien. Capello var på väg att gneta till sig den poäng han var ute efter.
Mattias Dahlström: Det enda jag faktiskt bryr mig om i grupp G är att Capellos bedövande tråkiga Ryssland åker ur. Hur det sker eller hur det ser ut bryr jag mig inte så mycket om, bara Capellos riskminimerande faktiskt straffar sig.
Anders Landén: Men är du inte förtjust över att han nästan återigen lyckats med sin ultradefensiv?

Capello måste ju ligga vaken i våndor. Ryssland måste vinna med två för att gå om Algeriet. Hur ska det gå till?

Mattias Dahlström: Jag gillar ju egentligen alla tränare med en väldigt tydlig spelidé, men Capellos känns så gammal och trött. Bara destruktiv och cynisk, i ett mästerskap som i mångt och mycket varit raka motsatsen. Förut gav den i alla fall resultat och framgångar.
Anders Landén: Ja, Algeriet är ju helt klart roligare. Vilken anfallsstyrka de har.
Mattias Dahlström: Så snabbt och rörligt anfallsspel. Det borde ju kunna öppna upp till och med farbror Fabios försvarsmur.
Anders Landén: Capello måste ju ligga vaken i våndor. Laget måste vinna med två för att gå om Algeriet. Hur ska det gå till? Jag säger 2–1, Algeriet. Och laget går vidare och får möta Tyskland i åttondelsfinal. Det är nog lite hjärta med i det tipset också.
Mattias Dahlström: Jag tror på oavgjort. 1–1.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel