Premiär

Försvunnen flicka återvänder hem efter 13 år i nya BBC-dramat Thirteen

Ivy Moxam, 26, lyckas efter 13 års fångenskap rymma från mannen som hållit henne fånge. Medan hon var borta har livet gått vidare: Hennes föräldrar har separerat men tvingar sig nu att bo under samma tak igen för att ge Ivy en så normal hemkomst som möjligt. Hennes lillasyster har vuxit upp och förlovat sig medan Ivy på många sätt fortfarande har en 13-årings naiva syn på världen. Hennes gamla pojkvän har gift sig, något som han håller hemligt tills vidare. Medan Ivy försöker återgå till sitt gamla liv måste hon hjälpa polisen hitta sin kidnappare som rymde när han märkte att Ivy var borta.

Jodie Comer är perfekt i huvudrollen, med en blick som ständigt säger att hon tittar på något bekant från en svunnen tid.

Thirteen är onekligen ett ambitiöst drama som är värt att kolla in. Nästan alla scener där Ivy försöker återanpassa sig till världen är guld och skådespelaren Jodie Comer är perfekt i rollen med en blick som ständigt säger att hon tittar på något bekant från en svunnen tid. Även de andra skådespelarna är bra. Skaparen Marnie Dickens har sagt att hon inte vill göra en serie som är alltför mörk, och gjorde ett smart val att inte visa voyeuristiska tillbakablickar till åren då Ivy var borta, men det finns vissa brister som är svåra att bortse från. Att vi får följa polisutredningen i detalj tar fokus från Ivy och hennes familj, och mysterievinkeln är inte lika intressant som familjens känslomässiga tillstånd eller Ivys annorlunda coming-of-age-historia. Att det sedan dessutom visar sig att kidnapparen har tagit fler tjejer gör inte saken bättre.

Regissören Vanessa Caswill är ofta bra, och fångar Ivys återkomst till barndomshemmet med en perfekt, absurd känsla av något man lämnat bakom sig som plötsligt, surrealistiskt kommer in i ens liv igen, som en gammal dröm man oväntat återupplever. Men bakgrundsmusiken fläskar ofta på för stort, och en scen där allt blir för mycket för Ivy och hon rymmer hemifrån misslyckas med att fånga hennes kaotiska känslotillstånd när även Caswill fläskar på för stort med klaustrofobin.

Sedan är det förstås orättvist att döma serien för detta, men mammans – fullt förståeliga! – överbeskyddande påminner mig om en usel film på samma tema, där den överbeskyddande mamman till slut blev – ironisk twist! – sin dotters nya fångtagare när hon förbjöd dottern från att lämna sitt rum. Jag minns inte vad filmen heter, och jag önskar att jag inte blev påmind om den.

Thirteen är ambitiös nog för att förtjäna åtminstone en provtittning, men personligen tycker jag att bristerna kanske är lite för stora.

Thirteen sänds på BBC i Storbritannien. Oklart med svensk visning.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel