SVT sänder från kl 15 till midnatt

Förnuft och känsla – 5 skäl att titta på prinsbröllopet

I nio timmar sänder SVT från bröllopet mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist – nio timmar som att döma av tidigare erfarenheter kommer att bestå av tompratande hovexperter, flaggviftande barn, ändlösa dissekeringar av allt från bröllopstårta till kortegefordon, beklämmande intervjuer med väntande rojalisttanter, omtuggningar av historiska anekdoter och meningslös kungahuskuriosa och smärtsamt soliga leenden från käckt proffsiga programledare. Men. Trots denna insikt och min strikt republikanska hållning finns det en lockelse i att bänka sig framför maratonsändningen. Dessa är skälen:

1. Sagan

Det här är det närmaste vi kommer sagostoft i våra grå vardagsliv. Här får vi smygkika in i ett slags parallellt universum, även om det bara är skådespel. Några namn ur gästlistan: Baroness Sybilla von Dincklage, His Serene Highness Prince Hubertus von Hohenzollern and Her Serene Highness Princess Ute Maria von Hohenzollern, Prinsessan Désirée Friherrinna Silfverschiöld och Friherre Niclas Silfverschiöld, Greve Bertil Bernadotte af Wisborg och Grevinnan Jill Bernadotte af Wisborg, His Royal Highness Prince Leopold of Bavaria and Her Royal Highness Princess Ursula, His Highness Hereditary Prince Hubertus of Saxe-Coburg and Gotha och Hovdamen till Drottning Margrethe av Danmark Grevinnan Jytte Krag-Juel-Vind-Frijs.

2. Sprickorna

will
Hur välplanerat och välpolerat det än är så kan varken tv-produktion eller hov skydda sig från oväntade incidenter. När prins Charles gifte sig med Lady Diana sa hon hans namn i fel ordning, och i slutet av ceremonin glömde han att kyssa henne. Kanske en föraning av vad som skulle komma? Nu önskar vi förstås inte Carl Philip och Sofia några såna felsteg, men det finns alltid en blomsterflicka som har tråkigt eller en Pippa-rumpa som hamnar i fokus (really världen, really?) eller Säpotyper som joggar eller någon som snubblar eller försäger sig eller piper i förtjusning på dialekt. Kort sagt, det är människor med i den här styltiga ritualen också, och tack och lov för det.

3. Valutan

Av krasst ekonomiska skäl är det förnuftigt att titta på sändningen. Inte bara för att din tv-avgift står för produktionen, utan för att dina skattepengar fött och gött den vackre prinsen under hela hans liv. Det är med storslaget skådespel och klang och jubelfester som dessa de betalar tillbaka. Valuta för pengarna!

4. Kläderna

hatt

Brudklänningen i all ära, även de andra gästerna har makalösa kreationer på sig. Hattar! Ordenband! Medaljer och plaketter och paljetter! Sablar för bövelen!

5. Känslorna

I all överdånig prålighet och urfåniga ceremoniprocedurer är det lätt att glömma att det i centrum står två personer som har valt att sammanfläta sina liv. Ett stort beslut, en stor dag och förhoppningsvis en överenskommelse sprungen ur kärlek. Ibland kan därför några äkta känslor slå igenom och det kan bli fint på riktigt. Som när kronprins Frederik av Danmark stod och väntade på sin Mary. Se i klippet ovan hur han desperat försöker vara lika stoisk och samlad som brodern han har vid sin sida eftersom han vet att en hel nation tittar, men det är ju så förtvivlat svårt. Snyft!

Prinsbröllopet sänds i SVT med start i SVT1 lördag kl 15.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel