TVdags-krönikan, 21 maj

Flator – för viktigt och vardagligt för att bara gå på SVT Flow

I dokumentärserien Flator, som går med 10–12 minuter korta, snygga avsnitt på SVT Flow, får vi träffa sex olika Stockholmskvinnor med olika liv och drömmar och personlighet. Alla då förstås med det gemensamt att de gillar tjejer. Den är ett intressant exempel på en återkommande paradox när det handlar om HBTQ-personer, eller underrepresenterade grupper överhuvudtaget. Å ena sidan är det positivt när de får ta plats och synas i mer eller mindre neutrala sammanhang, som vanliga människor. Å andra sidan berättas det om dem just för att de är »annorlunda«, utanför normen både i verkligheten och på tv-skärmen.

Flatorna som medverkar ska inte behöva vara språkrör och representanter, men det är bra att serien pratar om frågor och problem som folk ofta inte tänker på.

De har inte fått en tv-serie för att de är dj:s eller tatuerare eller hiphopartister, de är intressanta för att de är flator. Och det kan kännas som att det befäster vad som är norm och vad som är annorlunda. Nu ska vi titta på dem. Även om det alldeles säkert också är flator som tittar på Flator – och det är lite där ytterligare ett problem uppstår.

Vem är tilltänkt målgrupp, och vem är det som egentligen tittar? SVT Flow har nog fortfarande en rätt begränsad användarskara och jag tänker att de som kanske »behöver« se Flator nog inte är de som surfar in, och antagligen inte heller de som väljer att spela i gång något avsnitt. Om det däremot gick på »teve-teve« skulle det kanske kunna göra något mer. Men det kvarstår väl som med så mycket annat att se vad SVT gör med den nya plattformen och hur etablerad och viktig den blir. (Och tanken kanske inte heller är att få någon att tänka om, utan bara att göra olika sorters tv. Eller både och.)

Serien i sig är egentligen inte så våldsamt spännande, eftersom premissen just är att det vi får följa vanliga människor. Det är som att följa random Facebook-kompis, typ, eller träffa någon bekants bekant på en middag. Trevligt, man gillar kanske inte alla, det är sol, tralala. Tio minuter är ganska kort tid för att hinna berätta något, särskilt med sex personer som ska få utrymme åtminstone varannan gång eller så.

I fjärde avsnittet kom det som ger lite mer än bara vanlig vardagsreality, eller vad man nu ska få för sig att kalla det. Matilda pratade lite om svårigheterna med att vara lesbisk i en småstad, och Rebecka och hennes fru, som hoppas på barn, diskuterade hur det funkar det här med vem och hur många som får vara vårdnadshavare. Saker som gemene hen – om det är det som är målgruppen – kanske inte känner till eller tänker särskilt mycket på.

Jag tänker inte kräva av vare sig Flator eller flatorna som medverkar att vara språkrör, representanter eller ambassadörer. De behöver inte göra något annat än att vara sig själva och ha de förutsättningar och tankar och problem som de råkar ha, varav vissa är gemensamma med en större grupp och vissa är deras egna och vissa är ytterligare något annat. Men det är ju ändå så att flator har vissa vanliga förutsättningar som är jobbiga och viktiga att prata om. Och då är det väl bra att Flator gör det.

Tror jag.

Flator går på SVT Flow.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel