Blir det svensk visning snart, Kanal 11?

RuPaul's Drag Race tillbaka – Fishy queens & blödande queerhjärtan i världens bästa talangtävling

»Supermodel of the world« sjöng RuPaul på sin största hit på 1990-talet. Och det stämmer in på mina tidiga favoriter i den nya sjunde säsongen av RuPaul's Drag Race. Aldrig tidigare har tävlingen haft så »fishy queens«, alltså som kan passera som kvinnor. Miss Fame är kanske den mest modellsnygga deltagaren ever. Och kaxiga Violet Chachki lyckas både vara supercool och dras med gröngölingsjukan att tro att en redan är bäst i världen. I övrigt är det den vanliga blandningen av comedy queens, showgirls, några lantisar, några veteraner, men knappt någon spejsad queer kid in drag. Jo, Max, men hon är ingen ny Alaska direkt.

Det är ju styrkan med RuPaul’s Drag Race – att bakom allt glitter, fejkbröst och tio lager smink så finns blödande queerhjärtan.

Det som slår mig efter att ha sett säsongens två första avsnitt är att jag inte riktigt kan finna några frontrunners som förra säsongens stand outs Bianca Del Rio och Adore Delano. Men kanske är det bara bra. Då får alla chansen att överraska mig. Till exempel så visar sig Miss Fame inte vara den stöddiga bitch som hon framstår som i början, utan visar upp en betydligt mer sårbar sida när hennes svagheter som showgirl blottas. Och det är ju styrkan med RuPaul’s Drag Race, att bakom allt glitter, fejkbröst och tio lager smink så finns blödande queerhjärtan som vittnar om en homofob amerikansk verklighet.

Den största förändringen i den sjunde säsongen är annars att Santino Rice har kickats från juryn och att Queer Eye-profilen Carson Kressley och roliga Ross Matthews har blivit nya domare. Det är en direkt uppryckning då gamla Project Runway-tvåan Santino Rice aldrig tillförde särskilt mycket. Både Kressley och Matthews är roliga och Kressley har ju dessutom stor modeerfarenhet (och ganska tacky sådan vilket borde passa här). Tillsammans med gästdomare som Mel B, Kathy Griffin, Tamar Braxton och John Waters lär det bli roligare än någonsin i domarpanelen.

Jag älskar RuPaul’s Drag Race, det är fortfarande världens bästa och tuffaste talangtävling, och jag tror att den sjunde säsongen kommer att bli riktigt bra. Men jag märker lite tendenser av att talangpoolen inte är lika stor som tidigare. Det är lite väl många småanonyma deltagare, fler än tidigare säsonger, och jag hade önskat mig fler utropstecken som Sharon Needles en gång var. De där deltagarna som utmanar både de andra deltagarnas och de hängivna tittarnas uppfattningar om vad drag är och kan vara. Som RuPaul själv säger »We are all born naked, the rest is drag«, så det finns ju allt utrymme att gå bananas.

RuPaul’s Drag Race sänds på Logo i USA. Tidigare säsonger har sänts på Kanal 11 i Sverige.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel