Premiärrecension

Filmisk kvalitet men ytligt tempo i nya Kristina Ohlsson-noir-deckaren Sthlm Rekviem

Betyg 4 av 5

Med mitt upplevelsebagage fullpackat med alla säsonger av Bron så känner jag mig alltid skeptisk när det kommer en ny svensk kriminalserie. Med andra ord är jag en Bron-diggare vilket medför att tröskeln upp till godkänt blir rätt hög för nya serier. Men jag putsade mina objektivitetsglasögon och gav mig på den nya TV4- och C More-satsningen Sthlm Rekviem som bygger på succéböckerna av deckarförfattaren Kristina Ohlsson.

Det kan vara värt att ha i åtanke att serien består av tio avsnitt och att fem fall ska lösas. Det innebär att vägen mellan ett fall och en lösning blir ganska kort … kanske lite för kort.

I serien får vi träffa kriminologen Fredrika Bergman (Liv Mjönes) som börjar jobba på stockholmspolisen. Den piffiga polischefen Aina Gedda (Jessica Liedberg) introducerar Fredrika på stationen med orden »hon har läst mer poäng än alla ni här i rummet tillsammans« vilket ger Fredrika ett riktigt minusläge hos de skeptiska och avoga kommissarierna Alex Recht (Jonas Karlsson) och Peder Rydh (Alexei Manvelov).Bonnier_16x9_1920x1080

Serien inleds med att ett barn försvinner på centralstationen i Stockholm. Alex och Peder ger sig i kast med att lösa försvinnandet och Fredrika får hänga på. Vi förstår ganska snabbt att Fredrika är ruskigt smart och intuitiv. Hon pratar med ett lågt och samlat tonläge, registrerar allt som händer runt omkring henne och det är nästan så att man kan se att hon tänker riktigt skarpa tankar. Alex är lite träig och har hälsobekymmer medan Peder är en rätt skön kille som har det jobbigt hemma med tvillingbarn och en deprimerad fru.

Bonnier_16x9_1920x1080-2

Så hur bra är nu den här noir-serien? Introt är suggestivt och inbjuder till tittande och jag tycker att serien håller bra. Det är snyggt filmat och dialogen är naturlig. Jag kan inte undgå att se lite Bron-influenser, i själva stämningen och i Aina Gedda som för tankarna till Brons danska polischef Lillian Larsen (Sarah Boberg) eller det att Fredrika Bergman är tillsammans med Spencer Lagergren som spelas av Mikael Birkkjær som ju spelade Jonas i Bron (jodå, jag kan skilja mellan verklighet och fiction … tror jag).

Eftersom jag bor i Stockholm så ägnar jag en stor del av mitt tittande till miljö-letande. Det stör min upplevelse lite eftersom jag glatt utbrister »de är vid studentbostäderna i Sickla!« när det är meningen att de ska befinna sig i någon typ av utsatt område. Och många fler än bara stockholmare lär gapa stort över polishuset – som har glasväggsutsikt över Sergels torg och femte Hötorgsskrapan. Javisst, man har valt att inhysa polisen i Kulturhuset! Snut-kafeterian är Panorama-fiket. Att detta ändå funkar kanske är ett gott betyg åt de namnkunniga regissörerna Lisa Ohlin och Karin Fahlén. Serien har ett rent filmiskt självförtroende i utförandet.

Det kan vara värt att ha i åtanke att den här serien består av tio avsnitt och att det inte bara är ett fall som ska lösas under de tio avsnitten utan fem olika. Det innebär att vägen mellan ett fall och en lösning blir ganska kort, kanske lite för kort.

Sthlm Rekviem har premiär på TV4 i kväll kl 21 och läggs ut på TV4 Play efter premiären. Serien kan redan nu streamas på C More.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – Premiär på C More i dag

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018
Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel