Premiärrecension

Filmisk kvalitet men ytligt tempo i nya Kristina Ohlsson-noir-deckaren Sthlm Rekviem

Betyg 4 av 5

Med mitt upplevelsebagage fullpackat med alla säsonger av Bron så känner jag mig alltid skeptisk när det kommer en ny svensk kriminalserie. Med andra ord är jag en Bron-diggare vilket medför att tröskeln upp till godkänt blir rätt hög för nya serier. Men jag putsade mina objektivitetsglasögon och gav mig på den nya TV4- och C More-satsningen Sthlm Rekviem som bygger på succéböckerna av deckarförfattaren Kristina Ohlsson.

Det kan vara värt att ha i åtanke att serien består av tio avsnitt och att fem fall ska lösas. Det innebär att vägen mellan ett fall och en lösning blir ganska kort … kanske lite för kort.

I serien får vi träffa kriminologen Fredrika Bergman (Liv Mjönes) som börjar jobba på stockholmspolisen. Den piffiga polischefen Aina Gedda (Jessica Liedberg) introducerar Fredrika på stationen med orden »hon har läst mer poäng än alla ni här i rummet tillsammans« vilket ger Fredrika ett riktigt minusläge hos de skeptiska och avoga kommissarierna Alex Recht (Jonas Karlsson) och Peder Rydh (Alexei Manvelov).Bonnier_16x9_1920x1080

Serien inleds med att ett barn försvinner på centralstationen i Stockholm. Alex och Peder ger sig i kast med att lösa försvinnandet och Fredrika får hänga på. Vi förstår ganska snabbt att Fredrika är ruskigt smart och intuitiv. Hon pratar med ett lågt och samlat tonläge, registrerar allt som händer runt omkring henne och det är nästan så att man kan se att hon tänker riktigt skarpa tankar. Alex är lite träig och har hälsobekymmer medan Peder är en rätt skön kille som har det jobbigt hemma med tvillingbarn och en deprimerad fru.

Bonnier_16x9_1920x1080-2

Så hur bra är nu den här noir-serien? Introt är suggestivt och inbjuder till tittande och jag tycker att serien håller bra. Det är snyggt filmat och dialogen är naturlig. Jag kan inte undgå att se lite Bron-influenser, i själva stämningen och i Aina Gedda som för tankarna till Brons danska polischef Lillian Larsen (Sarah Boberg) eller det att Fredrika Bergman är tillsammans med Spencer Lagergren som spelas av Mikael Birkkjær som ju spelade Jonas i Bron (jodå, jag kan skilja mellan verklighet och fiction … tror jag).

Eftersom jag bor i Stockholm så ägnar jag en stor del av mitt tittande till miljö-letande. Det stör min upplevelse lite eftersom jag glatt utbrister »de är vid studentbostäderna i Sickla!« när det är meningen att de ska befinna sig i någon typ av utsatt område. Och många fler än bara stockholmare lär gapa stort över polishuset – som har glasväggsutsikt över Sergels torg och femte Hötorgsskrapan. Javisst, man har valt att inhysa polisen i Kulturhuset! Snut-kafeterian är Panorama-fiket. Att detta ändå funkar kanske är ett gott betyg åt de namnkunniga regissörerna Lisa Ohlin och Karin Fahlén. Serien har ett rent filmiskt självförtroende i utförandet.

Det kan vara värt att ha i åtanke att den här serien består av tio avsnitt och att det inte bara är ett fall som ska lösas under de tio avsnitten utan fem olika. Det innebär att vägen mellan ett fall och en lösning blir ganska kort, kanske lite för kort.

Sthlm Rekviem har premiär på TV4 i kväll kl 21 och läggs ut på TV4 Play efter premiären. Serien kan redan nu streamas på C More.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel