Allt om Fight of the Century, del 2

Hur mycket offensiv har Pacquiao tappat? Håller Mayweathers defensiv?

Den här matchen känns som ett vingslag från tiden då de stora boxningsmatcherna var megahändelser. Frank Sinatra satt vid ringside, Norman Mailer skrev och i princip alla följde matchen. Det är bara genom historieberättandet jag har kunnat uppleva den tiden. Därför tycker jag det är stort att få vara med nu.

Det här är en match som man har pratat om i många år. Efter att den ställdes in 2010 var det väldigt få som trodde att den någonsin skulle bli av.

Historien om den här matchen börjar egentligen vid vid OS i Atlanta 1996. Då förlorade Mayweather semifinalen. Enligt många blev han rånad på segern. Det är han senaste förlust. Därefter har han vunnit 47 raka proffsmatcher och på vägen blivit den högst avlönade idrottaren någonsin. För den här matchen får han obegripliga 120 miljoner dollar. Hans förlustnolla har blivit en del av hans identitet och image. Han har varit rädd om den. För rädd enligt många.

Det här är en match som man har pratat om i många år. Efter att den ställdes in 2010 var det väldigt få som trodde att den någonsin skulle bli av. Mayweather har kallat sig TBE - The best ever. För att kunna kalla sig bäst genom tiderna måste man också ha mött den tuffaste motståndaren.  Det hade för alltid varit en liten skugga på den fantastiska karriären om han inte gått en match mot Pacquiao. Jag tror det har tvingat fram en match mellan de två. Pacquiao och Mayweather har bedömts som 2000-talets två bästa boxare kilo-för-kilo. Det här är i huvudsak ingen match om titelbälten utan det här handlar om vem som är bäst av de två.

Manny Pacquiao v Timothy Bradley

Pacquiao är Filippinernas stora nationalhjälte. När han boxas sjunker alltid brottsligheten i landet. Pacquiao började boxas för att försörja sin familj. Han växte upp i en fattig familj på den filippinska landsbygden. En vida spridd historia är att de var tvungna att äta upp familjens hund för de hade ingen mat. Det var hans farbror som fick honom att börja boxas. Genom att boxas kunde han få pengar för att köpa mat till familjen. När han var i 13-14-årsåldern flyttade han till Manilla för att kunna satsa vidare. Han blev proffs som 16-åring genom att ljuga om sin ålder och han lade vikter i sina byxor för att nå upp till minimivikten. Efter att ha vunnit alltid han kunde flyttade han till USA och träffade tränaren Freddy Roach som har gjort honom till den han är idag.

Manny boxas energiskt. Det går snabbt och det är intensivt. Han slår hårt och hans slagtempo är massivt. Det är svårt för motståndarna att komma undan.

Han har alltid sett uppåt mot svårare motståndare och tuffare utmanare. Inget har setts som omöjligt. När han mötte Oscar de la Hoya trodde många att nu skulle det ta stopp. De la Hoya var både längre och hade bättre räckvidd hette det, men han var chanslös mot Pacquiaos extremt explosiva slagserier. Karriären stod på topp 2010. Då hade han vunnit mästarbälten i åtta olika viktklasser vilket är ett svårslaget rekord. Viktklassen i den här matchen är weltervikt. Manny boxas energiskt. Det går snabbt och det är intensivt. Han slår hårt och hans slagtempo är massivt. Det är svårt för motståndarna att komma undan. Vid sidan av boxningen ägnar han sig åt politik och han är kongressledamot i hemlandet.

Boxing: Floyd Mayweather Jr. vs Marcos Maidana

Om Pacquiao är den aggressive i ringen men den ödmjuke utanför är Mayweather motsatsen. Mayweather är den stilfulle boxaren som kontrollerar matcherna. Han är omöjlig att komma åt och att träffa hårt. Det har nog inte funnits någon i historien som är lika säker defensivt. Han är taktiskt säker, cynisk och noggrann. Därför har han också 47 raka segrar. Vid sidan av ringen är han dock den extroverte. Han är en trashtalker som gillar att skryta över sina rikedomar. På instagram lägger han upp bilder på sedelbuntar, smycken och lyxbilar. Till matchen har han fixat ett tandskydd som innehåller diamantdamm och guldflingor och som är värt 25 000 dollar. Smeknamnet Money är inte valt av en slump.  Han är verkligen inte populär i alla läger. 2011 blev han dömd till 90 dagars fängelse för att ha slagit sin före detta flickvän. Han samarbetar med Ángel Heredia, en av hjärnorna bakom Balco-laboratoriets dopningsprogram, som nu hävdar att han håller sig inom regelverket. Det är för mig lätt att välja vem jag håller på. Mayweather är en idiot, även om jag kan beundrar honom som boxare.

Pacquiao dominerar de tre-fyra första ronderna och kommer att attackera innan Mayweather äter sig in i matchen.

Kanske är Pacquaio bättre mentalt förberedd än Mayweather. Han är mindre rädd för att förlora. Förlustnollan är en del av Mayweathers varumärke. Kan han kalla sig TBE även om han förlorar? Finns det risk för att Mayweather blir för försiktig och osäker och låter Pacquiao styra matchen? Jag tror matchen kommer att börja på det viset i varje fall. Pacquiao dominerar de tre-fyra första ronderna och kommer att attackera innan Mayweather äter sig in i matchen. Vid ett sådant scenario har Pacquiao sin chans att avgöra tidigt i matchen.

Mayweather är favorit. Pacquiao är inte lika snabb som innan, slagen sitter inte lika bra och han har tappat i styrka. Det är värt att nämna att det är över fem år sedan han senast vann en match på KO. Jag tror Mayweather har tappat minst av de två. Hans defensiv är nästan lika bra som innan. Frågan är om Pacquiao kommer åt med sin explosiva vänster.  Han måste röra sig väldigt snabbt. Både boxarna verkar dock väldigt förbereda för detta. Det kommer att bli en bra händelsefull match.

Missa inte mitt förra inlägg där jag har samlat klipp, filmer och TV-programmen man bör se i förväg. 

Matchen sänds som PPV på Viaplay kl 05 på söndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel