Diskussion

Fear the Walking Dead-cirkeln om zombie-spray, Mexiko & eh… Negan

Sara: Spännande start med Nick, där man lever i ovisshet om vad som händer. Man vet inte var man är varken i tid eller rum, och förstår verkligen inte vad han håller på med… Förrän han smetar in sig med zombiegojs och kommer ut i bloddräkt. Kändes som en originstory för en superhjälte!

Daniel: Ja, det var en väldigt udda start, och effektfull. Roligt att de kör så hårt med insmetning här, med tanke på hur sparsmakade de varit med det i moderserien! Men tyvärr tyckte jag att den starka inledningen punkterades lite när man fick reda på vad det var han höll på med.

»Är du insmetad med zombiegojs eller är du bara glad att se mig?»
»Är du insmetad med zombiegojs eller är du bara glad att se mig?«

Magnus: Mycket bra avsnitt, bäst den här säsongen. Älskade också greppet, trodde först jag missat ett avsnitt, men senare föll ju alla bitar på plats. Och Strand fick ett djup.

Daniel: Jag gillade också avsnittet på det stora hela, men just det där med att Nick skulle smyga iväg i natten och att ingen visste om det och möta upp den där tjommen… Nja.

Magnus: Jag vet, kändes sådär.

Sara: Nej, det var väl lite onödigt att inte berätta för någon. Men håller med om Strands bakgrundshistoria, den var välbehövlig. Helt plötsligt bryr jag mig om honom på ett helt annat sätt.

Magnus: Jag har alltid gillat honom mest, för att han stuckit ut, men nu börjar man faktiskt tycka om honom.

Daniel: Men inte för att gå händelserna i förväg, eller ja, det är ju precis vad jag gör – ska man tolka veckans avsnitt som att Mexiko åtminstone inte ännu brakat samman?

Jag tror inte ens att Rick och co vill att det ska finnas ngt hopp, de älskar ju kaos över allt annat.

Magnus: Det tror jag nog det har va? Bortsett från vissa små delar. Som Strands fort.

Sara: Vet inte om man kan dra några slutsatser, det lär väl inte de kunna heller. De räknar nog med kaos och letar mest efter något säkert och avskilt ställe.

Daniel: Ja men snackades det inte om att han hade lovat att föra en person över gränsen, inte sju? Då måste det ju finnas en fungerande gräns.

Sara: Sant. De kanske tokstängde gränserna tidigt och har lyckats spara grannländerna? Fast det känns orimligt.

Magnus: Vad de tror ja, de lever väl fortfarande på hoppet. Jag tror att gränsen kommer vara väck när de väl kommer dit.

Sara: Ja, det lär ju ha brakat iväg ordentligt under tiden de filat på sin plan.

Daniel: Jo, så tror jag också att det är. Men det hade ju varit en rätt cool grej måste jag säga, om vi i Fear the Walking Dead får veta att det bara är USA som gått åt skogen, men att resten av världen klarat sig. Och så trampar Rick & Co omkring i Georgia eller var de är och tror att hela världen gått i putten.

Sara: Herrejösses.

Magnus: Ja, varför inte, då skulle man ju allteftersom kunna expandera The Walking Dead-sagan ju mer smittan sprider sig över världen.

Sara: Fast en fungerande omvärld skulle väl inte lämna USA till sitt öde sådär? Kommunikationen borde nå dem. Om det inte var Trump som var president vid utbrottet och har gjort sig ovän med hela världen…

Daniel: Jo, men det känns ju aldrig som att Rick och hans gäng ens försöker snacka med någon mer än sig själva över kom-radio ibland. Vad har de för typ av omvärldsbevakning igång egentligen?

Magnus: Jag tror inte ens att Rick och co vill att det ska finnas ngt hopp, de älskar ju kaos över allt annat. Jag är lite intresserad av att få någon slags tidslinje på hur länge Fear the Walking Dead egentligen har varat. Går det inte lite väl snabbt för världen att förvandlas till skit? Och för människorna att tappa sin mänsklighet.

Sara: Det pratade vi lite om förra veckan också, att man är lite tid- och rumsförvirrad.

Daniel: Det borde väl finnas en tidslinje någonstans, det finns ju en väldigt utförlig för vanliga serien, såg jag någonstans. Det har ju bara gått 18 månader där, trots att Caurl hunnit växa tre decimeter på längden.

Sara: Haha, ja.

Strandraggar-Strand.
Strandraggar-Strand chillar.

Magnus: Jag tyckte det var rätt många som växte i det här avsnittet, för första gången började de agera som en helgjuten grupp.

Sara: Ja, det dök ju upp ett yttre hot. Plötsligt blev de väldigt sammansvetsade. Det var intressant att se. Undrar just hur mycket Alicia och Jack hunnit snacka med varandra egentligen? Det framställdes som att de var supernära. Det är klart, en apokalyps och en röst över radio kanske gör det med en.

Magnus: Men jag tog för givet att hon spelade … men vid närmare eftertanke så var ju inte det något som utvecklades isf.

Daniel: Det här med att hon sa att det inte var hon som hade avslöjat alla deras namn. Ljög hon eller låg det något annat bakom?

Sara: Jo, klart hon spelade, men inte själva »jag litar på honom«-grejen. Hon tror att hon kan manipulera honom. Jag tror inte hon ljög, jag tror de har kollat upp dom på nåt vis. Finns väl ingen anledning för henne att ljuga? Om hon inte är i maskopi med dem, men det är väl lite väl out there.

Magnus: Alicia är den som kommer att förråda alla.

Daniel: Nej, jag tror inte heller att hon ljuger, men jag undrar hur de kan ha gjort?

Sara: Plockat upp tjejen och brännskadepojken?

Daniel: Men hann de verkligen få koll på vad folk hette?

Magnus: Jag tror aldrig vi kommer att få reda på hur det egentligen gick till.

Daniel: Här är tidslinjen för Fear the Walking Dead. 20 dagar sedan utbrottets början!

Sara: 20 dagar?!? Snabbt jobbat.

Magnus: Tillbaka till Nick och hela den där grejen med att kleta zombie-slem över sig för att slippa zombies. Jag tycker aldrig de borde ha introducerat det där. Lite grann som mobil-problematiken.

Sara: Lite deus ex machina? Men det är ju inte helsäkert, det vet vi sen The Walking Dead.

Magnus: De borde ju satsa på ett zombie-slem koncentrat på flaska, som myggspray. Zombie-spray.

Daniel: Haha. Det är det de borde sätta Eugene på, i stället för att han ska tillverka kulor.

Sara: Hahaha!

Daniel: Fast det är klart, vi har ju lärt oss under de här åren att det är människorna som är de farligaste, inte zombierna.

Magnus: Har ni förresten läst någon av alla dessa konspirationer om vem det är som Negan dödar? Helt off topic… Fortfarande fast i Negan.

Daniel: Ja, jag tror jag har sett videor med åtminstone fyra olika sätt att »bevisa« att det är den eller den eller den.

Magnus: Bara ett halvår kvar nu.

Daniel: Undrar om de kommer att lyckas hålla det hemligt, med tanke på hur skådisarna kontrakteras.

Sara: Så tråkig del av tv-världen det där. Helst vill man ju inte veta. (En anledning till att jag älskar förfarandet kring Horace and Pete).

Daniel: Och ändå kan man inte hålla sig.

Magnus: Äsch, jag tror att det är Glenn, det måste vara Glenn.

Daniel: Jo, det måste vara Glenn. Först dör Glenn. Sedan fostret i magen. Därefter får vi nog se Dark Maggie upphöjd till tusen.

Sara: Jag tror också på Glenn. Tills jag ser något annat. Tillbaka till Fear the Walking Dead! Vad tycker vi om Strands pojkvän? Vi hoppas väl de får återse varandra?

Magnus: Ja, absolut! Och att de får se Mexikos ruiner tillsammans.

Daniel: Okej, Fear the Walking Dead var det ja!

Sara: Men skulle han föreställa mexikan? Missade det. Kanske halvmexikan? Han är väl skotte, skådisen.

Magnus: Eh, det har jag inte en aning om, men mexikan…?

Daniel: Men vad tror vi om gänget på båten då, Connor hette han väl, ledaren. Finns det en möjlighet att de alla på något sätt hamnar på samma sida?

Sara: Nja… han verkade väldigt sektledarlik, var det inte lite Guvernören över honom? Hur alla hade en »uppgift«.

Daniel: Jo, men Jake, kanske?

Sara: Absolut Jake, även om jag tror att Jake och Alicias relation blir lite ansträngd av hennes fejkande. Lite date-rape-feeling över det än så länge.

Daniel: Jo.

Magnus: De verkade väl ändå rätt normala? Jag tror att allt är möjligt än så länge, karaktärerna flyter omkring lite lagom. Jag tyckte ändå att Connor verkade rätt sympatisk …

Sara: Reed not so much.

Magnus: Skönt att ingen är enbart extremt elak. De gör ju elaka saker, men det tycks ju ändå vara så att de gör vad situationen kräver.

Sara: Reed påminde rätt mycket om äldre sonen i förra avsnittet. Desperat, aggressiv ung man.

Daniel: Måste dock säga att förslagenheten i hur de agerade var rätt … avancerad med tanke på hur tidslinjen såg ut. Jack hette han för den delen, inte Jake.

Magnus: Jake hade varit bättre.

Sara: Travis var sådär händig nu igen. Han kan verkligen allt.

Daniel: Jake känns som ett mer ambivalent namn dock, Jack är mer straight up good guy.

Magnus: Hoppas Travis kommer få ett eget avsnitt snart, innan han faller in i just det facket: den duktiga, händige.

Sara: Ordningsmannen. Nu blir det spännande att se hur länge de är separerade. Förmodligen inte länge. Men vem kan köra båten utan Strand eller Travis? Maddie får kliva fram va?

Magnus: Jag gillar ju faktiskt Travis, gillar hur han ständigt söker efter sitt inre vilddjur (för att överleva), men aldrig lyckas, istället går han bara runt och spelar.

Sara: Eller tar de livbåten och sätter efter Connor och gänget? Klart, svårt att smyga med en lyxyacht.

Magnus: Säg inte att det här är början på The Walking Dead 2, alltså att grupperna kommer ifrån varandra och att vi får följa olika grupperingar i varje avsnitt.

Daniel: Abigail är ju långsammare än Connors gängs båt, vad det nu är de har, så det är ju helt klart en knivig situation.

Sara: Men de ligger inte jättelångt efter. De skulle kunna skicka en räddningspatrull i livbåt och lämna resten på Abigail. Den där båten som Nick och Luis hade verkade hyggligt snabb.

Magnus: En sak jag inte förstår är varför Strand bara flydde?

Daniel: Nej, det var konstigt!

Magnus: Varför i hela fridens namn gjorde han det, det gick ju helt emot hans karaktär.

Daniel: Han bytte liksom helt personlighet, tyckte jag.

Sara: »You paranoid fool«, sa han, va? Verkade livrädd, som att han nästan agerade i chock.

Daniel: Syftade han inte på pappan då, att han hade tagit vapnen?

Sara: Jo, precis. Han verkade helt skakad, som om man väckt en traumatiserad person plötsligt ur en mardröm.

Magnus: Det enda som var bra med just den grejen var väl att han fick bli räddad mot slutet, lite maktbalans.

Sara: Ja, den där tilliten de tjatat om fick prövas!

Daniel: Jo, han kanske inser att inte ens Strand är en island.

Sara: Hehe. Ja, starkt avsnitt tycker jag! Ser fram emot nästa. Lagom mycket action, lagom mycket mind games.

Magnus: Ja verkligen, och återigen: vad skönt det är att slippa lååånga avsnitt!

Sara: Några ologiska luckor, men det tar vi.

Daniel: Absolut. Okej, har vi någon veckans zombie?

Sara: Måste vara tältzombien va?

Daniel: Ja, den som nam-namade genom tältduken.

Magnus: Kör på det.

veckans-zombieSara: En sista sak bara: Kul med snacket om zombiefostret! De har också tänkt på det, det är inte bara vi.

Daniel: Ja!

Magnus: Ja! Jättebra scen!

Sara: Jobbigt att först vara nervös för att fostret inte rör sig… och sen snabbt övergå till att vara nervös för att fostret rör sig. Kändes som att det var den inre resan hon gjorde.

Magnus: Kändes trovärdigt också, att hon lyckades komma under huden på hon, vad hon nu hette.

Sara: Betyg på avsnittet: fyra zombiefoster.

Daniel: Vi måste få se ett zombiefoster snart, så mycket som vi väntat på det.

Magnus: Fyra panik-flyende Strands.

Daniel: Fyra insmetade Nick från mig!

Fear the Walking Dead finns på HBO Nordic. Nya avsnitt släpps varje måndag. Fear the Walking Dead-cirkeln är tillbaka nästa vecka.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel