Gruppdiskussion

Fear the Walking Dead-cirkeln om Unser, ögonglober & säsongsfinal

Sara: Herregud. Man trodde ju att man blivit härdad när det gäller brutalitet, vidrigheter och våld av The Walking Dead, men det här kändes nästan värre? Den där scenen när Nick trycker fingrarna in i huvudet på en nykläckt zombie måste vara bland det råaste i genren?

Björn: Verkligen, och därmed är veckans zombie utsett. Det tog ungefär en sekund.

Sara: Hoppsan, vilken rivstart. Kanske borde sätta åldersgräns/triggervarning på de här cirklarna. Men om vi tar ett steg tillbaka: Säsong 2 slutar med en dubbelavsnittsfinal – vad tyckte vi?

Så som manusförfattarna behandlat vår svenska zombiestjärna hittills förtjänar hon verkligen lite kärlek nästa år.

Stefan: Har lite svårt att komma ihåg i vilket av avsnitten allt hände, men näst sista började väl med Ofelia som fick motorstopp?

Björn: Precis! Och fångad av Unser från Sons of Anarchy!

Sara: Ja. Jag sa i förra cirkelsnacket att jag har väldigt svårt att känna något med henne, och det har inte ändrats. Den absolut ointressantaste bihistorien den här säsongen.

Björn: Håller med, Sara!

Stefan: Vad jag blev fundersam över där är hur tyst kan zombies smyga egentligen? Och när hon klarat av ett par stycken, varför står hon stilla och tittar åt samma håll i stället för att kolla runt om fler är på gång?

Björn: Det undrar jag med.

Stefan: Undrar om det finns någon plan med henne inför nästa säsong, för annars är det bara märkligt att hon fortfarande är kvar.

Daniel: Jag är ju som ni vet ett Ofelia-fan, jag vurmar väl för de outvecklade rollfigurerna antar jag, så jag hyser ändå gott mod för henne. Ser inte varför de skulle dra iväg henne så där i sidled och introducera en känd tv-skådis i hennes sista scen utan att det ska bli viktigt nästa säsong. Och så som de behandlat vår svenska zombiestjärna hittills förtjänar hon verkligen lite kärlek nästa år.

Sara: Jag har inte helt tappat hoppet än. Det finns potential, den sidohistorien kan exempelvis vara ett bra sätt att introducera några nya figurer. Visst känns det som att vi behöver lite nytt blod? Några nya att bry oss om.

Skönt i alla fall att slippa se Travis leta efter Chris hela nästa säsong. Skulle vara skönt att slippa se Travis också förresten.

Björn: Absolut, särskilt när de dödade av några jag i alla fall inte brydde mig särskilt mycket om. Och inte var han immun heller. Deppigt.

Sara: Gud, vad den är ojämn den här serien. Det var så många moment i de här två avsnitten som inte fungerade alls – och så en del riktigt starka bitar också.

Björn: Vad tyckte ni om Chris-scenerna?

Stefan: Det var väl bara den när han kraschade bilen?

Björn: Mm, men lite uppdelad. Från början förstod man väl inte heller om det man fick se var vad som hände, eller det som Travis trodde hände?

Sara: Rätt intressant hanterat. De lyckades så tvivel och misstro på ett ganska spännande sätt. Kändes orimligt att de skulle döda av honom utanför bild sådär – men sen byggdes historien på mer och mer. Och jag gillade Travis-skådisens skådespeleri där: »Var han död när ni hittade honom? Var han det?«. Det var starkt.

Stefan: Skönt i alla fall att slippa se Travis leta efter honom hela nästa säsong. Skulle vara skönt att slippa se Travis också förresten.

Björn: Travis bästa scen hittills. Men nu när han verkar bli lite Rick-galen så känns han mer spännande.

Sara: Gillade däremot inte Maddie-skådisen som helt plötsligt inte kunde agera alls. Scenen där hon pratar med Strand om vad de ska göra med skithögarna var så himla illa regisserad tyckte jag. Irriterade mig också på att de bara stod och knackade på glasdörrarna när han gick bärsärkagång. Herregud, slå in dörren? Försök åtminstone?

Stefan: Men det är väl felet med hela serien; så många konstigheter hela tiden.

Björn: Mm, där var det nästan avstängningsläge. Att se sin snubbe gå helt jävla crazy och ändå ba *knack-knack-knack*.

Sara: Mycket frustrerande. Missade också vad som hände med Oscar. Det gick väldigt snabbt där.

Björn: Travis manglade Oscars feja i dörren.

Stefan: Helt knäppt att de inte lyckades få upp dörren då ens, när Oscar huvud satt emellan.

Sara: Bra grepp där att det plötsligt var Maddie och hennes gäng som var de oberäkneliga, våldsamma typerna. Man förstår ju Elena och hennes regelverk, liksom. När galna mamman knivade Strand var det lätt att ha sympatier för de som ville avpollettera henne, men nu fick vi se det från andra sidan. Rätt snyggt.

nice-noseBjörn: Det var diametrala motsatsen. Som att de har tur med både manusarbetet och regin, när det är så snyggt skrivet/framfört. Själva rage-scenen, minus Maddie, var riktigt bra, tyckte jag.

Sara: Jag förstår verkligen Travis. Är ingen våldsälskare, men noll sympatier för de där d-bagsen. Och i den min-son-är-död-chocken? Helt rimligt.

Daniel: Synd att Oscar råkade hamna i vägen, annars hade det ju varit ett fullständigt befogat agerande av Travis. Tyckte dock att det blev ett något snöpligt Chris-slut, även om det ju blev »större« än vad douchebagarna först insinuerade.

Björn: Förlåt, men … hoppas nu bara att de verkligen dödade honom.

Daniel: Fast på något sätt blev det väl bara mörkare för stackars Travis så där. En meningslös bilolycka, och därefter skjuten av två low-lifes bara för att de inte iddes ta hand om hans skadade ben. Ovärt.

Sara: Ja, det var oväntat. Men ganska modigt löst ändå. Föredrar det något snöpliga framför Glenn-lurendrejeri.

Daniel: Absolut. Men vi snackar ju trots allt om Fear the Walking Dead här, så han kan mycket väl dyka upp levande nästa år igen, Björn. Fast nej, jag tror verkligen inte det. Men Strand hör ni – har vi sett det sista av honom nu?

Chris dog en ovärd död, Travis kommer aldrig bli sig själv igen, Strand lämnar gruppen… Jag skulle gärna se någon liten ljusglimt när det drar igång igen.

Sara: Det kan jag inte tro!

Björn: Tvivlar. Han är nog med.

Stefan: Tror jag inte. Det var väl därför han stannade på hotellet, för att det ska bli en av handlingarna nästa säsong.

Sara: Han har inte fått så mycket att jobba med senaste avsnitten. Men jag är inte redo att släppa honom, bästa rollfiguren efter Nick.

Daniel: Undrar om han i sådant fall får med sig någon från hotellet norrut. Kan ju bli bra drama om de måste konfrontera och börja leva bredvid Travis igen.

Sara: Ja! Men det är verkligen oöverträffat hjärtlöst nu. Chris dog en ovärd död, Travis kommer aldrig bli sig själv igen, Strand lämnar gruppen… Jag skulle gärna se någon liten ljusglimt när det drar igång igen. Hoppas till exempel Luciana överlever.

Björn: På den noten… Kommer ni fortsätta kolla? Jag kände mig ju tveksam inför säsong 2. Nu är jag ännu mer tveksam. Trots Unser.

Stefan: Tveksam hela tiden, men nog kommer jag kolla.

Sara: Det är såna väldiga toppar och dalar. Men jag vill nog ändå se Madison och Nick återförenas.

Björn: Naaaw. Jag kom för zombierna, stannar för zombiecirklarna.

Daniel: Jag håller i. Apokalypsen ger jag aldrig upp.

Sara: Ser potential i relationen Nick/Alicia också. Finns mycket att utveckla där. Djupt rotade konflikter/känslor men mycket kärlek i botten.

Daniel: Men på tal om Alicia. Den där scenen när hon blev förbannad på Madison för att hon rotade igenom fickorna på de döda. Hade de helt seriöst skrivit upp adressen till hemliga lägret på en lapp?!

Björn: Oj, det missade jag… tack och lov.

Sara: Jag fattade det som att det var från hemliga lägret de kom – alltså det var deras hemadresser. De hade aldrig lämnat sina hem utan gjort fort av det. Det var ju ingen lapp utan nån typ av id-handling eller liknande? Kan ha fel.

Daniel: Aaha… Ja men då funkar det ju. Haha, det hade ju varit för pajigt annars. Stupid me.

Sara: Däremot var det lite udda hur snabbt de sedan hittade dit. Hur visste de var adressen låg? Google maps lär ju inte ha funkat… Om jag hade hittat en random mexikansk adress hade jag inte direkt vetat vilket håll att gå åt.

Stefan: För de andra tog det månader att hitta dit, men för Madison tog det en kvart.

Ni minns väl folkabussen i Lost…!

Daniel: Ja, absolut. Och på tal om lägret – att de på något sätt verkar ha förutsatt att den där skorven till buss skulle fungera! Risky move.

Sara: Tänkte också på det! Hur länge sen var det nån provstartat den?
Nja, det finns rätt många hål i de här historierna. Men underhållning får vi ju.

Björn: Ni minns väl folkabussen i Lost…!

Stefan: Och förresten; Madison sa att det var säkert 100 personer i lagret, men det var väl något dussin som knallade in i byn med vapen. Vart tog alla de andra vägen?

Daniel: De hade väl inte råd med tillräckligt många statister.

Sara: Mmm. Visst var det Hector som hade sin bror där? Var han någon av gangstrarna som blev zombie? Eller kan det vara en tråd som kan få en fortsättning? Strand och Hector omvänder gangsterbror.

Daniel: Jag minns ärligt talat inte riktigt vem av gangstrarna han var, så osäker på om man fick se honom stryka med.

Björn: Minns inte heller. Men snyggt att vi fick se ledaren. Självklart, men snyggt.

ledarenSara: Han kan ha varit en av dom man fick se i zombieversion, men jag är också osäker.
Veckans zombie bör väl för övrigt vara den som bet sektledaren och fick Nicks tummar genom ögongloberna?

Björn: Solklart fall av veckans zombie. Honorary zombies: näsbitaren och ledaren.

Sara: Var inte näsbitaren samma som ögonglobskillen?

Stefan: Ja, det var samma. En av de mest effektiva zombiesarna vi fått se, tror jag.

Björn: Jag som är trög, men nu är vi väl redo för ögongiffen?

nicks-zombieDaniel: En annan typisk Fear the Walking Dead-nödlösning: Lite mysko att de aldrig tidigare sett något liv på den där militärbasen norr om gränsen, och plötsligt lyfte det helikoptrar därifrån i parti och minut.

Sara: Ja, helikoptrandet kom lite out of the blue. De har inte riktigt bestämt sig för hur dött det är där, känns det som. Ena stunden är stan öde, andra stunden tänder de hotellskyltarna och massor med människor knackar på.

Daniel: Å andra sidan höll ju Nicks gäng själva till i världens mest ohemliga hemliga läger. Det syntes ju på mils avstånd från den där höjden som gangstrarna spanade in dem från. Svajigt, som sagt.

Stefan: Det måste ju ha synts rök och hörts ljud därifrån.

Sara: Mycket att klaga på finns det. Men jag är med dig Daniel, det är ändå apokalypsen. Och det fanns några riktigt täta stunder i finalerna. Jag hänger i!

Daniel: Så klart vi gör!

Björn: Och om några veckor är det dags för The Walking Dead-cirkeln att sammanträda igen. Det ser jag fram emot. Oerhört mycket.

Stefan: Ja, ser verkligen fram emot The Walking Dead!

Sara: Ja, jösses. Negan! Så många upptrissade förväntningar.

Stefan: Och i första avsnittet knallar Travis in…

Sara: Haha! Jojo. Det vore nåt.

Fear the Walking Dead visas på HBO Nordic. Det var allt för oss för den här säsongen. Men gråt inte, om några veckor är The Walking Dead-cirkeln tillbaka.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel