Rörande när förr & nu smälter samman

Fallna popstjärnor får en andra chans i The Big Reunion

Min allra första musikkonsert var när jag som 13-åring följde med min storasyster och bästa kompis för att se Spice Girls i Globen en majkväll 1998. Gruppen var mina allra största idoler på den tiden och jag var så exalterad där högt uppe på läktaren. Jag hade förlorat min älskade mamma till cancer knappt ett år tidigare och mitt lilla pojkbröst var alldeles fullt av sorg. Men den där kvällen kunde jag andas för första gången på länge. Där, mitt bland gallskriken, zigazig-has och Girl Power-rop, kände jag mig lite lycklig för en stund.

Sedan den dagen känner jag den lyckan i hela kroppen så fort jag hör en Spice Girls-låt.

I tonåren blev just den sortens lättsamma popmusik något läkande, en verklighetsflykt. De flesta av mina lyckligaste tonårsminnen har den tidens pophits som soundtrack. Det är därför jag älskar realityserien The Big Reunion, som återförenar några av Storbritanniens största popband från 1990- och tidiga 2000-talet för att ärligt berätta om sina glansdagarna, all skit som hände backstage, och för att repa inför en återföreningskonsert.

Under den första säsongen återförenades band som Blue, Atomic Kitten, 5ive, Liberty X, 911, Honeyz och B'witched. I den nya andra säsongen är det Eternal, Damage, A1, 3T, Girl Thing och nya gruppen 5th Story bestående av Kenzie från Blazin' Squad, Dane Bowers från Another Level, Adam Rickitt, Kavana och Gareth Gates, som gör comeback.

Och tro mig, mycket drama blir det när före detta popstjärnor, visa bättre åldrade än andra, ska försöka lära sig 20 år gamla koreografier.

The Big Reunion skulle vara underhållning nog för mig bara för nostalgitrippen, men den är också skamlöst underhållande för att den blottar allt drama som hände backstage då under glansdagarna och när de nu 20 år senare ska återförenas. Och tro mig, mycket drama blir det när före detta popstjärnor, vissa bättre åldrade än andra, ska försöka lära sig 20 år gamla koreografier.

Samtidigt finns det ett intressant allvar i botten. För det här är fallna popstjärnor som har tvingats harva runt i olika realitytävlingar eller göra skitgig de senaste åren för att försöka upprätthålla kändisskapet. Andra har gett upp offentligheten helt när ingen längre ville ha dem. Det är människor som har stått under världens strålkastarljus och fått känna hur släcks. De har alla tvingats överleva i skuggan av stjärnorna de en gång var. Hur känns det egentligen?

Det nästan alla berättelser har gemensamt är att kändisskapet och framgångarna förändrade dem som personer. För många förstörde det deras liv och det har tagit år att ta sig tillbaka. Få av dem kommer att få några nya framgångar av att delta i The Big Reunion. De anses nog för gamla och borträknade av en musikbransch som har blivit om möjligt ännu hårdare sedan deras glansdagar. De får nöja sig med att rida på nostalgivågen ett tag. Kanske kan det hjälpa några av dem att känna sig mer tillfreds med vad deras liv har blivit. Jag, för min del, är gärna med på färden tillbaka. Precis som för de fallna popstjärnorna i programmet kommer det att bli en känslosam resa även för mig.

The Big Reunion sänds på brittiska ITV2, men avsnitten går även att finna på YouTube.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel