Kan vara bästa artistuppsättningen hittills

Fällde TVdags lika många tårar som Ola Salo under Så mycket bättre-premiären? Här är våra låtbetyg

Den på pappret ovanligt intressanta och starka artistgruppen i nya upplagan av Så mycket bättre svarade kanske för en något sämre premiär än väntat? Men toppar fanns det förstås ändå. Här är våra – Björns och Linus – betyg på kvällens låtframföranden:

Orup: Echo Chamber

Orup

Linus: Orup klär The Arks roligt rockiga låt i en väldigt orupsk popkostym. Och visst svänger det. Men det blir lite väl infantilt också. Som en barnlåt. Charmigt ja, bra nja. Och ordet »ekokammare« är inget ord för stora refränger. Definition av bagatell.
Betyg: 2

Björn: »Jag litar inte riktigt på mig själv när jag gör saker på engelska«, säger Orup, och jag tycker han gör rätt. Han är – i mina ögon – en riktigt bra textförfattare. Här gör han precis som Linus (och Ola Salo) säger en Orup-låt av en The Ark-låt. Lättsmält men jag tycker att den växer. Mitt enda problem är att han inte får samma schvung i ekokammare när sista ordet går över i nästa takt men det är en smaksak.
Betyg: 3+

Amanda: Calleth You, Cometh I

Amanda

Linus: Jag har aldrig varit något större fan av Amanda Jenssen då jag ofta tyckt hon sjunger och uppträder konstlat. Men här känns hon i alla fall genuin i sin kärlek till låten och vad den har betytt för henne och hennes generation. Det verkar dock ha gjort att hon har för stor respekt för låten för att våga göra om den på riktigt. Det blir ganska mjäkigt, i alla fall i början. Den tar sig dock i andra hälften och får lite av den intensitet som originalet på något sätt är byggd för.
Betyg: 2

Björn: Amanda Jenssen sjunger på ett språk jag inte förstår. Hon talar inte alls till mig. Därför blev jag besviken över att just hon sjöng min absoluta favorit-The Ark-låt. Jag hade hoppats få höra Carola vråla refrängen (på ett bra sätt).
Betyg: 2

Love: One of Us is Gonna Die Young

LoveLinus: Textraden »En av oss kommer dö ung« blir mycket starkare på svenska. Det är en habil och trygg version som inte tar bort glädjen som finns i låten trots dess lite sorgliga text. Det är inte särskilt nyskapande, och det blir ganska lättglömt trots Love Antells indiecharm. Han är skönare i sina prator än här.
Betyg: 2

Björn: Antecknade bara ett ord: Rockpoet. Om Thåström är en rockpoet (vilket jag inte tycker) så är han undantaget som bekräftar regeln. Rockpoeter är inte för mig, och rockpoet möter folkrock. Burr! Två fel gör noll rätt. Men bra text!
Betyg: 2

Kajsa: It Takes a Fool to Remain Sane

KajsaLinus: Jag älskar Kajsa Grytt och jag älskar den här låten. Hon gör rätt i att lugna ner den och lyfta fram texten med svengelskt charmigt uttal. Det enda problemet är att låten har så pratig text att det blir en uppenbar svårighet att hitta rytmen med orden. Jag gillar dock att hon inte gick den väntade vägen och gjorde bombastisk rockfinal av det hela. Det kanske inte die hard-fansen kommer gilla eller förstå, men jag tror Grytt skiter i det.
Betyg: 3

Björn: Jag vill inte bry mig om hur svengelsk engelskan är men sorry, jag kommer inte förbi det. För mycket textrabblande där det enda jag tänkte var »sjung på svenska Kajsa, svenska!«. På svenska är Kajsa grym, inte på engelska.
Betyg: 2

Carola: Tell Me This Night is Over

CarolaLinus: Vilket perfekt låtval! Carola gör en förvånansvärt snygg och hyfsat modern version med r’n’b-trummor och hon sjunger såklart alldeles utmärkt. Det här är nog det mest poppiga hon gjort på decennier. Det är inte hippt och coolt som Darin och Agnes från tidigare säsonger, men i detta avsnitt står hon för den tveklöst största potentiella pophitten. Hon hade dock gärna fått gå ännu mer popgospel. Det är ju där hon hör hemma.
Betyg: 4

Björn: Snyggt mastodontarrangemang. Jag får Michael Jackson-vibbar men det kanske mest var för MJ-kavajen Carola hade tidigare i avsnittet. Jag har känt ett slags hatkärlek till Carola sedan 1983 men när hon vräker med distad röst så känner jag bara kärlek. Go Carola!
Betyg: 4

Familjen: Breaking up with God

JohanLinus: Jag gillar den här minimalistiska electroversionen. Den är väldigt slick och snygg. Och den har tveklöst hans id. Jag förutspår att han kommer vara den som gör de mest annorlunda versionerna då han är den enda som inte tillhör det regelrätta pop/rock-facket. Jag spår att han kommer göra en dunderhit med sin Carola-version längre fram.
Betyg: 3

Björn: Ytterligare en svensk översättning. Snyggt! Jag vet att det här inte är Idol men jag hade önskat lite mer pulver i rösten i refrängen. Musiken är en klar fyra, sången en tvåa.
Betyg: 4

Vad tyckte ni?

Just nu på TVdags

Streamingtips

Får män sörja sitt hår? Tack för ännu ett berörande avsnitt, Edit

11 december, 2018
Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Beat, Dogs of Berlin & det nya tyska tv-undret

9 december, 2018
Streamingtips

Kan Andrev få en vän? Intressant om manlig ensamhet… och vänskap

8 december, 2018
Kommentar

På SVT i kväll: Morran och Tobias-biofilmen som blev orättvist sågad

8 december, 2018
Trailer

Äntligen! Avengers: Endgame har fått både titel & trailer

7 december, 2018
Nyhet

Nyårsmys eller nyårsrys? Mikael Persbrandt läser Ring klocka ring

7 december, 2018
Recension

Roma – ett mästerverk om ett Mexiko i förändring

7 december, 2018
Recension

Netflix-premiär för Serkis Mowgli – klart godkänd men ingen klassiker

7 december, 2018
Premiär

Pappslöjd, spritsenap & After Eight – Jul med Ernst är tillbaka

6 december, 2018
Recension

HBO Nordics Min fantastiska väninna är handlingsförlamande fantastisk

6 december, 2018
Kommentar

Värst i tv-världen just nu: Julia Davis gränslösa Sally4Ever

5 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel