TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 2: Svensk Benji-kross vs norsk töntpop vs danska vikingar

I tisdags gick storfavoriter som Cypern, Island, Estland och Bulgarien vidare. Det var en tuff semi, denna not so much… Benjamin Ingrosso är fullständigt överlägsen både när det gäller låt och show och borde lätt gå vidare. Han kommer få sällskap av Norge vars fruktansvärda bidrag rider på Alexander Rybaks stora popularitet.

Alltså, jag avskyr Norges bidrag så mycket. Det är en hemskt daterad funkig popmacka med lökig text och en show som är så pinsamt töntig att jag bara vill blunda mig igenom skiten. Men det värsta är att det kan vinna! Alexander Rybak är omåttligt populär, och hans vinst med Fairytale var ju den största i Eurovision-historien. Så om vi har riktigt jävla otur är det Oslo som gäller nästa år…

I övrigt känns fältet vidöppet. Australiens snygga poplåt med grymma Jessica Mauboy borde också gå vidare liksom Danmark, Moldavien och Ukraina. I övrigt kan vad som helst hända.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte):

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Danmark
  4. Australien
  5. Polen
  6. Ukraina
  7. Ungern
  8. Nederländerna
  9. Moldavien
  10. Slovenien

1. Norge/Alexander Rybak: That's how you write a song

Norge har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale.

Betyg: 0/5

Omdöme: Jag fullständigt avskyr det här bidraget. Det är en corny och kass poplåt som inte ens lät modern för 20 år sedan. Dessutom med en infantil låttext och en så töntig scenshow att Norge borde skämmas. Enda anledningen till att detta trots allt kommer att gå bra är Alexander Rybak. Men fan om han vinner.

2. Rumänien/The Humans: Goodbye

Sedan 2002 – med undantag för förra året då de hamnsate i strul med EBU – har de medverkat varje år och är ett av de länder som sedan semifinalens införande 2004 varit i final varje år.

Betyg: 1/5

Omdöme: Mjäkig mjukrock som inte tar vägen någonstans. Sångerskan har en hyfsad röst därunder men verkar inte veta hur hon ska använda den.

3. Serbien/Sanja Ilic & Balkanika: Nova deca

Serbien debuterade 2007 och vann sitt första år med Marina Šerifović och Molitva. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005).

Betyg: 1/5

Omdöme: En balkanballad som växlar upp tempot men som tyvärr saknar någon minnesvärd melodi trots kompetenta sångare.

4. San Marino/Jessika feat. Jenifer Brening: Who we are

San Marino debuterade i musiktävlingen 2008 och har till och med 2016 deltagit sju gånger. Landet har på sina sju försök lyckats kvalificera sig till finalen en gång.

Betyg: 0/5

Omdöme: Stackars San Marino får aldrig till det. Trots ambitiös jakt på rätt låt och artist skickar de ännu en gång en skitlåt med hemska artister. Dessutom flankerade av robotar köpta på Teknikmagasinet.

5. Danmark/Rasmussen: Higher Ground

Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013.

Betyg: 1/5

Omdöme: Danmark satsar på vikingapop och det är inte särskilt lyckat. Rasmussen saknar både tyngd i rösten och tillräcklig pondus för att agera viking och låten känns mest som något SD skulle göra till ny partilåt.

6. Ryssland/Julia Samoylova: I won't break

Ryssland gjorde debut i Eurovision Song Contest 1994 och placerar sig ofta topp tio. Hittills har det blivit en vinst, 2008 med Dima Bilan och låten Believe.

Betyg: 1/5

Omdöme: Ryssland försökte skicka Julia förra året, men blev stoppade på grund av politiska orsaker. De borde ha stoppats i år också, på grund av hur illa detta är. Det låter genomsurt.

7. Moldavien/Doredos: My lucky day

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Förra året nådde de sin hittills bästa placering med en fjärdeplats.

Betyg: 2/5

Omdöme: Småskoj låt som ges käck inramning på scen. Inte min grej, men kommer säkert funka hyfsat.

8. Nederländerna/Waylon: Outlaw in 'em

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Betyg: 1/5

Omdöme: Älskade Waylon och Ilse DeLanges bidrag Calm After the Storm för några år sedan. En av mina favoriter ever. Tyvärr är detta enerverande och brölig countryrock som görs pinsamt bredbent på scen.

9. Australien/Jessica Mauboy: We got love

Australien debuterade i tävlingen 2015 efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian och följde upp den med en andraplats året därefter med Dami Im.

Betyg: 4/5

Omdöme: Australien fortsätter skicka snygga poplåtar framförd av en av landets bästa röster. Jessica Mauboy är ofantligt populär på hemmaplan. Hon är en utmärkt sångerska, men har verkat övertänd på repen. Och om det är något Australien inte har bemästrat ännu så är det scenshowen. Tyvärr känns det ogenomtänkt och okoreograferat. Synd på en så bra låt och artist.

10. Georgien/Ethno-Jazz Band Iriao: For you

Georgien debuterade 2007 och har lyckats väl på kort tid. De lyckas nästan alltid kvalificera sig till finalen och har en niondeplats som bästa placering.

Betyg: 2/5

Omdöme: Traditionell folkballad som varken upprör eller berör. Försvinner ur minnet lika fort som den kom.

11. Polen/Gromee feat. Lukas Meijer: Light me up

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats.

Betyg: 2/5

Omdöme: Polen skickar ganska hittig danspop i EMD-skolan som funkar på Spotify. Tyvärr sjunger svenske sångaren Lukas som en kratta vilket drar ner hela låten.

12. Malta/Christabelle: Taboo

Malta har deltagit sedan 1971 och trots att landet än så länge aldrig har vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger.

Betyg: 2/5

Omdöme: Malta gillar att skicka kvinnliga artister med stora röster och tråkiga ballader. I år försöker de skicka något mer modernt, men det känns mest som väldigt mycket annat en hört.

13. Ungern/AWS: Viszlát nyár

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Betyg: 1/5

Omdöme: Hemsk bräkig rock som fungerar som perfekt kiss/rökpaus.

14. Lettland/Laura Rizzotto: Funny girl

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna.

Betyg: 1/5

Omdöme: En riktigt boring Bond-wannabe-ballad som bara maler på.

15. Sverige/Benjamin Ingrosso: Dance you off

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar.

Betyg: 5/5

Omdöme: Benjamin är grym och vårt bidrag är hästlängder bättre än det mesta i år. Ljusshowen klår allt annat. Så final är given, men det har inte riktigt varit vinnarbuzz så tror topp 10 känns rimligt med häng på topp 5.

16. Montenegro/Vanja Radovanovic: Inje

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Efter att de började tävla under egen flagg har de bara lyckats ta sig vidare till finalen två gånger.

Betyg: 1/5

Omdöme: Älskar Vanjas blå kostym. Resten not so much.

17. Slovenien/Lea Sirk: Hvala, ne!

Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast tre gånger.

Betyg: 2/5

Omdöme: Slovensk dansant r’n’b och I kinda like it. Det är något småkul med beatet och koreografin. Men det medvetna braket då allt tystnar är bara töntigt. Har bedömts som chanslöst, men kan ta sig vidare.

18. Ukraina/Melovin: Under the ladder

Ukraina vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana samt förrförra året. Landet har aldrig missat en final, vilket gör det till ett av tävlingens mest framgångsrika länder.

Betyg: 2/5

Omdöme: Dramatisk upptempo med sångare med lustiga linser och dåligt engelskt uttal. Härligt kitschigt med vampyrintro och over the top-avslutning.

Andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2018 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel