Homeland-finalen lämnar fältet vidöppet

Ett värdigt ovärdigt slut – och en kittlande omstart

Denna artikel innehåller spoilers om den tredje säsongen av Homeland.

Ett begrepp som ligger väldigt nära till hands när man tänker på den tredje säsongen av Homeland är berg-och-dal-bana. Det har onekligen varit tolv avsnitt av höga toppar och ännu djupare dalar. Och kanske har svängningarna varit ännu större den här hösten än vad den någonsin varit för Carrie, Saul och Brody.

Sedan kom vändningen, med den dramatiska motorn i Sauls riskfyllda och djärva maktspel, och plötsligt var allt som förut, emellanåt rentav bättre.

Det började i den djupaste av svackor. Manusförfattarna gjorde dramaturgiska lekstuga av hela serien och försökte sig på en Kansas City shuffle som via Carries mentala ohälsa körde serien i botten (om det har min käre vapendragare Billy redan skrivit). Där försvann allt som gjort serien bra. Allt raffel vi charmats av, allt det CIA-arbete som varit Homelands dramatiska motor.

Sedan kom vändningen. Den dramatiska motorn vevades återigen i gång med Sauls riskfyllda och djärva maktspel och plötsligt var allt som förut, emellanåt rentav bättre. På samma vis som Brody dumpats i ett höghus i Caracas övergavs även Brodys familj i en nytändning som riktade om fokus mot det spiondrama vi lärt oss att tycka om. Att Sauls lilla manöver i slutändan bet honom i röven – även om han vann »kriget« – känns i nuläget som en spännande utrensning av alla förutsättningar serien hittills vilat på.

Och så Brody. Han har alltid varit Homelands yttersta suspension of disbelief-element. En rollgestalt som trotsar allt vad dramaturgisk reson innebär. Han har liksom alltid varit det glappande tändstiftet i seriens motor. En löst hängande figur vars osäkra natur legat till grund för seriens sämsta och mest uttjatade historier. Att spekulera i på vilken sida Brody egentligen varit är ett berättargrepp som spelade ut sin dramatiska laddning långt innan första säsongen var över, men som manusförfattarna likväl envisats med att återanvända gång på gång.

När det kortet i slutet på seriens tredje säsong spelades ut för sista gången fick det lika omvälvande som befriande effekter. Det var den andra hängningen det här tv-året som på ett gastkramande vis lyckades höja tonen till ett nästan ojämförbart allvar (den första ägde rum i ett fantastiskt avsnitt av The Killings tredje säsong). Att Brody fick sluta sitt liv i ett rep fäst i en lyftkran blev i sin tur ett öde lika ovärdigt som det liv vi fick se ta form över tre säsonger. Ett liv där en marinkårssoldat reducerades till rollen som en maktlös spelbricka. Kanske hade det kunnat vara en kommentar på underrättelsevärldens hänsynslösa inställning till människoliv, om inte det budskapets hade slarvats bort otaliga avsnitt för tidigt.

Med Brody borta ur handlingen är fältet därmed vidöppet. Nyligen kom även nyheten att Brodys fru och dotter inte kommer medverka i någon större utsträckning i Homelands fjärde säsong. Och med en stundande uppluckring av situationen i Iran, Carrie på väg till ny stationering i Istanbul och Sauls uttåg mot arbete i privat sektor är det mesta väldigt osäkert. Det inger hopp. Att Homeland nu helt och hållet kan börja på ny kula utan ett glappande tändstift i maskineriet. Det känns kittlande. Förhoppningsvis leder det inte till ännu en dramaturgisk lekstuga.

Homeland finns på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel