Nikitas farvälsäsong hade behövt mer tid

Ett värdigt men framstressat slut för actionhjälten

Denna text innehåller spoilers om den fjärde och sista säsongen av Nikita.

Nikita har nu sänt sitt allra sista avsnitt och det är med blandade känslor jag ser tillbaka på dess sista minisäsong. Efter det första avsnittet för säsongen skrev jag här på TVdags om att jag framför allt hoppades få en sista uppgörelse mellan Nikita och hennes nemesis Amanda. Jag undrade även om Nikita skulle få ett lyckligt slut med tanke på hennes smärtsamma förflutna. Nu kan jag konstatera att jag fick de svar jag ville ha. På ett ungefär.

Nikita gjorde mycket rätt under sin sista säsong och med lite mer tid hade den gjort en home run.

Den sista säsongen bjöd på samma välgjorda action som i föregående säsonger och det är uppenbart att manusförfattarna har försökt få med så mycket de kan på bara sex avsnitt. På det stora hela fungerar det. Framför allt är det genomgående temat det rätta: Nikitas kamp mellan att fortsätta gå sin egen väg eller lita på den gemenskap hon har skapat tillsammans med Alex, Michael och de andra i gänget. Med det som grund lyckades manusförfattarna med många överraskande vändningar i berättandet. Framför allt fick seriens tråkigaste karaktär, Ryan, ett chockartat och gripande slut när han offrade sig för Nikitas skull och tog sitt eget liv för att undvika att bli en del av Amandas evil plan. Det var ett tragiskt slut, men som faktiskt lyfte karaktären och gav den funktion som den inte riktigt hade haft innan.

Det blev dock tydligt under säsongens gång att det hade behövts mer tid för att utveckla alla de viktiga spår som dök upp i handlingen. Som Alex och Sam/Owens begynnande romans, Birkhoffs återförening med sin pappa och Nikita och Amandas psykologiska krig. Det känns som att de alla var intressanta spår som hade kunnat utvecklats till något riktigt starkt om det bara hade funnits mer tid. Framför allt blev Nikita och Amandas sista uppgörelse lite lidande på grund av det. Det var helt rätt tänkt och utfört att Nikita slog Amanda i hennes eget spel genom att manipulera och lura Amanda i en fälla.

Det var en mäktig scen att först se Nikita fastspänd i ett bortglömt Guantanamoliknande fängelse för att sedan se henne vända på allt genom att låsa fast Amanda där. Men allt det hade behövt mer tid, fått gå djupare, för att det verkligen skulle ha varit det slut jag hade hoppats på. Även om det var lite framstressat tycker jag ändå att det var ett bra slut att Amanda blev fastlåst och bortglömd för evigt. Nikitas sista ord, »Welcome back to the basement, Helen«, var en lysande avslutning, med tanke på att Amanda en gång mördat sin tvillingsyster Amanda nere i familjens källare och tagit hennes identitet.

Nikita gjorde mycket rätt under sin sista säsong och med lite mer tid hade den gjort en home run. Nu stannade det vid att bli ett lite framstressat men värdigt avslut, vilket inte alls är illa. Att Nikita i slutet är lyckligt gift med Michael och på smekmånad i paradiset hade varit ett för lyckligt slut för att passa serien. Så jag drog en lättnadens suck när Nikita i den allra sista scenen övergav drinkarna för att rädda en utsatt pojke som riskerade att rekryteras som barnsoldat. Det känns bra att Nikita fortsätter rädda världen, även om jag tyvärr nu inte längre får följa det.

Nikita sänds på Kanal 5.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel