Dr Who fyller 50

Eskapismens segertåg genom ett halvt sekel

I morgon inträffar ett av tv-dramatikens största ögonblick genom tiderna. Ett ögonblick som kommer att gå majoriteten av svenska tv-konsumenter obemärkt förbi. Det handlar om 50-årsjubileet av den brittiska tv-serien Doctor Who som firas med specialavsnittet The Day of the Doctor. Ett tv-event som väntas locka en bra bit över tio miljoner tittare bara i Storbritannien och dessutom sänds samtidigt i 75 länder.

Det är därmed väldigt underligt att Doctor Who aldrig fått något vidare fotfäste i Sverige. Traditionellt sett har vi alltid varit snabba att roffa åt oss av det brittiska kulturutbudet. Vi har förlorat oss i britpop, sänt James Bond-filmer runt 200 000 gånger (nåja) och lärt oss Monty Pythons skruvade värld utantill. Dessutom har SVT ständigt sneglat, köpt och stulit från storebror BBC.

Ändå har den i Storbritannien otroligt populära Doctor Who ständigt lyst med sin frånvaro i svenska tablåer. SVT visade under 2007 förvisso den första säsongen av serien efter omstarten 2006 men annars har serien helt förpassats till små gästspel på TV4 Science Fiction och en mystisk sejour för några av seriens gamla avsnitt på ZTV under två år i slutet av 1990-talet. Detta trots att serien under ytan verkar ha en bubblande liten klick av hängivna följare även i Sverige.

Så vad är det då den svenska tv-publiken går miste om? Mycket. De senaste åren har Doctor Who i utvecklats till science fiction i absolut världsklass. Från och med att Russell T Davis tog över som showrunner 2006 har serien nämligen gått från ostigt charmiga papier-maché-kreationer till att bli högkvalitativ fantastik. Skådespelarna Christopher Eccelston och David Tennant gav Doktorn ett nytt djup. Karaktärens mörkare sidor började utforskas och serien pendlade obehindrat från brittiska arbetarklasskvarter till intergalaktiska krig.

2009 tog den brittiske tv-maestron Steven Moffat över vid showrunner-rodret och ledde serien i en än mer dramatiskt laddad riktning. Tonen lades i linje med författaren Neil Gaimans sagolika berättande med mytiska influenser, storslagna miljöer och äventyrliga historier. Gaiman har dessutom själv gästat med manus till två avsnitt de senaste två åren.

I The Day of the Doctor återvänder David Tennant tillsammans med den nuvarande Doktorn, Matt Smith, och John Hurt i rollen som en tidigare okänd inkarnation av karaktären. Rose Tyler återvänder som Doktorns kompanjon tillsammans med den aktuella Clara Oswald. Vad avsnittet handlar om är fortfarande höljt i dunkel men det står klart att ett krig är i fokus och att Doktorns ärkefiende, de alltid lika idoga The Daleks, är tillbaka. Av trailern att döma plockar avsnittet dessutom upp »The Moment«, ett historiespår som introduceras 1996 och beskrivs som Doktorns sätt att avsluta The Last Great Time War.

Mycket står med andra ord på spel. Historieknutar ska lösas och gamla favoriter ska få kliva tillbaka in i rampljuset. Det gör även The Day of the Doctor till en tv-händelse utöver det vanliga. Till en berättelse som hyllar 50 år av tv-drama som trollbundit miljontals människor. Det i sig är lika utmärkande ur tv-historisk synpunkt som uppmuntrande för hela science ficition-genren. Att den besitter en speciell kraft i sina berättelsers möjligheter.

Doctor Who är i praktiken ett eskapismens segertåg. En serie som kan berätta vilka historier som helst och alltid inge hopp, glädje och förtrollning. Det är otroligt synd att svenska följare av serien helt utelämnas att se jubileumsavsnittet på olaglig väg – om man nu inte har möjlighet att ta sig till Bio Roy i Göteborg eller Folkets Hus i Tumba, som anordnar landets enda visningar av The Day of the Doctor. För vem orkar egentligen vänta på en dvd eller en blu-ray? Även om den släpps om en dryg vecka…

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel