Gamla roller i nya skepnader

En skäggigare Daario Naharis i Game of Thrones – och andra skådisbyten vi minns

När Game of Thrones nyligen körde i gång sin fjärde säsong var det med en helt ny Daario Naharis. En mer ansiktsbehårad och mindre alvlik följeslagare till Daenerys Targaryen. Ed Skrein, som spelade Naharis I, gick vidare till en filmroll och ersattes av Michiel Huisman (Nashville, Treme). Det är inte det första skådisbytet i serien, exempelvis Gregor »The Mountain« Clegane har hittills haft tre (3) olika skepnader.

Game-of-Thrones-Daario-Naharis

Naharis II förvirrade en del tittare, men då karaktären introducerades ganska nyligen och inte haft den mest framträdande av roller har protesterna inte varit särskilt ihärdiga. Annars är det här med skådisbyten lite av en dödssynd i min tv-värld. Barnskådisar, möjligen, men andra? Ett enda klumpigt byte och illusionen av en parallell verklighet är för evigt krossad.
Här är fler skådisbyten vi minns:

Screen shot 2014-04-11 at 11.28.51 AM

Aunt Viv, Fresh Prince of Bel-Air

Efter tre säsonger lämnade Janet Hubert-Whitten med inte särskilt varm hand över till Daphne Maxwell Reid att spela Vivian Banks. Hon hade hamnat på kant med produktionen, fått kicken och verkar än i dag bitter över det. I en intervju 2009 kallade hon Smith »asshole« och »egomaniac«. »I can say straight up that Janet wanted the show to be The Aunt Viv of Bel-Air show« har Will Smith svarat. Rollfiguren Vivian gick i och med bytet från att vara stram, vass och rappkäftad till att bli en mildare och barnkärare hemmafru.

ColleenCooperColleen, Dr Quinn

Växlingen från Erica Flores till Jessica Bowman när den förra inte ville binda sig till ett femårigt kontrakt var märklig och illa tajmad. Dr Quinns adoptivdotter Colleen hade en av huvudrollerna i serien och hennes ramberättelse handlade innan skådisrockaden om pubertetsbryderier – hon var tidigt utvecklad och blev bland annat mobbad för sina stora bröst. Att då plötsligt byta ut henne mot en betydligt nättare skådespelerska raderade mycket av rollfigurens dittills uppbyggda personlighet. Dr Quinn var överlag en flitig överträdare av skådisbytarregeln. De ersatte även Mrs Morales med en rivigare och mer stereotyp latina.

Screen shot 2014-04-24 at 2.42.43 PMAlex, Cityakuten

Det här är definitivt det skådisbyte som irriterat mig mest. Visst, barn växer och ändrar utseende och man kan ofta därför köpa att exempelvis Dr Greens dotter plötsligt ser helt annorlunda ut – men att växla skådis mitt i en cliffhanger!? I säsongsfinalen av Cityakutens 11:e säsong var det stor dramatik när Sams son Alex försvann med sin kriminella pappa. När nästa säsong sedan började återförenades mor och son – bara det att »Alex« nu var utbytt. Jag kan säga att jag inte brydde mig det minsta om den tårfyllda scenen där Sam kastade sig om halsen på ett helt okänt barn.

Screen shot 2014-04-11 at 11.30.20 AM

 Becky, Roseanne

Den kanske mest udda rollbesättningslösningen av dem alla: Lecy Goranson och Sarah Chalke (som vi känner igen från Scrubs och HIMYM bland annat) delade på ansvaret att spela Roseannes dotter Becky. Ursprungliga Becky, Goranson, lämnade serien för studier men fick återvända när hennes collegeschema tillät det. Arrangemanget kommenterades med återkommande metaskämt i serien. (»Where the hell have you been?«)

Vilka skådisbyten minns ni?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: perfekt tvinnad intrig i norska Twin

15 december, 2019
Cover

GFO Soundsystem!

14 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Game of Thones var störst – men kanske inte bäst i tv-världen

13 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Halt and Catch Fire-Bos – den enda äldre kränkta mannen värd att älska

10 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel